Hovne fingre – hva er årsaken?

Hva skyldes hovne hender og fingre? Det er ikke uvanlig å være litt hoven, men varer det bør du oppsøke lege.

HEVELSE I FINGRENE; Som regel går hevelse ned av seg selv, i løpet av kort tid. Mer sjeldent kan det være tegn på sykdom. Foto: andriano.cz / Shutterstock / NTB
HEVELSE I FINGRENE; Som regel går hevelse ned av seg selv, i løpet av kort tid. Mer sjeldent kan det være tegn på sykdom. Foto: andriano.cz / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Normalt eller unormalt?

Vi kan alle oppleve at fingrene hovner opp i blant, ringer strammer eller går ikke på, hendene blir litt «pløsete» og også kanskje vanskelig å bruke. Dette kan skje hvis det er veldig kaldt eller varmt, man har spist mye salt mat, etter noen typer langvarig fysisk aktivitet og er helt normalt.

Hvis hevelsene vedvarer og er plagsomme kan det imidlertid skyldes sykdom.

Noen ganger sitter hevelsen i ett av leddene i fingrene, mens andre ganger kan hele fingeren eller hånden virke hoven. Det er ikke alltid så lett å se nøyaktig hvor hevelsene sitter med det blotte øyet, da leddene og strukturene i hendene er små.

Hevelser i ledd bør undersøkes av lege

Hevelser i fingrene kan skyldes alt fra skader, infeksjoner til artrose (slitasjegikt) og leddgikt. Leddhevelser som ikke er helt raskt forbigående skal alltid undersøkes av lege. Man kan og få betennelser i seneskjeder i hendene som gir hevelser.

Artrose

En vanlig årsak til hevelser i fingrene er artrose. Det er typisk at de aller ytterste leddene er mest affisert (DIP-leddene), men dette varierer. Man kan få en knutet, hard hevelse som skyldes beinpåleiringer. Artrose kan være smertefullt, men ikke alle er plaget. Stivhet og morgenstivhet er vanlig. Av og til kan artrose bli betent, og man vil da få en mer akutt hevelse i leddet som vil være smertefull. Man kan stille diagnosen ut fra kliniske funn, men ofte vil man ta et røntgenbilde eller ultralyd for å bekrefte den.

Leddgikt

Noen ganger kan artrose være vanskelig å skille fra leddgikt, og tilstandene sameksisterer ofte. Klassisk revmatoid artritt vil ofte ramme fingrenes grunnledd (MCP-ledd), men kan ramme andre ledd i hendene og. Psoriasisleddgikt rammer ofte fingrenes midtledd (PIP-ledd). Det er revmatolog som stiller disse diagnosene, og man utredes med blodprøver og billeddiagnostikk.

Bindevevssykdommer

Bindevevssykdommer kan også medføre hevelser i fingrene. Dette er sjeldne sykdommer, som utredes og stilles av revmatolog. Systemisk lupus erythematosus, (SLE), mixed connective tissue disease (MCTD), systemisk sklerose og myositt kan gi leddbetennelser og seneskjedebetennelser i hender. Begrepet «puffy hands» beskriver en diffus hevelse i hendene som ikke skyldes ledd- eller seneskjedebetennelser. Dette er vanlig ved MCTD og systemisk sklerose, og er noen ganger en forløper for hudsklerose. Ved alvorlig Raynaud syndrom vil fingrene ofte være hovne. Man vil da også se fargeforandringer i huden på hendene.

Infeksjoner i huden

Infeksjoner i huden (rosen eller eryspielas, og litt dypere cellulitt) kan forekomme og kan feiltolkes som leddbetennelse. Dette vil ofte medføre feber og redusert allmentilstand og skal behandles med antibiotika. Man kan få infeksjoner i seneskjedene i hånden (bakteriell tenosynovitt), en inngangsport kan for eksempel være et kutt eller stikk (etter for eksempel hagearbeid). Man vil da få hevelse i hele fingeren og etter hvert mer av hånden. Fingeren blir vanskelig å bøye. Tilstanden skal behandles med antibiotika og kirurgi. Såkalt septisk artritt, bakteriell infeksjon i leddet, er uvanlig i hendene.

Når skal man oppsøke lege?

Hovne ledd skal alltid undersøkes av lege. Ved leddhevelser ledsaget av feber skal man søke lege raskt.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring