Vasovagal reaksjon: Hvorfor besvimer noen av blodprøver eller sprøyte?

Mange har i løpet av livet opplevd en besvimelse, og hos en del har besvimelsen vært knyttet til hendelser slik som blodprøve, sprøyte eller synet av blod.

SPRØYTER OG BLODTRYKKSFALL: En vasovagal reaksjon kan man oppleve i mange sammenhenger. Mest vanlig er det nok ved blodprøvetagning og vaksinasjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SPRØYTER OG BLODTRYKKSFALL: En vasovagal reaksjon kan man oppleve i mange sammenhenger. Mest vanlig er det nok ved blodprøvetagning og vaksinasjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De som jobber på legekontor vet at risiko for besvimelse etter en blodprøve eller vaksine alltid er tilstede. Mange synes det er både skremmende og flaut å besvime i en slik sammenheng, og lurer kanskje på hva som skjedde?

Det er viktig å fortelle om en slik hendelse hvis man senere skal ta blodprøve for eksempel, slik at helsepersonellet kan ta forholdsregler for å hindre at man faller og slår seg.

Årsaker til vasovagal reaksjon

Når man besvimer, skyldes det forbigående nedsatt blodforsyning til hjernen på grunn av forbigående lavt blodtrykk. En besvimelse går over når hodet kommer i eller under hjertehøyde, som det jo gjør når man ligger flatt for eksempel.

INNSETTING AV SPIRAL: En situasjon som kan gi en vasovagal reaksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
INNSETTING AV SPIRAL: En situasjon som kan gi en vasovagal reaksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Blodtrykk er avhengig av hjertets pumpekraft og hvor rask det slår, samt hvor mye motstand det er i blodårene. Det vil si at hvis blodårene utvider seg og hjertet slår svakere og langsommere, vil blodtrykket falle. Når det gjelder besvimelser, er ofte et slikt blodtrykksfall ufarlig i seg selv og kan komme av flere utløsende faktorer, slik som synet av spøyter og blod, frykt, varme omgivelser, at man står lenge, at man går på do (avføring eller vannlatning), sterke smerter, at man reiser seg raskt og mere. Man kaller ofte dette for en vasovagal reaksjon, eller en vasovagal besvimelse (synkope).

Det kan også være kjekt å vite, for kvinner som skal sette inn spiral, at en en vasovagal reaksjon kan komme ved at man er i litt røff kontakt med livmorhalsen. Noen har hørt fra venninner at “det var så vondt at jeg besvimte”, men det er nok ofte ubehag sammen med en vasovagal synkope og ikke at smerten er så kraftig at man besvimer.

LES OGSÅ: Hva er normal puls?

Reaksjon i nervesystemet

En vasovagal reaksjon (kalles også refleksmediert synkope eller vasovagal synkope, hvor synkope betyr besvimelse) er en reaksjon i det det nervesystemet i kroppen som påvirker blodtrykket. En av nervene som påvirker, og da særlig påvirker blodtrykket til å bli lavere ved å påvirke blodårene og hjertet, er nerven vagus. “Vaso” betyr blodårer. Derav vasovagal. Fordi blodtrykket påvirkes og kan bli forbigående lavt, kan også blodforsyningen til hjernen bli forbigående lavt og dermed besvimer man.

BLODPRØVE: Vanlig situasjon som kan medføre besvimelse. Sitt ned, og gi beskjed hvis dette har skjedd tidligere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BLODPRØVE: Vanlig situasjon som kan medføre besvimelse. Sitt ned, og gi beskjed hvis dette har skjedd tidligere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Varselsignaler

Man kan ofte (ikke alltid hos eldre) merke noen symptomer før man besvimer, slik som svimmelhet, prikking foran øynene og andre kan se at man er blek. Kjenner man det slik, er det lurt å sette seg ned, eventuelt legge seg ned med bena opp.

Det er ikke farlig å ha en vasovagal besvimelse, men man kan slå seg hvis man faller og det er derfor lurt å sette seg ned/legge seg ned så man ikke faller hvis man likevel skulle besvime.

Andre årsaker til besvimelse

Selv om en vasovagal reaksjon ofte er årsaken til besvimelse, er det ikke alltid det som er årsaken. En årsak man skal være spesielt oppmerksom på er årsaker som sitter i selve hjertet. Rytmeforstyrrelser, blant annet, kan også gi forbigående lavt blodtrykk og kan være farlige, dersom de ikke oppdages og behandles. Andre årsaker til blodtrykksfall og besvimelse kan du lese om her.

Etter en besvimelse bør man undersøkes av lege, som vil stille relevante spørsmål rundt omstendighetene ved besvimelsen og gjøre en nevrologisk undersøkelse. Hvis legen mistenker at årsaken kan sitte i hjertet, kan det tas et EKG og andre tester for hjertet, og eventuelt blodprøver ved mistanke om andre årsaker.

Hvordan unngå at det skjer igjen?

Så hvis man har opplevd en slik reaksjon tidligere da man skulle få vaksine og nå skal man til helsesøster og få vaksine igjen, kan man gjøre noe for å hindre at man besvimer? Man er nok ikke helt herre over disse reaksjonene, men man kan forsøke å fokusere på noe annet, man kan også ta forholdsregler ut fra at man kommer til å få en reaksjon, slik som å legge seg ned når man får vaksinen og vente litt med å reise seg.

Man kan også forsøke å ha et noenlunde godt utgangspunkt ved å ha spist og drukket nok, men det er ofte lurt å regne med at reaksjonen kommer og si fra om dette slik at helsepersonell kan legge til rette for trygge forhold og en god opplevelse.

Eldre menn kan med fordel sitte når de skal tisse. Hvis man kjenner at man er i ferd med å besvime ved at man blir svimmel og får prikker foran øynene, kan man forsøke å presse hendene mot hverandre, krysse bena og klemme bena sammen, spenne musklene, eventuelt legge seg ned for å forhindre besvimelsen.

Ikke noe å være flau over

Det er også greit å vite at det er ganske mange som reagerer på dette med sprøyter og blod og det er ikke noe å være flau over. Det er altså ikke noe man har så mye kontroll over selv og helsepersonell ser dette stadig. Det er imidlertid viktig å si fra om at man har reagert tidligere.

Denne teksten er ikke ment som erstatning for kontakt av lege.
Skrevet 06.04.17 av Katharina Eimind, lege.
Kilder: uptodate.com, lvh.no (06.04.17), sml.snl.no/ (06.04.17)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring