Vanlige fotballskader

Hamstringsstrekk, overtråkk, kneskader og lyskestrekk er vanlige skader på fotballbanen.

FOTBALLSKADER: Man kan pådra seg flere skader når man spiller fotball. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FOTBALLSKADER: Man kan pådra seg flere skader når man spiller fotball. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hamstringsstrekk

En strekk kalles også muskelstrekk, strekkskade eller overstrekk. Den medisinske betegnelsen er muskelruptur. Ved en strekk blir muskelfibre revet over. Det betyr at muskulaturen ryker. Teoretisk sett kan man få en strekk i alle muskler, men lår og legger er mest utsatt, skrev Lommelegen tidligere.

Ifølge skadefri.no består Hamstring-muskulaturen av tre muskler på baksiden av låret, og strekk i en eller flere av disse kan skje i ulike varianter og med ulik alvorlighetsgrad.

LÅRMUSKLENE: Hamstring er den engelske samlebetegnelsen for de tre bakre lårmusklene: Biceps femoris, semimembranosus og semitendinosus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix.
LÅRMUSKLENE: Hamstring er den engelske samlebetegnelsen for de tre bakre lårmusklene: Biceps femoris, semimembranosus og semitendinosus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix. Vis mer

En hamstringsstrekk kjennetegnes av akutt innsettende smerte. Da må man umiddelbart redusere eller avbryte aktiviteten. En utøver med hamstringstrekk vil ikke lenger klare å løpe som normalt.

- Denne skaden skjer vanligvis i forbindelse med sprinter eller høyhastighetsløp, forklarer Roar Amundsen, doktorgradsstipendiat på Senter for idrettsskadeforskning på Norges Idrettshøgskole.

Forebygging

For å forebygge hamstringsstrekk kan forskeren anbefale en øvelse kalt Nordic Hamstring. Denne øvelsen skal styrke muskulaturen på baksiden av lårene og kan redusere risikoen for hamstringsskader.

FORSKER: Roar Amundsen. Foto: Norges idrettshøgskole
FORSKER: Roar Amundsen. Foto: Norges idrettshøgskole Vis mer

- Alt du trenger for å utføre denne øvelsen er en partner. Start i knestående mens partneren din holder anklene dine. Len deg sakte framover mens du holder overkroppen din strak. La overkroppen falle sakte framover og prøv å bremse bevegelsen ved å bruke musklene på baksiden av lårene. Når du nærmer deg gulvet, tar du imot deg selv med armene og dytter deg selv opp igjen, forklarer han, og utdyper:

- Denne øvelsen er tung, men det er meningen. Om du aldri har gjort øvelsen før bør du starte rolig (f.eks. 4 repetisjoner, 2 ganger, med 2-3 min pause mellom) for å unngå å bli veldig støl.

Lyskestrekk

Lysken er overgangen mellom lår og underliv. De vanligste symptomene på en slik skade er smerter ved bekkenbenet, lysken, øvdre delen av innside lår og i nedre delen av magen under, eller etter aktivitet, opplyste Lommelegen tidligere.

- Lyskestrekk skjer i forbindelse med spark, eller når man strekker seg etter ballen med beinet. Mange av lyskeskader er belastningsskader som utvikler seg gradvis, sier Amundsen.

LYSKEN: Musklene i lysken kalles adduktorgruppen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LYSKEN: Musklene i lysken kalles adduktorgruppen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Lyskestrekk er strekk i musklene som ligger på innsida av låren som kalles adduktorgruppen. Ifølge skadefri.no forekommer skader hyppigst i adduktor longus muskelen.

Han anbefaler øvelsen Copenhagen Adduction for å forebygge lyskeskader.

- Øvelsen trener muskulatur på innsiden av låret, og det er laget ulike varianter med ulik vanskelighetsgrad, sier han og henviser til skadefri.no hvor øvelsen demonsteres.

Overtråkk

Amundsen nevner også overtråkk som en vanlig fotballskade. Denne skaden skjer gjerne i forbindelse med landinger, og kan skade leddbåndet i ankelen.

- Om du har tråkket over kan det være lurt å teipe ankelen i starten for støtte og for å unngå å tråkke over på nytt. For å forebygge ankelskader bør du trene balanse på ett bein. Balanseøvelser kan gjøres mer utfordrende ved å gjøre det på ustabilt underlag som en balansepute, og/eller med lukkede øyne, sier han.

Kneskader

Kneet har fire leddbånd, to i kneet (korsbåndene) og ett på hver side (sidebåndene). Leddbåndene skades oftest under idrettsaktivitet. Skaden kan oppstå på grunn av vridning eller mot kneet. Båndene kan rives over helt eller delvis.

Noen ganger rives de løs der de fester seg på beinet, andre ganger sitter riften midt i båndet. Korsbåndskadene er de alvorligste leddbåndsskadene, med lengst tilhelingstid og mulighet for varig nedsatt funksjon, skrev Lommelegen tidligere.

KNEETS ANATOMI: Korsbåndene ligger inne i kneleddet. Sidebåndene på hver side av kneleddet. ILLUSTRASJON: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen.
KNEETS ANATOMI: Korsbåndene ligger inne i kneleddet. Sidebåndene på hver side av kneleddet. ILLUSTRASJON: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer

Meniskskade består som regel av rifter eller brudd i menisken. En akutt meniskskade skjer ofte under sport. Spillere kan sitte på huk og vri kneet, og derved få en rift i brusken. En slik meniskrift kalles også meniskruptur.

De vanligste symptomene på meniskskade er:

  • Smerte i kneet
  • Stivhet og hevelse
  • Låsing av kneet
  • Følelsen av kneet «gir etter»
  • Man er ikke i stand til å bevege kneet gjennom hele den normale bevegelsen et kne kan følge
  • Uten behandling kan en del av menisken løsne og drive inn i leddet. Dette kan føre til at kneet å sklir, lager en klikkelyd, eller låser seg, opplyste Lommelegen om tidligere.

- Kneskader som menisk eller korsbåndskader kan også skje ved landinger eller retningsforandringer, gjerne når det er vridninger i kneet mens foten er plantet på bakken. For å unngå kneskader bør du trene styrke, balanse og koordinasjon, forteller Amundsen.

Fotballankel

Gjentatte belastninger og skader kan medføre rifter i leddkapselen og leddbånd i ankelen, som kan gi betennelse og trange forhold, som gir smerter og klemmer på strukturer, opplyste Lommelegen tidligere.

NHI skriver at skaden kan oppstå også etter ett uheldig spark med overstrekning av forsiden av leddkapselen. Tilstanden har vanligvis en god prognose. De fleste fotballspillere er tilbake i normal aktivitet etter fire til seks uker.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring