Tietze syndrom

Tietzes syndrom er smerter i skjøten mellom ribbeina og brystbeinet. Tilstanden kan vare i måneder. Årsaken er ukjent.

SMERTER I BRYSTBEINET: Tietzes syndrom gir smerter i overgangen mellom ribbein og brystbeinet (markert rødt). Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMERTER I BRYSTBEINET: Tietzes syndrom gir smerter i overgangen mellom ribbein og brystbeinet (markert rødt). Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tietzes syndrom er en betennelsestilstand. Ved Tietzes syndrom har man som regel smerter ved overgangen mellom ribbeina til brystbenet. Årsaken er ukjent, men man antar at gjentatte mindre skader kan være en bakenforliggende årsak.

Smerter og hevelse i ett (vanligst) eller flere ledd i brystkassen (sternokostalledd). Tietzes syndrom er sjeldent, og starter som regel før man er 40 år. (3)

Symptomer ved Tietzes syndrom

Smerter foran på brystkassa, i skjøten mellom ett eller flere av de øverste ribbeina og brystbeinet. Det gjør vondt å vri seg i spesielle stillinger, åpne dører eller at noen trykker på brystkassa. Hosting og nysing kan også forverre smertene. Av og til kan man se en hevelse over det området som gjør vondt. Allmenntilstanden er god.

Smertene oppstår ofte plutselig og kommer ofte etter raske bevegelser, ved trening, hosting eller nysing. Smertene varierer mellom milde til sterke. Noen kan få smerter ut over skuldre og armer. (3)

Kan det være noe annet?

Tietzes syndrom kan ligne på mange andre sykdommer og tilstander som enten stammer fra brystkassa, eller fra andre organer som gir smerter i dette området. Dette kalles referert smerte.

Les mer om andre årsaker til smerter i brystveggen her.

Behandling av Tietzes syndrom

Tietzes syndrom er ikke farlig og går som regel over av seg selv. Ved mye smerter kan man prøve smertestillende. NSAID kan forsøkes, for eksempel naproksen 250–500 mg x 2 i en begrenset periode. (1)

Prognose

Tilstanden er ufarlig og vil gå over av seg selv. Det kan vare i måneder.

Kilder: 1) Lvh.no 2) Lommelegen 3) https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/10100/tietze-syndrome

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring