Leggsmerter på fremsiden av leggen ved løping

Hvis du kjenner smerte på forsiden av leggen ved løpetrening, bør du være på vakt. Sannsynligvis dreier det seg om beinhinnebetennelse, en tilstand det kan være vanskelig å bli kvitt hvis man ikke tar hensyn til symptomene og justerer treningen i tide.

BEINHINNEBETENNELSE: Ikke uvanlig plage blant løpere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BEINHINNEBETENNELSE: Ikke uvanlig plage blant løpere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Smerter i leggen ved løping er ikke uvanlig. Det kan være flere årsaker, alt fra tretthetsbrudd til losjesyndrom, men beinhinnebetennelse er kanskje den vanligste. Forskjellig årsak til symptomene krever også forskjellig behandling, slik at det er viktig å stille riktig diagnose.

Hvorfor får man beinhinnebetennelse?

Tilstanden er vanligst hos to grupper idrettsutøvere: løpere og utøvere av idretter hvor det kreves ekstrem og til dels eksplosiv belastning på leggens spenstmuskulatur.

Beinhinnebetennelse er et overbelastningssyndrom og har derfor enn sterk tendens til å inntreffe ved brå endringer i aktivitet. Et utrent individ som over natten bestemmer seg for å bli aktiv jogger, og begynner å trene mye løping på hardt underlag, er særlig utsatt for å få beinhinnebetennelse. På den andre siden rammer ikke lidelsen bare utøvere med begrensede treningskunnskaper og treningsgrunnlag. Endringer i løpsunderlag, terreng og økt treningsintensitet er vanlige faktorer som gjør at også veltrente personer rammes.

Slik stilles diagnosen

Smerte er alltid til stede ved beinhinnebetennelse. I de tidlige stadier av skadeutviklingen kan smerten forsvinne etter oppvarming og komme tilbake igjen mot slutten av treningsøkten eller etter avsluttet trening. Etter hvert som tilstanden forverres blir smertene sterkere og kan føles gjennom hele treningsøkten. Enkelte må også avbryte treningen etter bare en kort oppvarming, og kan til og med ha problemer med å gå.

Av og til vil man kjenne en liten hevelse på kanten av de midtre og nedre deler av skinnebeinet, men som regel er det eneste men selv kan undersøke i hvile, om det er ømt å trykke på stedet. Ofte, og særlig hvis smerten gjør vanlig aktivitet vanskelig, kan det være smart å oppsøke lege å få tatt et røntgenbilde eller få utført andre undersøkelser legen mener er nødvendig, slik at andre diagnoser kan utelukkes og mer omfattende tiltak eventuelt kan gjøres.

...men ingen hokus-pokus-behandling

Noe av det kjedeligste en skadet, ambisjonsrik idrettsutøver får høre fra legen er at han eller hun må hvile over lengre tid. Det er dessverre dette som er det viktigste prinsippet i behandlingen av beinhinnebetennelse, og det er det eneste som alltid hjelper. Det finnes imidlertid en del andre behandlingsformer som kan komme i tillegg.

Teiping, betennelsesdempende midler, uttøyningsøvelser, salver som stimulerer blodgjennomstrømningen og lokale kortisoninjeksjoner(sprøyte) er eksempler på behandling som kan bli forsøkt.

Kan man fortsatt trene?

Med hvile menes ikke at man må holde seg helt borte fra idrett. Sykling, svømming, skigåing, roing og padling er fine måter å opprettholde kondisjonen på, og for den seriøse løper bør løping i vann med en spesiell flytevest supplere denne treningen.

Alt etter hvor alvorlig tilstanden er kan også løping inngå i treningen. Når symptomene begynner å minske, vanligvis etter den første eller andre uka med behandling, kan løping tillates, men kun i form av korte økter og helst på mykt og jevnt underlag. Løpingen må foregå i rolig tempo. Viktig er det også å ha gode sko, kanskje må du ha sko som er spesielt tilpasset deg og dine bein.

Hvis du ikke har latt tilstanden komme for langt og lytter til kroppens signaler under behandlingen, er du antakelig tilbake i full trening etter tre til seks uker.

Kilder

Revidert av Christian Amdahl, lege. 02.11.2018

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring