Vann i kneet - hva kan årsaken være?

Når kneleddet blir irritert og hovner opp, kaller vi det å ha vann i kneet. Det er en vrimmel med årsaker til at man kan få vann i kneet, noen uskyldige og noen skumlere.

IRRITASJON OG HOVENT: Væskesamling i kneet kalles ofte "vann i kneet".
IRRITASJON OG HOVENT: Væskesamling i kneet kalles ofte "vann i kneet". Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vann i kneet kalles på det medisinske fagspråket hydrops genu, og er en væskeansamling i kneleddet. (1)

Kneleddet er pakket inn i en leddkapsel. Slike kapsler finnes rundt alle ledd. De består av stivt bindevev og skal beskytte leddet. Innsiden av en leddkapsel er kledd med slimhinne. Den lager hele tiden litt slim som smører leddet.

LES OGSÅ: Knesmerter - hva kan årsaken være?

Årsaker til vann i kneet

Hvis slimhinnen blir irritert, vil den reagere med å lage mye tyntflytende slim. Når et ledd fylles med slim, blir det hovent og vondt å bevege. Er det kneleddet som har blitt irritert og hovner opp, kalles det å ha vann i kneet.

Det er mange grunner til at slimhinnen i kneleddet blir irritert

  • Det er nok at du slår deg kraftig.
  • Hvis kneet blir vridd hurtig, kan menisken skades.
  • Hvis du faller i fart, for eksempel på ski, kan korsbåndet ryke. Både korsbåndene og meniskene ligger inne i kneleddet, og skade på disse gir vann i kneet.
  • Alle former for betennelse inne i kneet gir hevelse. Betennelsen kan skyldes leddgikt, slitasjegikt, urinsyregikt, Bekhterevs sykdom, immunsykdom eller bakterier.
  • Vann i kneet betyr altså bare at det er hevelse i selve kneleddet, men det sier ikke noe om årsaken.

Behandling

Legen vil forsøke å finne ut hva som har skjedd. Hvis hevelsen skyldes skade, vil legen undersøke om noe er ødelagt inne i kneet. Skyldes hevelsen betennelse, er det nyttig å vite årsaken til betennelsen for å kunne gi riktig behandling.Det hender at kneet er så hovent at det må tappes for væske, uansett årsak. Da stikker legen en sprøyte inn i kneet og trekker ut væske. Denne væsken kan undersøkes videre på et laboratorium.

Årsaker

LES OGSÅ: Synovitt - betennelse i leddhinnen

Artikkelen er oppdatert med lenker og bilde 15.05.2018. Kilder ved revisjon: SML.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring