Avrevet akillessene

Symptomene på denne akutte skaden er at man hører et smell, får store smerter i leggen og problemer med å stå på det skadde beinet.

STORE SMERTER: Ved akillesseneskade vil du få smerter og problemer med å gå på det skadde beinet. Oppsøk lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STORE SMERTER: Ved akillesseneskade vil du få smerter og problemer med å gå på det skadde beinet. Oppsøk lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er avrevet akillessene?

Akillessenen er senen som fester tykkleggsmuskelen gastrocnemius til hælen. Hvis tykkleggsmuskelen trekker seg kraftig sammen, kan akillessenen ryke. Skaden oppstår ofte under idrettsaktivitet.

Avrevet akillessene har den medisinske betegnelsen akillesseneruptur.

Hvem er mest utsatt?

Denne skaden rammer oftere middelaldrende, med begynnende degenerative forandringer i akillessenen. (1)

Idrett med rask akselerasjon (rask igangsetting av aktivitet, og bråstopp) som for eksempel tennis, basketball, fotball, håndball, kampsport. (3)

Symptomer

Du kan høre et smell idet akillessenen ryker. Noen forteller det oppleves som å bli sparket hardt på baksiden av leggen. (3)

Det gjør svært vondt, og du får problemer med å holde balansen. Du greier ikke å gå på tå på den skadde siden. (1)

Kan det være noe annet?

Symptombildet kan ligne på det vi ser hvis man får en strekk eller avrivning av muskelen i leggen som heter gastrocnemius. (1)

Behandling

Ved mistanke om akilleseneruptur er RICE-metoden riktig akuttbehandling (ro, is, kompressjon og heve skadestedet)

Kontakt legevakt eller skadeakutt omgående, som vil undersøke deg for å avgjøre om senen er avrevet. Hvis det er tilfelle vil du innlegges øyeblikkelig i kirurgisk avdeling for videre behandling. Behandlingen er vanligvis operasjon. Konservativ behandling med gips kan være aktuelt hos eldre eller inaktive personer. (1)

Prognose

Circa 80 prosent av idrettsutøvere fortsetter med sin idrett, etter behandling og rehabilitering. Forebygging av ny skade på akillessenen er viktig fordi 10 prosent av alle akillessenenbrudd forekommer i tidligere skadede sener. (3)

Kilder

Revisjon og utvidelse 26.09.2018: Sykepleier Elisabeth Lofthus.
Kilder ved revisjon: 1) Lvh.no 2) Medscape 3) Uptodate
Opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger 01.01.2000

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring