Hvordan behandle overtråkk eller forstuing?

Overtråkk eller forstuing av ankelen er en skade av leddbånd i foten. Rundt 10% av alle idrettsskader dreier seg om overtråkk i ankelen, sier idrettslege Jon Schjelderup.

OVERTRÅKK: Som regel skjedd en delvis overriving av ligamentet på utsiden av ankelen som går fra den benete knokkelen på utsiden av ankelen til nærmeste fotrotsknokkel. Foto: NTB Scanpix
OVERTRÅKK: Som regel skjedd en delvis overriving av ligamentet på utsiden av ankelen som går fra den benete knokkelen på utsiden av ankelen til nærmeste fotrotsknokkel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Skademekanismen er som regel det at utøveren lander på forfoten som samtidig får en innoverrotasjon og en vridning av ytre fotrand ned mot underlaget. Også under ballspill er overtråkk en veldig vanlig skade, sier Schjelderup.

Ifølge Store medisinske leksikon er enkelte idretter, særlig fotball, basketball, volleyball og håndball, utsatt. Dette gjelder også individuelle idretter hvor landing etter hopp eller løping på ujevnt underlag er sentrale elementer, for eksempel orientering.

LES OGSÅ: Hva er forskejll på leddbånd og sener?

Overtråkk

Tabben mange gjør, er å fortsette med aktiviteten, og ikke ta seg tiden med å behandle skaden.

Ifølge idrettslegen bør du holde foten i ro ved overtråkk.

Idrettsmedisiner og spesialist innen allmennmedisin:, Jon Schjelderup Foto: Privat
Idrettsmedisiner og spesialist innen allmennmedisin:, Jon Schjelderup Foto: Privat Vis mer

- Dette er lett i forbindelse med håndball eller fotball, men verre å få til hvis man er ute i terrenget og løper. Det ideelle er å ise ned ankelen samtidig som man legger på et bind som kan komprimere skadestedet, sier Schjelderup.

Han påpeker at det kan være lurt å oppsøke lege ved hevelse.

- Hvis ankelen «blåser» opp med en gang, er det stor sannsynlighet for blødning som følge av brudd eller overriving av leddbånd i ankelen. I slike tilfeller bør det tas et røntgenbilde. Hvis hevelsen kommer mer gradvis, skjer det en utsiving av væske fra det skadde vevet. Du bør også få tatt et røntgenbilde hvis det er umulig å belaste foten etter skaden.

Ved overtråkk har det som regel skjedd en delvis overriving av leddbåndet på utsiden av ankelen som går fra den benete knokkelen på utsiden av ankelen til nærmeste fotrotsknokkel.

- Ved større skader rives dette båndet helt over, og båndet som går fra samme knokkel og ned mot hælbenet overtar belastningen og kan bli delvis eller helt overrevet. Hvis begge båndene rives over, vil ankelen bli mer ustabil.

LES OGSÅ: Derfor får du belastningsskader

RICE-metoden - akuttbehandling

Schjelderup anbefaler Ro-is-kompresjon-elevasjon (RICE-metoden) ved overtråkk. Den samme metoden betynnes ved strekkskader.

- Dette er førstehjelp ved alle bløtdelsskader, ikke bare overtråkk.

 • Legg is på det skadde området. Dette kan kombineres med kompresjon. Man iser ned i 20-30min.
 • Deretter tar man bort isen i 10 minutter for ikke å kjøle ned huden for mye.
 • Legg på is igjen. Dette kan man fortsette med i 2-3 timers tid.
 • Kompresjon kan man fortsette med i 2 dager.
 • Man kan også heve foten opp over hjertehøyde når det er anledning til det.

Etter de første 3-7 dagene kan man som regel begynne å belaste foten ved optimal RICE-behandling, ifølge Schjelderup.

- Hvis man ikke kan belaste foten etter en ukes tid, bør man oppsøke lege for å få ankelen grundig undersøkt. Legen kan enten gjøre en ultralydundersøkelse av ankelen for å undersøke om et av leddbåndene er helt røket, eller han kan henvise til MR for å undersøke det samme.

LES OGSÅ: Dette er akillesbetennelse

IS NED: Jon Schjelderup anbefaler Ro-is-kompresjon-elevasjon (RICE-metoden) ved overtråkk. Foto: NTB Scanpix
IS NED: Jon Schjelderup anbefaler Ro-is-kompresjon-elevasjon (RICE-metoden) ved overtråkk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rehabilitering av overtråkk

Hvis man kan belaste foten etter en uke kan man begynne med rehabiliteringen av ankelen igjen.

- Prinsippet ved rehabilitering er en gradvis økning av belastningen der man ikke går videre til neste trinn før man kan gjennomføre det belastningstrinnet man står på uten smerter, sier Schjelderup.

I praksis:

 1. Å gå
 2. Jogge lett
 3. Jogging med lett økning av farten
 4. Jogging i sirkel begge veier
 5. Jogging i åttetall begge veier
 6. Øke farten etter hvert

- Ikke gå til neste trinn før du er uten smerter.

Etter hvert kan man gjøre bevegelser som ligner på dem man gjør for eksempel på håndball- eller fotballbanen.

- Først gjøres dette uten ball, og når det går uten smerter kan man begynne med ball. Når alt går smertefritt kan man begynne med øvelser som involverer medspillere, og delta for fullt på trening og til slutt kamper.

LES OGSÅ: Hva er egentlig en strekk - og hvordan behandle den?

SJEKK FOR BRUDD: Hvis man ikke kan belaste foten etter en ukes tid, bør man oppsøke lege for å få ankelen grundig undersøkt. Foto: NTB Scanpix
SJEKK FOR BRUDD: Hvis man ikke kan belaste foten etter en ukes tid, bør man oppsøke lege for å få ankelen grundig undersøkt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forebygging av overtråkk

Samtidig som man holder på med denne rehabiliterende treningen, skal man ifølge Schjelderup trene opp sansemotorikken eller balansesansen i ankelen. Også dette gjøres med gradvis økt vanskelighetsgrad.

 • Begynn med å stå på den skadde foten på et 2x4 tommers trestykke. Man kan gjøre forskjellige øvelser der man pendler med det friske benet på langs og tvers. Etter hvert med lukkede øyner, med knebøy osv.
 • Når man står støtt på trestykket kan man stå på en vablepute som øker ustabilitet enda mer. Denne balanseøvelsen bør gjøres 2 min hver dag i uken i 10 uker.

- På denne måten trenes balansesansen i ankelen igjen, slik at nye overtråkk kan forebygges.

Man kan også teipe opp ankelen. Dette bør gjøres av fysioterapeut med erfaring med dette.

- Etter hvert kan du gjøre dette selv. Teiping kan du begynne med når du skal tilbake i kamplignende trening igjen.

8-12 uker etter skaden bør du slutte med teipingen idet leddbåndskaden nå skal være helt leget.

- Det skal ikke være nødvendig å bruke teip over 2-3 måneders tid etter. Hvis det er nødvendig har ikke rehabiliteringen vært optimalt.

LES OGSÅ: Skade av fremre korsbånd i kneet - slik behandles det

Hva gjør man hvis man stadig får nye overtråkk?

Noen ganger vil man få varige ettervirkninger av slike overtråkk i form av en permanent ustabilitet i ankelen. Man opplever at det skal svært lite til før man igjen får et nytt overtråkk.

- Ofte er det nok å trå litt skjevt på en fortauskant eller en ujevnhet i skogen. Dette kan skje opptil flere ganger i løpet av et år. Ofte vil slike pasienter ha god effekt av operasjon der man rekonstruerer leddbåndet i ankelen og gjennom en grundig rehabilitering kommer tilbake med en fullt fungerende ankel igjen.

LES OGSÅ: Hva er årsaken til muskelsmerter?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring