Brudd i skulderblad

Brudd i skulderbladet er relativt sjelden og ofte knyttet til ulykker.

SKULDERBLADENE: Skulderbladene er flate, trekantet knokler som ligger på baksiden av brystkassen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
SKULDERBLADENE: Skulderbladene er flate, trekantet knokler som ligger på baksiden av brystkassen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Skulderbladet heter scapula på medisinsk fagspråk og brudd i denne scapulafraktur.

Denne skaden er sjeldnere enn kragebeinsbrudd, da den som regel krever høy energi mot bryskassen (thorax) som for eksempel etter trafikkulykker eller høye fall, og idet er ganske vanlig med samtidige skader av ribben og lungevev.

Symptomer

Symptomene er smerter i skulderregion/rygg, forverret ved bevegelse av armen på samme side. Diagnosen stilles med røntgenbilder, men det kan bli supplert med CT dersom man mistenker et mer komplekst bruddsystem.

SCAPULA: Skulderbladet er en stor, flat beinstruktur. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
SCAPULA: Skulderbladet er en stor, flat beinstruktur. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva bør man gjøre?

ved mistanke om brudd i skulderbladet bør man kontakte lege for undersøkelse. Diagnosen stilles ved hjelp av vanlig røntgenbilder.

LES OGSÅ: Kragebein ute av ledd

Behandling

Behandlingen er vanligvis konservativ (ikke-operativ) med avlastning i fatle slik som for kragebeinsbrudd. Tilhelingstiden kan også forventes å være noenlunde lik.

Skulderbladet består av «koppen» i skulderleddet (leddhodet sitter på overarmsbeinet). Dersom denne eller området rundt denne er affisert av bruddsystemet, kan det bli aktuelt med operasjon.

En særlig situasjon, som på grunn av instabilitet kalles «floating shoulder», krever operativ behandling. Denne situasjonen oppstår som følge av brudd i kragebein og skulderblad på samme side.

Våre leger har svart på spørsmål om skulderbladet:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring