Tre mulige årsaker til plantar fascitt

Plantar fascitt er en betennelse i bindevevet under foten og medfører særlig hælsmerter.

HÆLSMERTER: Stikkende hælsmerter er et typisk symptom på plantar fascitt. Foto: catinsyrup / Shutterstock / NTB
HÆLSMERTER: Stikkende hælsmerter er et typisk symptom på plantar fascitt. Foto: catinsyrup / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er plantar fascitt?

Plantar fascitt er en inflammasjon, altså betennelse, i den såkalte plantarfascien. Plantarfascien er bindevev som går under foten, fra hælbeinet frem til tærne. Betennelsen gir smerter under foten, særlig i hælen, og er sannsynligvis den vanligste årsaken til smerter uten foten. (1, 2, 3)

Årsaker til plantar fascitt

Hva som er årsaken til betennelsen er ikke alltid like lett å svare på. Det kan være flere grunner og årsakene kan være sammensatte. Selv om plantar fascitt er den vanligste årsaken til hælsmerter så vet vi dessverre lite om hvorfor lidelsen oppstår.

Mulige årsaker er:

1. Økende alder

Plagene med plantar fascitt øker med alderen. Man tror at grunnen til dette kan være at fettputen på hælen blir tynnere, samt at bindevevet mister sin elastisitet med årene.

2. Overvekt

Ved overvekt belastes kroppen med mer vekt, også hælen og plantarfascien.

3. Trening og aktivitet

Personer som har jobber der de står og går mye på hardt underlag virker å være disponert for å få plantar fascitt. Det samme gjelder enkelte treningsformer slik som blant annet ballett og løping. (1, 2, 3)

ILLUSTRASJON AV FOTEN: Bildet er en illustrasjon av foten der flere bein samt plantarfascien er merket. Området av plantarfascien som er merket rødt skal illustrerer betennelse under hælbeinet. Foto: pr_camera / Shutterstock / NTB
ILLUSTRASJON AV FOTEN: Bildet er en illustrasjon av foten der flere bein samt plantarfascien er merket. Området av plantarfascien som er merket rødt skal illustrerer betennelse under hælbeinet. Foto: pr_camera / Shutterstock / NTB Vis mer

Symptomer på plantar fascitt

Smerte er hovedsymptomet på plantar fascitt. Smerten er lokalisert til under foten, gjerne til hælen. Smerten beskrives ofte som stikkende, og er ofte på sitt mest intense etter man har vært i ro en periode.

Hvor ille smertene er kan variere veldig. For noen er smertene som nevnt på sitt mest intense i det man reiser seg opp etter å ha hvilt foten, også avtar smertene etter hvert. Mens hos andre kan smertene være så invalidiserende at man ikke klarer å belaste foten. (1, 2, 3)

Behandling

Det finnes en rekke behandlinger man kan forsøke mot plantar fascitt. Mye av behandlingen er såkalt egenbehandling som man kan gjøre selv. Du kan lese mer om behandling av plantar fascitt i denne artikkelen. (1, 2, 3)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring