Anstrengelseshodepine

Anna (22) kan få ekstrem hodepine av å trene

- Det har vært såpass vondt når det står på, at jeg har ligget og skreket i smerter, sier Anna Løseth Wold (22), som har anstrengelseshodepine.

ANSTRENGELSESHODEPINE: Anna Løseth Wold (22) har hatt treningshodepine fra hun var ung. Foto: Privat
ANSTRENGELSESHODEPINE: Anna Løseth Wold (22) har hatt treningshodepine fra hun var ung. Foto: Privat Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Anna Løseth Wold (22) fikk diagnosen anstrengelseshodepine da hun var 15 år. Da hadde hun fått anfall med kraftig hodepine i forbindelse med trening, siden barneskolen. Hun fikk det ikke hver gang, men spesielt ved hardere fysisk aktivitet.

- Jeg spilte ofte fotball, og om det var varmt ute, slik at både kroppstemperaturen økte mye, i tillegg til at pulsen gikk opp, fikk jeg ofte hodepine. Skikkelig dunkende hodepine.

På grunn av dette, fikk Anna fritak for gym på videregående. Nå trener hun ikke i det hele tatt på grunn av tilstanden.

- Jeg kan gå turer som ikke er for krevende, men jeg har nok blitt engstelig for fysiske anstrengelser, fordi jeg er redd for å få vondt. Det har vært såpass vondt når det står på, at jeg har ligget og skreket i smerter. Nevrologen fortalte meg at det eneste jeg kan gjøre, er å unngå det jeg vet trigger hodepinen.

Må legge seg ned ved anfall

Da Anna først gikk til fastlegen på grunn av hodepinen, mistenkte han migrene, og henviste henne til en nevrolog. Det var nevrologen som fortalte at hun hadde anstrengelseshodepine.

- Jeg har fått ulike medisiner, som Cataflam og Naproxen, men jeg har ikke opplevd noen særlig effekt av disse.

- Hva gjør du dersom du får hodepine?

- Da må jeg bare legge meg ned. Det går ikke over før jeg tar en paracet og legger meg ned for å sove, sier Anna.

Hva er anstrengelseshodepine?

Anstrengelseshodepine er en relativt sjelden form for hodepine, som antas å ramme cirka én prosent av befolkningen.

Typiske kjennetegn er bankende hodepine, som vanligvis oppstår på begge sider av hodet. Tilstanden rammer ofte personer som ellers er friske, og den oppleves vanligvis som annerledes fra andre typer hodepine.

- Anstrengelseshodepine kommer plutselig og akutt underveis eller etter trening, når man har sex eller får orgasme, om man hoster eller lignende. Da kan man få en akutt innsettende hodepine som kan vare fra noen få minutter, til et døgn. Det er sjelden man opplever kvalme, lyd- og lysskyhet slik som ved migrene, sier Kristine Bodding Gjendemsjø.

LES OGSÅ: Reidar Otto lider av clusterhodepine. Anfallene er ekstreme.

SPESIALIST I NEVROLOGI: Kristine Bodding Gjendemsjø. Foto: Privat
SPESIALIST I NEVROLOGI: Kristine Bodding Gjendemsjø. Foto: Privat Vis mer

Gjendemsjø er spesialist i nevrologi, og medisinsk fagansvarlig ved Sandvika Nevrosenter. Hun forklarer at de jevnlig får inn pasienter som er plaget med anstrengelseshodepine.

- Anstrengelseshodepine er vanligvis helt ufarlig, men det er en utelukkelsesdiagnose, og det er derfor viktig å undersøke at det ikke ligger annen alvorlig sykdom bak.

Utelukke andre tilstander

Det er viktig å utelukke for eksempel hjernehinneblødning, eller annen alvorlig bakenforliggende årsak til hodepinen.

- Først tar vi MR av hodet og blodkar, eventuelt CT av blodårer i hodet, for å utelukke utposning på blodårer/tegn på aneurisme. Om hodepinen er nyoppstått, bør undersøkelser gjøres så fort som mulig. Dersom første kliniske samtale, undersøkelse eller supplerende undersøkelse gir mistanke om alvorlig bakenforliggende årsak til den akutte hodepine, blir pasienten lagt inn, sier Gjendemsjø, og legger til:

- Har man mistanke om at det «kun» er anstrengelseshodepine, får pasienten beskjed om å ikke trene eller være fysisk aktiv til man har klarert med MR eller CT.

Gjendemsjø anbefaler å ta kontakt med fastlegen dersom man opplever å få kraftig hodepine under anstrengelser, eller dersom problemet vedvarer.

- Er det nyoppstått hodepine, bør man få rask vurdering og utredning. Får man akutt nyoppstått kraftig hodepine, eventuelt ledsaget av nakkestivhet, kvalme, oppkast, bevissthetspåvirkning, synsforstyrrelser eller andre nevrologiske utfall, bør man oppsøke legevakt for øyeblikkelig hjelp. Men bør undersøke og vuredre innleggelse, spesielt for å utelukke hjerneblødning eller annen alvorlig underliggende sykdomstilstand i hjernen.

Ukjent årsak

- Hva er årsaken til anstrengelseshodepine?

- Vi har ikke funnet noen forklaring på hvorfor noen får det. Ved MR-undersøkelse av hodet, ser vi at alt ser normalt ut. Det er ingen farlig tilstand, men det er smertefullt.

Selv om tilstanden ikke er farlig, forklarer Gjendemsjø at hodepinen er veldig plagsom for mange pasienter.

- Mange får ikke trent slik de ønsker, og for dem som får det under sex, kan det påvirke sexlivet i stor grad. Heldigvis finnes det effektiv behandling.

Behandling

Pasienter med anstrengelseshodepine vil oftest få behandling med et NSAID, en betennelsesdempende og smertestillende medisin, slik som for eksempel Indomet, Cataflam eller Naproxen. Medikamentet tas én til to timer før trening eller annen fysisk anstrengelse.

Indomet er et medikament som er uregistrert i Norge, men man får det på apoteket etter søknad fra legen. Den har vist seg å ha veldig god effekt hos mange.

- Vi fraråder å ta Indomet eller andre NSAIDs daglig, da det over tid kan føre til mageplager og nyreproblemer. Det er anbefalt med bruk kun et par ganger i uken, slik at man får gjennomført trening eller annet som er anstrengende, sier Gjendemsjø.

Må ikke forveksles med migrene

Laila Bratterud Mathisen, styreleder i pasientforbundet Hodepine Norge, forklarer at mange migrenepasienter opplever at migrenen trigges eller forverres av økt puls. Det gjør at mange av disse pasientene, sliter med å holde seg aktive.

- Det er viktig å få frem denne forskjellen, slik at folk som får trigget anfall av sin allerede eksisterende migrenesykdom, ikke forveksler det med anstrengelseshodepine, da det er to forskjellige diagnoser, med forskjellige behandlingsmuligheter, sier Mathisen, og legger til:

- For mange migrenepasienter vil det hjelpe å finne riktige øvelser som ikke øker pulsen for mye.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring