Vondt i hodet:

Plasseringen av smerte kan si noe om hvilken hodepine du har

Hodepine på begge sider av hodet, bare den ene siden, bak øyet eller i ansiktet? Slik tolker du smerten.

HODEPINE: Er et vanlig symptom og mange typer er helt ufarlig. Bilde: Natty_Blissful / Shutterstock / NTB
HODEPINE: Er et vanlig symptom og mange typer er helt ufarlig. Bilde: Natty_Blissful / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hodepine er svært vanlig, og en av de symptomene som oftest fører til legekontakt. Ofte dreier det seg om ufarlig spenningshodepine, men noen ganger er det noe mer alvorlig som ligger til grunn.

Plasseringen av hodepinen kan være med på å avgjøre hva slags type hodepine man har. Det er imidlertid viktig å huske på at hodepine ofte oppleves forskjellig fra person til person.

Er man i tvil, eller har man alvorlige symptomer, bør man kontakte lege.

1. Hodepiner som involverer begge sider av hodet

Smertene kjennes på begge sider av hodet.

Spenningshodepine

Spenningshodepine blir utløst av muskelspenninger i ansikt, nakke og skuldrer. Hodepinen involverer som regel begge sider av hodet, og øker ofte utover dagen.

Ofte har man vedvarende lett eller moderat hodepine i flere dager, og hos noen utvikler det seg til å bli en kronisk tilstand.

Smertene ved spenningshodepine er ofte klemmende, trykkende eller pressende, og kan både være lokalisert til panna, isseregionen eller nakken. Mange føler spenningshodepine som et strammende bånd omkring hodet.

2. Ensidige hodepiner

Ved ensidige hodepiner, er smerten kun på ene siden av hodet.

Migrenehodepine

Migrenehodepine kommer som anfall av 4–72 timers varighet. Hodepinen er oftest ensidig, pulserende, og blir verre ved fysisk aktivitet. Smertene veksler ofte side.

Noen ganger kan migrenen opptre sammen med andre symptomer, som overfølsomhet for lys og lyd, samt kvalme og oppkast. Omkring en tredjedel har såkalt «aura», hvor man opplever forstyrrelser i syn, følesans eller tale.

Klasehodepine

Ved klasehodepine, eller Hortons hodepine, får man en svært intens ensidig smerte bak- eller rundt ene øyet. Det er ikke uvanlig at smertene involverer tinningen på samme side. Smertene blir beskrevet som stikkende, skjærende og sprengende. Varigheten av et anfall er normalt mellom 15 og 180 minutter.

Ofte blir øyet rødt og rennende, og det øvre øyelokk kan henge ned over øyet. Mange opplever ensidig rennende nese, rødme i panna og svetting.

Cervikogen hodepine

Cervikogen hodepine er en ensidig hodepine uten sideveksling der man har klare holdepunkter for at smerten stammer fra knokler eller bløtvev i nakken.

Smerten starter som regel i nakken og brer seg fram mot panna, der den gjerne er mest intens. Den kan også stråle til skulder eller arm.

Trigeminusnevralgi

Symptomene ved trigeminusnevralgi er skjærende, lynende eller elektriske smerter som varer i få sekunder eller minutter, og som involverer den ene siden av ansiktet. Den er vanligst hos personer over 50 år, og det er flere kvinner enn menn som blir rammet.

Smertene oppstår ofte spontant, men kan også utløses ved stimulering av ansiktsmuskler, tannbørsting, tyggebevegelse, kald drikke eller kaldt vær.

Bihulebetennelse

Bihulebetennelse kan gi hodepine. Ofte har man hatt en forkjølelse, og i den forbindelse oppstår det symptomer som nesetetthet, gult eller grønt slim fra nesa, råtten lukt eller smak og hodepine.

Hodepinen oppleves ofte som smerter i panna, kinnene, overkjeven, tennene eller rundt øynene. Smertene kan være på begge sider, men er ofte ensidig. Smertene kan bli verre når man bøyer seg forover.

Når skal man søke lege?

Noen typer hodepine skal man ta på alvor, da det kan tyde på alvorlig og akutt sykdom. Man bør være ekstra oppmerksom på følgende situasjoner:

 • Endret hodepinemønster, for eksempel hodepine man ikke har opplevd tidligere, eller gradvis økende hodepine.
 • Nyoppstått hodepine hos personer under 10 år eller over 40 år
 • Feber
 • Kramper
 • Personlighetsendring
 • Hodepine når man ligger ned, eller når man våkner om morgenen
 • Hodepine som blir verre ved hoste, nys eller bruk av bukpressen
 • Endret syn, lysskyhet eller dobbeltsyn
 • Akutt innsettende hodepine med ekstreme smerter.
 • Nevrologiske symptomer, som for eksempel påvirket kraft, følesans eller styring av armer eller ben.
 • Nedsatt bevissthet
 • Kvalme og oppkast
 • Nakkestivhet
 • Vekttap

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring