Virus på balansenerven

Virus på balansenerven er ikke en farlig sykdom, men det kan ta lang tid før man blir helt frisk.

Vestibularnesrevitt: Det kan ta lang tid å bli helt frisk. Foto: NTB Scanpix
Vestibularnesrevitt: Det kan ta lang tid å bli helt frisk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Virus på balansenerven (vestibularisnevritt) antas å være en virusinfeksjon som skader balansenerven. Det kan komme av en reaktivering av Herpes simplex-virus (HSV), som finnes inaktivt i nerveganglier i hodet. Det er det samme viruset som forårsaker utbrudd av forkjølelsessår.

– Vestibularnesrevitt er en vanlig sykdom som begynner akutt med kraftig svimmelhet. Sykdommen er ufarlig, og symptomene går over, men det kan ta tid, og opptrening er viktig for å bli frisk, sier Frederik Kragerud Goplen, overlege ved Haukeland Universitetssykehus, og forfatter av boken «Svimmelhet - diagnostikk og behandling».

Det finnes mange årsaker til svimmelhet, men virus på balansenerven har flere, klassiske symptomer.

Typiske symptomer på virus på balansenerven (vestibularisnevritt)

  • Kraftig svimmelhet som begynner akutt og varer i minst 24 timer
  • Kvalme
  • Brekninger
  • Dårlig balanse
Lege: Frederik K. Goplen Foto: Privat
Lege: Frederik K. Goplen Foto: Privat Vis mer

Forløpet kan deles inn i to faser

I den første fasen av sykdommen, vil svimmelheten være så kraftig at den medfører kvalme og brekninger når man beveger på hodet. Dette skjer de første dagene.

– Ro og hvile vil hjelpe på svimmelhetsfølelsen, og medikamenter kan dempe kvalmen. Sykehusinnleggelse kan være nødvendig, sier Goplen.

Den andre fasen av sykdommen kan vare i uker og måneder – symptomene blir lettere, men du kan bli svimmel og kvalm når du beveger deg eller ser på ting som beveger seg. Det er vanlig å bli sliten og utmattet.

– Målrettet trening er viktig for å unngå langvarige symptomer. Det er viktig med mye hvile. Fokuser på å bli bra, fremfor å ta på deg store arbeidsoppgaver i jobbsammenheng og privat, sier Goplen.

Langvarig bruk av medisiner som demper svimmelheten bør unngås, da det kan påvirke opptreningen negativt.

LES OGSÅ: Tinnitus, øresus

Viktig å få bekreftet om det er virus på balansenerven

For å skille virus på balansenerven fra andre sykdommer, vil man primært se på hvor lenge pasienten har hatt plager.

– I motsetning til krystallsyken som er kort og intenst, vil pasienter med virus på balansenerven ha plager over lengre tid. Man kan være dårlig i noen timer, eller dager, med kontinuerlig svimmelhet, sier Marnix Vlutters, balansefysioterapaut ved Klinikk for Alle på Majorstua i Oslo.

Balansefysioterapeut: Marnix Vlutters Foto: Nicki Twang
Balansefysioterapeut: Marnix Vlutters Foto: Nicki Twang Vis mer

Ved mistanke om virus på balansenerven, mener Vlutters at det er veldig viktig å få undersøkt ordentlig, og få bekreftet hva det er. En kalorisk prøve vil kunne gi svar på om det er vestibularnesrevitt.

– Ved en slik prøve trigger man balansesystemet ved å spyle øregangen med kaldt og varmt vann, for deretter å se hvordan øynene reagerer. Dersom øynene ikke responderer slik de skal, betyr det at nervene ikke får sendt signalene fra balanseorganet til hjernen.

Les også: Ménières sykdom har kraftige svimmelhetsanfall som symptom

Vanskelig å behandle virus på balansenerven

I motsetning til krystallsyken, hvor det finnes gode behanldingsmuligheter, er det ikke like mye man kan gjøre dersom det er virus på balansenerven. Det er som andre virus; det kan ligge latent i kroppen, og bryte ut dersom noe trigger.

– Forskning viser at dersom sykdommen oppdages i løpet av de første 72 timene, vil medisinering kunne hjelpe. Man kan også jobbe med en del sentralnevrologiske øvelser for å prøve å få samspill mellom balanseorganene og øynene, slik at de samarbeider bedre, forklarer Vlutters.

Det kan ta lang tid å bli kvitt virus på balansenerven – det er veldig individuelt. Det kan ta alt fra tre uker til et halvt år. Noen trenger bare noen få kontrolltimer, mens andre har plager over lengre tid.

– Dersom man får vestibularnesrevitt, er det viktig at man ikke stresser og overanstrenger seg. Ta livet litt roligere enn ellers, råder balansefysioterapauten.

Har du et helsespørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring