Vondt i ryggen – hva kan årsaken være?

Sitter smertene i korsryggen, og stråler smerter nedover ett eller begge bein? Vondt i ryggen kan også stamme fra sykdom andre steder i kroppen.

VONDT I RYGGEN: Er smertene på høyre eller venstre side, eller midt i ryggen? Sitter det i korsryggen, midt i ryggen eller lengre opp?  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VONDT I RYGGEN: Er smertene på høyre eller venstre side, eller midt i ryggen? Sitter det i korsryggen, midt i ryggen eller lengre opp? Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Å få vondt i ryggen er noe de fleste opplever en eller flere ganger i livet. Ryggsmerter er ofte relatert til muskler eller ryggrad men kan også stamme fra andre steder i kroppen.

Hvor sitter smerten og stråler den nedover beinet?

Det er viktig å skille mellom ulike typer ryggsmerter. Man kan skille smertene for eksempel etter lokalisasjon, for eksempel om smerten sitter i korsryggen, i brystvirvelsøylen eller i nakken.

Man kan også inndele smerten etter måten den arter seg, for eksempel om smerten stråler nedover ett eller begge bein. Utstrålende smerter kan tyde på at en eller flere nerver er i klem, men kan også skyldes stive, betente muskler.

Korsryggsmerter er vanligst, man deler inn i akutte korsryggsmerter og kroniske korsryggsmerter.

Denne artikkel prøver å gi en oversikt over årsaker som kan være bakenforliggende ryggsmerter. Men det finnes veldig mange ulike årsaker til ryggsmerter, så vi tar utgangspunkt i de vanligste årsakene.

RYGGRADEN: Ryggraden består av 7 halsvirvler, 12 brystvirvler, 5 lendevirvler, 5 sammenvokste sakralvirvler og 4 sammenvokste halebensvirvler. Stammer smertene fra ryggraden kan det være nyttig å lokalisere hvor. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen.
RYGGRADEN: Ryggraden består av 7 halsvirvler, 12 brystvirvler, 5 lendevirvler, 5 sammenvokste sakralvirvler og 4 sammenvokste halebensvirvler. Stammer smertene fra ryggraden kan det være nyttig å lokalisere hvor. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen. Vis mer

a

Smerter i ryggen kan ha sitt opphav fra ulike steder i kroppen, i noen tilfeller også fra organer utenfor virvelsøylen.

Sykdommer i muskel-skjelett-systemet

 • Slitasje i ryggvirvlene og/eller i mellomvirvelskivene. Dette ses hyppigst hos middelaldrende og eldre personer.
 • Vridning, overbelastning og muskelsmerter kan også føre til diffuse ryggsmerter. Les mer om hekseskudd.
 • Skade, som for eksempel brudd i ryggen
 • Osteoporose (benskjørhet). Benskjørhet i seg selv gir ofte ingen symptomer, men kan ved uttalt osteoporose føre til brudd i virvelen der en eller flere virvler kan falle sammen. Dette gir som regel akutte ryggsmerter som ofte forverres ved bevegelse. Sykdommen rammer ofte eldre kvinner.
 • Prolaps av mellomvirvelskive. En prolaps kan være så utpreget at mellomvirvelskiven kan komme bort i en eller flere nerverøtter. Da kan den for eksempel gi utstrålende smerter, nummenhet, nedsatt sensibilitet og i verste fall til cauda equina syndrom (se nedenfor).
 • Cauda equina syndrom. Ved syndromet ligger nerver i klem. Dette kan føre til blant annet lammelser, manglende kontroll over vannlatning og/eller avføring og redusert følelse rundt endetarmsåpning og genitalia («ridebukseanestesi). Som regel sitter smertene nederst i ryggen. Dette er en meget akutt og alvorlig tilstand der behandling haster og lege/legevakt bør kontaktes straks.
 • Spinalkanalstenose (= trang ryggmargskanal). Spinalstenose kjennetegnes som regel av ryggsmerter ved bevegelse/gange der smertene ikke gir seg dersom man stopper opp. Gangdistansen er ofte redusert. Dersom pasienten bøyer seg fremover lindres smertene som regel. Ofte har pasienten morgenstivhet i tillegg.
 • Skoliose (skjev rygg). Skjevheten kan sitte i selve ryggen eller skyldes ulik benlengde.
 • Spondylolistese. Det er en sykdom der virvelen glir i forhold til de andre ryggvirvlene. Den gir ofte ingen smerter, men den kan også føre til murrende smerter som kan oppstår ved bevegelse eller belastning. Smertene kan være utstrålende til baksiden av lårene og kan stråle ned til leggene.
 • Scheuermanns sykdom. Scheuermanns sykdom betegner en vekstforstyrrelse som ofte gir ingen smerter, men som kan gi smerter i noen tilfeller.
 • Bektherevs sykdom. Dette dreier seg om en revmatisk sykdom. Pasienten har som regel smerter om natten som kan gjøre det vanskelig å sove en hel natt. Smertene er verst om morgenen og etter at man har holdt seg lenge i ro. Smertene bedrer seg som regel ved aktivitet og kan ofte lindres ved bruk av varme.

LES OGSÅ: Undersøkelse og diagnose ved ryggvondt

SØK LEGE RASKT: Ryggsmerter er som regel ufarlig, men ved disse «Røde flagg-symptomene» bør du oppsøke lege raskt. En nerve kan være i klem og bli skadet hvis du ikke får operasjon. Video: Lommelegen. Vis mer

Sykdommer i urinveiene kan gi ryggsmerter

Nyrebekkenbetennelse. Smerter i flankene ved siden av virvelsøylen kan av og til kjennes som vondt i ryggen, men kan tyde på en nyrebekkebetennelse. Som regel vil feber oppstår samtidig. Ved mistanke om nyrebekkenbetennelse bør lege kontaktes.

Nyrestein. Nyrestein kan føre til smerter i flankene ved siden av virvelsøyken og kan også kjennes som smerter i ryggen. Smertene er som regel ikke konstante, men opptrer som smerteanfall. Ved mistanke om nyrestein bør lege kontaktes.

Sykdommer i karsystemet kan gi ryggsmerter

Aortaaneurisme. Aortaaneurisme er en utposning av hovedpulsåra. Dersom et aortaaneurisme sprekker kan den gi akutte, sterke smerter i ryggen. Dersom et aortaaneurisme sprekker dreier det seg om en akutt og livstruende tilstand og du bør kontakte 113 straks.

HVOR KOMMER SMERTEN FRA: Er det nederst, midt i eller øverst i ryggen du har vondt? Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HVOR KOMMER SMERTEN FRA: Er det nederst, midt i eller øverst i ryggen du har vondt? Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Sykdommer i andre organsystemer

Spredning av kreft til skjelettet. Kreft som kan spre seg til skjelettet er for eksempel prostatakreft, brystkreft og lungekreft. Smertene er ofte konstante og/eller tiltagende over tid. Smertene er ofte til stede i ro og hvile. Pasienten føler seg som regel syk og kan ha vekttap.

Psykiske årsaker

Årsaken til ryggsmerter er ikke nødvendigvis bare fysisk sykdom, skade eller mekaniske misforhold. For eksempel kan bekymringer, uløste indre konflikter, langvarig psykisk press føre til såkalt somatisering der den psykiske ubalansen kan komme til uttrykk som fysisk smerte.

Denne artikkelen erstatter ikke et legebesøk. Kilder: Lommelegen.no, nhi.no, lvh.no, ryggforeningen, medodebok ortopedi

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring