Likfingre

Dette er Raynauds syndrom

Raynauds syndrom er også kalt Raynauds fenomen. Det er en anfallsvis forstyrrelse i blodsirkulasjonen til huden som gir hvite fingre.

RAYNAUDS SYKDOM: Under et anfall blir fingrene plutselig hvite og kalde. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RAYNAUDS SYKDOM: Under et anfall blir fingrene plutselig hvite og kalde. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er Raynauds?

Raynauds fenomen handler om fargeforandringer, smerte og prikking i fingre eller tær. Kulde er den mest vanlige utløsende årsak, men i alvorlige tilfeller kan det også utløses av stress. Raynauds syndrom kalles også Raynauds fenomen eller likfingre.

Årsak

Årsaken til symptomene er at de små blodårene i huden får redusert tilførsel med blod og dermed oksygen. Selv om Raynaud syndrom bærer sitt navn etter den franske legen Maurice Raynaud som beskrev tilstanden allerede i 1862, vet vi fortsatt ikke fullt ut hvorfor forandringene i blodårene skjer ved Raynauds syndrom.

Symptomer

Under et anfall blir en kroppsdel plutselig hvit og kald. Vanligvis er det fingrene som kan få fargeforandring, men tær, øreflipper, nese, lepper, tunge og brystvorter, kan også rammes. (1, 2)

– Raynaud gir fargeforandringer i huden. Huden blir først hvitlig avbleket, deretter kan den bli blå og rød ved klassisk 3 fasisk Raynaud. Samtidig med fargeforandringer opplever man smerte og prikkinger i de angrepne områdene, har Øyvind Midtvedt, overlege på Revmatologisk avdeling ved Rikshospitalet, tidligere forklart til Lommelegen.

Det oppstår spasme i veggene til de små blodårene, årene trekker seg sammen og hindrer blodet å komme frem. Det blir da for lite oksygen til huden og det skjer en fargeforandring. Fingrene, eller den kroppsdelen som rammes, kan føles kald, sitrende, nummen og smertefull. Slike anfall kan vare i alt fra minutter til timer. Varme virker ofte lindrende. Raynauds fenomen kan være ubehagelig, men er vanligvis ikke farlig. Plagene blir som regel borte etter et anfall.

Raynauds kan oppstå ved amming. Ammehjelpen beskriver at kvinner som ammer kan oppleve at brystvorten blir hvit. Men det kan også være andre årsaker til fargeforanding av brystvorten.

Bilder av Raynauds

Klikk på bildet for større versjon.

Primær Raynauds

Man skiller mellom primær og sekundær Raynauds.

Primær er den mest vanlige formen for Raynauds, og er en mild tilstand som ofte ikke trenger noen medisinsk behandling. Tilstanden starter ofte hos unge eller voksne mellom 15 og 40 år.

– Forekommer Raynaud alene uten andre symptomer eller funn, kaller vi det primær Raynaud. En regner med at rundt 3–5 % av befolkningen kan ha primær Raynaud, forteller Midtvedt.

Sekundær Raynauds

Hvis Raynaud forårsakes av underliggende andre sykdommer eller tilstander, kalles det for sekundær Raynaud. Dette er mindre vanlig enn primær type, og kan være mer alvorlig. Typisk starter symptomene i voksen alder, senere enn ved den primære formen.

De fleste pasienter med de sjeldne bindevevssykdommene mixed connective tissue diseases og sklerodermi har sekundær Raynauds. Sekundær Raynauds forekommer også ved en rekke andre sykdommer – inkludert Lupus og Sjøgren syndrom. Blodåresykdommer kan også gi samtidig Raynauds og røyking er en risiko. Skader og overbelastning av hender og føtter og enkelte medisiner kan også gi Raynauds. (3)

TOFASISK ELLER TREFASISK: Spasme i blodåren gir redusert blodsirkulasjon, og hvite fingre. Vedvarende mangel på oksygen kan også gjøre dem blå. Hvis man går gjennom alle tre fargefasene og får røde fingre når blodstrømmen er gjenopprettet, kalles det trefasisk raynauds. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock, norsk tekst v. Lommelegen.
TOFASISK ELLER TREFASISK: Spasme i blodåren gir redusert blodsirkulasjon, og hvite fingre. Vedvarende mangel på oksygen kan også gjøre dem blå. Hvis man går gjennom alle tre fargefasene og får røde fingre når blodstrømmen er gjenopprettet, kalles det trefasisk raynauds. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock, norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer

Når skal en oppsøke lege?

Primær Reynauds er en mild tilstand som mange har uten å oppsøke legehjelp. Ifølge Midtvedt bør du oppsøke lege hvis du har tilleggssymptomer som:

 • Hovne fingre
 • Leddsmerter
 • Utslett
 • Sykdomsfølelse
 • Truende sirkulasjonssvikt
 • Sår i huden
 • Hvis det plutselig oppstår plagsom Raynaud sykdom i voksen alder

Undersøkelser hos legen

– Legen vil da gjøre undersøkelser med tanke på om det kan forekomme sekundær Raynaud. Det er vanlig å ta orienterende blodprøver inklusiv ANA-test.
Primær Raynaud oppstår som regel i ung alder, og kan forekomme i familier. En revmatolog kan undersøke kroppens minste blodårer, kapillærer, med et apparat (kapillaroskop). Ved primær Raynaud er det normale funn, mens ved sekundær Raynaud kan en se forandringer i kapillærene ved kapillaroskopi, forklarer Midtvedt.

LES OGSÅ: Fibromyalgi

RAYNAUDS SYKDOM: Man vet ikke hvorfor noen får Raynauds sykdom. Foto: NTB Scanpix
RAYNAUDS SYKDOM: Man vet ikke hvorfor noen får Raynauds sykdom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan stilles diagnosen Raynauds?

Diagnosen Raynaud stilles på sykehistorien. Hvis en kan svare positivt på følgende spørsmål:

 • Er fingrene usedvanlig følsomme for kulde?
 • Skifter fingrene farge når de utsettes for kulde?
 • Blir fingrene hvite, blå eller røde?

– Ja på alle 3 spørsmål er typisk ved Raynaud fenomen, sier Midtvedt.

Råd og forebygging av anfall

– Det viktigste er ikke medikamentell behandling. Det anbefales at en holder seg varm og bruker hansker, sier Midtvedt.

Andre råd:

 • Ha det varmt nok hjemme
 • Kle deg godt på hender og føtter ved kulde. Votter isolerer bedre enn hansker
 • Tren regelmessig, det kan forbedre sirkulasjonen
 • Slutt å røyke
 • Ikke drikk for mye koffeinholdige drikker
  (2)

Medikamentell behandling:

Hvis man har smerter ved anfall kan Ibuprofen eller paracetamol benyttes. I noen tilfeller kan det være aktuelt med behandling med legemidler som kan utvide blodårene. Kalsiumblokker (nifedipin, Adalat) er første valg. Svimmelhet er en vanligbivirkning.
Blodåreutvidende medikamenter som sildenafil, prostacyklin, nitroglycerin (salve) kan også forsøkes.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring