Hva er egentlig en strekk?

En strekkskade er en muskelstrekk, og hvor stor skaden er varierer. Men prinsippet er det samme: Hold deg i ro, og start forsiktig med opptreningen igjen.

Strekk: En muskelstrekk gjør vondt, og for noen kan det ta lang tid før de kan trene igjen. Foto: NTB Scanpix
Strekk: En muskelstrekk gjør vondt, og for noen kan det ta lang tid før de kan trene igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En strekk kalles også muskelstrekk, strekkskade eller overstrekk. Rammer skaden låret, blir det ofte kalt lårhøne på folkemunne. Den medisinske betegnelsen er muskelruptur.

Ved en strekk blir muskelfibre revet over. Enkelt forklart betyr det at muskulaturen ryker.

– Dette skjer fordi strekkraften som muskulaturen utsettes for er sterkere enn holdfastheten i muskulaturen, slik at muskelfibrene slites over, sier Jon Schjelderup, idrettsmedisiner og spesialist innen allmennmedisin. Schjelderup driver sin egen praksis i Amalieskramklinikken i Bergen.

LES OGSÅ: Senebetennelse - hvilke symptomer gir det?

Delvis overrivning

Idrettsmedisiner og spesialist innen allmennmedisin: Jon Schjelderup Foto: Privat
Idrettsmedisiner og spesialist innen allmennmedisin: Jon Schjelderup Foto: Privat Vis mer

Det finnes forskjellige grader av strekk – alt fra at noen få muskelfibre ryker, til en fullstendig overrivning av hele muskelen (ruptur).

Vanligst er en delvis (partiell) overrivning av muskulaturen - partiell overrivning.

– Hvis det er en liten muskelruptur merker man det ved at man får akutte smerter i muskulaturen, og smertene gjør at man begynner å halte eller må stoppe helt opp hvis man for eksempel løper eller jogger. Mange beskriver det som om man får et spark i muskulaturen eller blir truffet av en stein, sier Schjelderup.

LES OGSÅ: Hva er forskjell på leddbånd og sener?

Fullstendig overrivning

Fullstendig overrivning kalles muskelruptur og er heldigvis en relativt sjelden tilstand, som krever operativ behandling så snart som mulig. Får man en alvorlig strekk, vil dette gi blødning, og man mister både kraften og bevegeligheten i det leddet muskelen virker på. Etter hvert vil blødningen føre til hevelse i muskulaturen.

– Man kan vurdere graden av en muskelruptur ved å gjøre en klinisk undersøkelse på kraft og bevegelighet. Det vil gjøre vondt å ta på stedet, og etter hvert vil man kunne kjenne en fordypning eller et søkk der skaden var.

Lårene mest utsatt

Teoretisk sett kan man få en strekk i alle muskler, men lår og legger er mest utsatt.

– Spesielt idrettsutøvere som driver med eksplosive øvelser, slik som sprint og hopp, er utsatte, men også fotballspillere, forklarer Schjelderup.

Det er ikke bare idrettsutøvere som får strekk, det kan like gjerne skje med mosjonister.

– Mosjonister er mindre trent, så da skal det ikke så mye kraft til sammenlignet med en som driver med regelmessig trening på høyere nivå.

Akuttbehandling

Når uhellet er ute, er det ifølge Schjelderup viktig å følge RICE-prinsippet for behandling av skade:

  • Rest (hvile)
  • Ice (is)
  • Compression (kompresjon)
  • Elevation (elevasjon – å holde den skadde kroppsdelen i en posisjon høyere enn hjertet).

– Kompresjon er kanskje like viktig som is for å stoppe blødningen. Man bør holde seg i ro de første 48-72 timene, og deretter så smått begynne å bevege seg.

LES OGSÅ: Behandling ved overtråkk eller forstuing av fot

Strekk: Det er viktig å legge is på muskelen som har fått strekk. Foto: NTB Scanpix
Strekk: Det er viktig å legge is på muskelen som har fått strekk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Viktig med opptrening

Dersom man får en strekk blir ødelegges muskelcellene. Disse «spises opp» og fraktes bort av immunsystemet, og nye umodne muskelceller vokser der skaden var.

– Disse modnes etter hvert, og overtar funksjonen til de muskelcellene som ble ødelagt av rupturen. På den måten overtar de nye muskelcellene funksjonen til de gamle muskelcellene.

Det er viktig med opptrening: Spesielt at den foregår systematisk med trinnvis økning av belastningen.

– Man kan begynne med isometrisk kontraksjon, det vil si at man strammer muskulaturen uten å bevege den. Når man kan stramme maksimalt uten at det gir smerter, kan man begynne å bevege muskelen under økende belastning, sier Schjelderup.

Les også: Kan du trene når du går på antibiotika?

Ikke gå for fort frem!

Det er viktig å starte rolig, og ikke gå for fort frem. Restitusjonstiden etter en skikkelig muskelstrekk er på rundt 12 uker.

– Når det ikke gjør vondt å gå, kan man forsiktig begynne å jogge. Man skal ikke løpe før man kan jogge uten smerter. Deretter kan man øke belastning, tempo og intensitet, men ikke hoppe over noen trinn, det er veldig viktig.

Ved en mindre strekkskade er rehabiliteringstiden kortere, men prinsippet skal følges på samme måte.

– Noen er utålmodige og går for fort frem, og da er det lett å få en ny skade. Man må ha is i magen – det tar den tiden det tar, forklarer Schjelderup.

Jumpers knee rammer også stadig flere mosjonister.

Hvordan forebygge strekk

For å kunne forebygge strekk må man i første omgang tenke på to ting: Styrketrening og gradvis økning av belastning innenfor den idretten eller aktiviteten man holder på med.

For eksempel strekk i leggen skjer ofte på grunn av for tidlig oppstart med høy intensitet under løping, samtidig som at musklene er for svake slik at de ikke tåler belastningen.

– Slike skader oppstår gjerne når man blir for ivrig under trening eller ved uskyldige sprinttester med treningskamerater, sier Thor Einar Andersen, medisinsk ansvarlig ved Idrettens Helsesenter.

Les også: Når barn skader seg

For å unngå strekk er det også viktig med oppvarming. Oppvarming kan også bidra til å redusere sjansen for strekkskader.

– Det viktigste er å trene seg gradvis opp i den idretten eller aktiviteten man holder på med, slik at muskulaturen kan vende seg til belastningen, forklarer Andersen.

LEGEN SVARER: Akutt muskelskade under fotballtrening

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring