Cerebral parese

Cerebral parese er en fellesbetegnelse for mange forskjellige skader som hjernen kan få før den er ferdig utviklet.

TRENING: Gutt med carebral parese trener bevegelighet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
TRENING: Gutt med carebral parese trener bevegelighet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Cerebral betyr noe som har med hjernen å gjøre. Parese betyr lammelse. Cerebral Parese forkortes ofte til CP.

Hva er cerebral parese?

Cerebral parese er ikke navnet på bare en sykdom. Det er en fellesbetegnelse for mange forskjellige skader som hjernen kan få før den er ferdig utviklet. Det er skader som fører til at bevegelsene i armer, bein og resten av kroppen blir forstyrret. Årsaken til skaden er forskjellig fra barn til barn. Cerebral betyr noe som har med hjernen å gjøre. Parese betyr lammelse.

Årsaker til cerebral parese

Skaden som fører til cerebral parese kan oppstå mens barnet ligger i magen til moren, under fødselen eller i løpet av de første 3 årene barnet lever.

  • Hvis moren blir smittet med en spesiell sykdom mens hun er gravid, for eksempel toksoplasmose eller røde hunder, kan barnet få cerebral parese. Hvis morkaken fungerer dårlig under svangerskapet slik at fosteret får for lite blod, kan det føre til hjerneskade og cerebral parese.
  • Morkaken er en stor klump med masse blodårer. Den ligger inne i livmoren sammen med fosteret. Blodet med alle stoffene som fosteret trenger, kommer fra moren til morkaken, og går så gjennom navlestrengen som er forbindelsen mellom morkaken (moren) og fosteret.
  • Hvis barnet blir født flere uker før det skal, er det ikke helt klart til å møte verden. Da kan det lettere få skader og sykdommer enn barn som blir født når de skal. Noen barn som blir født for tidlig får for lite oksygen under fødselen. Det kan føre til hjerneskade og cerebral parese.
  • Hjernen vår er ikke helt ferdig utviklet når vi blir født. Det er den egentlig ikke før etter noen år. En uferdig hjerne tar lettere skade enn en ferdig hjerne. Derfor får enkelte små barn cerebral parese etter sykdommer som hjernehinnebetennelse og hjernebetennelse, eller etter en hodeskade. Den uferdige hjernen tåler ikke påkjenningen.

Tegn på cerebral parese

En person med cerebral parese har rare og uvanlige bevegelser. Mange er lamme eller svake i deler av kroppen. Musklene er anspente og stive (spastiske), også når personen sover. Ofte er albuene og hendene bøyd og holdes tett inntil kroppen. Ansiktet gjør grimaser, og det rykker i armer og bein uten at den syke kan kontrollere det.

Store forskjeller

Men det er stor forskjell på barn med cerebral parese. Noen er bare litt klønete når de springer, eller kanskje de har vanskeligheter med å gjøre små, nøyaktige bevegelser. Andre har så store lammelser eller så store rykninger i kroppen at de må sitte i rullestol. Noen med celebral parese har også epilepsi. Noen er psykisk utviklingshemmet. Men de fleste med cerebral parese har normal intelligens og normal psykisk utvikling.

Behandling

Mennesker med cerebral parese kan ikke bli friske. Hjernen er skadet for alltid. Men de kan trene og tøye og øve seg på å gjøre vanskelige bevegelser. De som har epilepsi i tillegg må ha medisiner.

Litteratur

Finn Carling er en kjent norsk forfatter som har skrevet over 40 bøker. Han har cerebral parese, og i en av sine fineste bøker har han skrevet om sin barndom, om hvordan det var å vokse opp uten å kunne løpe omkring og leke som andre barn. Boka heter «I et rom i et hus i en have» og kom ut i 1976.

Legene har svart på spørsmål om Cerebral Parese:

Kilder:

Revisjon 29.10.2018 av Alf Kristoffer Ødegaard, lege.
Opprinnelig skrevet av Cecilie ARentz-Hansen, lege. Artikkelen er hentet fra boka "Kan røde hunder få ørebetennelse?" - en bok om sykdom og helse for barn og unge. (Samme forfatter)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring