Spinal stenose

Ryggsmerter er svært vanlige i befolkningen. Tranghet i ryggmargskanalen er en relativt sjelden årsak til utstrålende ryggsmerter som særlig rammer eldre mennesker.

TRANGE FORHOLD: Bildet viser hvordan ryggmargen (gulfarget), løper i den benete kanalen og ved spinal stenose kommer i klem (farget rødt) på grunn av bukende mellomvirvelskiver og benete påleiringer på ryggvirvlene. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
TRANGE FORHOLD: Bildet viser hvordan ryggmargen (gulfarget), løper i den benete kanalen og ved spinal stenose kommer i klem (farget rødt) på grunn av bukende mellomvirvelskiver og benete påleiringer på ryggvirvlene. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er spinal stenose?

Spinal stenose kan også kalles trang ryggmargskanal. Spinal stenose er det medisinske begrepet som brukes om en innsnevring/tranghet i spinalkanalen som kan gi dårlige plassforhold for ryggmargen eller for nerverøttene som går ut av ryggmargen. Denne trangheten kan sitte på flere steder, som for eksempel helt sentralt i spinalkanalen der selve ryggmargen går, langs leddene mellom ryggvirvlene, eller i hullene som nerverøttene går ut av. Hvis det blir for dårlig plass for ryggmarg eller nerverøtter, kan dette gi ubehagelige symptomer og manglende funksjon i de nervene som rammes.

TVERRSNITT: Bildet viser et tverrsnitt av et ryggsegment hos en frisk person (til høyre), og en person med spinal stenose (til venstre), der man kan se forskjellen i plassforholdene for ryggmargen, som er den sentrale strukturen beskyttet av beinvev. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
TVERRSNITT: Bildet viser et tverrsnitt av et ryggsegment hos en frisk person (til høyre), og en person med spinal stenose (til venstre), der man kan se forskjellen i plassforholdene for ryggmargen, som er den sentrale strukturen beskyttet av beinvev. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Spinalkanalen er der ryggmargen (medulla spinalis på fagspråket) løper, beskyttet av omgivende bein i ryggsøylen vår. Ryggmargen er den delen av sentralnervesystemet som ligger i ryggsøylen - nervevev som går fra hjernen og ned i ryggen.

Ryggmargen formidler informasjon henholdsvis fra og til hjernen, til - og fra - resten av kroppen, med nerverøtter som avgår fra begge sider av ryggmargen, hele veien fra nakken til den nedre ryggen. I nakken avgår for eksempel nerverøtter viktige for følelse og bevegelse i armene, mens i ryggen avgår nerverøtter til beina med tilsvarende funksjoner. (1) (2)

To typer spinal stenose

Trangheten kan også sitte på forskjellige steder i ryggsøylen.

 • Det vanligste er at trangheten sitter i den nedre ryggen (korsryggen), såkalt lumbal spinal stenose.
 • Det nest vanligste er at trangheten sitter i nakken, kjent som cervical spinal stenose. (1)

LES OGSÅ: Nakkesmerter - hva kan årsaken være?

SØK LEGE RASKT: Ryggsmerter er som regel ufarlig, men ved disse «Røde flagg-symptomene» bør du oppsøke lege raskt. En nerve kan være i klem og bli skadet hvis du ikke får operasjon. Video: Lommelegen. Vis mer

Årsaker til spinal stenose

Spinal stenose kan i noen tilfeller være medfødt, men det vanligste er at det skyldes endringer i plassforholdene i ryggen som har kommet med årene. Dette er ofte på grunn av en kombinasjon av flere ting, hvorav mange av disse kommer som følge av slitasjeforandringer som kommer med alderen. Årsaker til trange forhold i spinalkanalen kan inkludere:

 • Økt forbening og fortykkelse av ligamenter: Med alderen og i forbindelse med artrose (slitasjegikt) kan man se økt forbening i skjelettet, og fortykkelser og forkalkninger av ligamenter (leddbånd). I ryggen kan disse prosessene medføre reduserte plassforhold og utvikling av spinal stenose.
 • Bukende mellomvirvelskiver og -prolapser: Mellom ryggvirvlene har man bruskskiver, såkalte mellomvirvelskiver, som fungerer som støtdempere i ryggen. Med alderen kan disse skivene bli mindre vannholdige, og kan da lettere sprekke og buke ut mot ryggmargen eller mot nerverøtter. Større bukninger kaller man prolapser.
 • Skader: Skader i ryggen, for eksempel som følge av en bilulykke, kan gi brudd, feilstillinger, med assosierte blødninger eller hevelser, som kan endre plassforholdene i ryggen og gi områder med tranghet.
 • Svulster: Svulster av ulike typer kan en sjelden gang oppstå i ryggen, og kan påvirke plassforholdene for ryggmarg og nerverøtter.
  (1) (2)

Forekomst

Spinal stenose er en relativt sjelden tilstand, som vanligvis rammer eldre mennesker (over 65 år).

Risikofaktorer

Risikofaktorer utenom alder inkluderer medfødt tranghet, tidligere skader eller brudd, artrose og ulike sykdommer som rammer skjelettet. (1)

Symptomer

Symptomer man får ved spinal stenose vil variere avhengig av hvilket nivå i ryggen trangheten er på, og hvilke nerver som rammes. Plagene tiltar vanligvis gradvis med årene. Hovedsymptomet ved spinal stenose er ubehag når man står eller går, som stråler ned i sete, lår, legg eller føtter. Framoverlutet holdning ved gange er vanlig å se hos de med spinal stenose, da dette ofte gir bedre plassforhold for nervene.

Typiske symptomer ved tranghet i nakken (cervical spinal stenose):

 • Svakhet eller nummenhet i en hånd, arm, eller eventuelt i en fot
 • Problemer med gange og balanse
 • Nakkesmerter
 • I alvorlige tilfeller kan man få problemer med vannlating eller avføring

LES OGSÅ: Isjias.

Typiske symptomer ved tranghet i nedre rygg (lumbal spinal stenose):

 • Svakhet eller nummenhet i et ben
 • Ryggsmerter
 • Strålende smerter og ubehag i en eller begge ben når man står eller går, som ofte blir bedre når man bøyer seg framover
  (1) (2)
VANSKELIG Å GÅ OPP TRAPPER: Framoverlutet holdning gir ofte bedre plassforhold i ryggen. Motsatt vil gange i oppoverbakke eller opp trapper kunne gi dårligere plassforhold og mer smerter for de med spinal stenose. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
VANSKELIG Å GÅ OPP TRAPPER: Framoverlutet holdning gir ofte bedre plassforhold i ryggen. Motsatt vil gange i oppoverbakke eller opp trapper kunne gi dårligere plassforhold og mer smerter for de med spinal stenose. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Diagnostikk

Diagnosen spinal stenose kan stilles dersom man har utstrålende ryggsmerter, som er verst når man står eller går, og når bildeundersøkelser bekrefter at det er trange forhold i spinalkanalen. CT- og MR-undersøkelser er de mest aktuelle undersøkelsene, der MR i størst grad er egnet til å påvise at det er trange forhold for ryggmargen eller for nerverøttene. CT vil oftere være aktuelt om man ikke kan gjøre MR. Ved mistanke om spinal stenose vil fastlegen henvise til videre undersøkelse hos spesialist. (1)

Behandling

Ved behandling av spinal stenose ønsker man å lindre symptomene, og forsøke forhindre videre utvikling av tilstanden. Man har såkalte konservative behandlingsformer (ikke kirurgi), og dette er det man vanligvis har å tilby, siden kirurgi ikke er vist å være bedre enn ikke-kirurgisk behandling i de aller fleste tilfellene. Ved store plager og hos spesielt utvalgte pasienter, velger man likevel kirurgisk behandling. Videre beskrives de ulike behandlingsformene.

Konservative (ikke-kirurgiske) behandlingstiltak innebærer blant annet:a

 • God informasjon om tilstanden og dens naturlige forløp.
 • Smertestillende behandling, for eksempel i form av NSAIDs. Noen ganger vil sterkere smertestillende være nødvendig.
 • Fysioterapi i form av øvelser for å styrke ryggmuskulaturen.
 • Endring av aktivitetsmønsteret - man bør unngå belastende bevegelser (for eksempel løfting eller vridende bevegelser) ved smerter, men fortsatt være i regelmessig fysisk aktivitet (som for eksempel sykling eller jogging).

Kirurgi

Operasjon tilbys i spesielle tilfeller til særlig plagede, utvalgte pasienter. Grunnen til dette er at operasjon i mange tilfeller ikke gir bedre resultater enn ikke-operativ behandling, og har flere komplikasjoner. Operasjon kan ha god effekt på utstrålende ubehag, men effektene på de lokale ryggsmertene er mer usikker.

LES OGSÅ: Prolaps: Hjelper kirurgi?

Eksempler på der man ofte tilbyr kirurgi er pasienter som kun klarer å gå korte distanser, har spesielt mye smerteplager, eller som har plager i forbindelse med vannlating eller avføring. Kirurgisk behandling har som mål å bedre plassforholdene slik at ikke ryggmargen eller nerverøttene lengre ligger i klem. Det finnes ulike kirurgiske metoder, der de vanligste er kjent som åpen kirurgisk laminektomi, og medial fasettektomi, men såkalt mikrodekompresjon er en mindre prosedyre som kan gi like gode resultater, og også kortere sykehusopphold. (1) (2)

LES OGSÅ: Vanlige spørsmål og svar etter en operasjon.

Forløp

Spinal stenose er en tilstand som utvikler seg gradvis over tid. En del blir verre med årene, men plagene blir bedre hos noen, eller forblir uendret. (1)

Kilder

1) Mayo Clinic, Spinal stenosis 2) UpToDate, Lumbar spinal stenosis

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring