Vaskulær demens

Vaskulær demens skyldes skader på blodkar i hjernen, etter flere små hjerneinfarkt.

SMÅ INFARKTER I HJERNEN: MR-bildet viser blodåret i hjernen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMÅ INFARKTER I HJERNEN: MR-bildet viser blodåret i hjernen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det finnes flere ulike typer demens. Vaskulær demens skyldes enkelt sagt at mange små hjerneinfarkter, som etter hvert reduserer hjernekapasiteten så mye at man får symptomer på demens.

Forbindelse til hjerte og blodårer

Alzheimers demens er den vanligste formen for demens. Men en god nummer to er såkalt vaskulær demens, en type demens som henger nøye sammen med tilstanden til hjerte-karsystemet, og risikoen for denne typen demens øker hvis personen har høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller diabetes.

Har du hørt uttrykket «å være åreforkalket-»? Uttrykket beskriver en person med demens av vaskulær type. Vaskulær betyr noe som har med blodkar å gjøre.

Mange små hjerneinfarkter

Vaskulær demens skyldes enkelt sagt at mange små hjerneinfarkter som etter hvert reduserer hjernekapasiteten såpass at det gir seg utslag i symptomer.

Hvilke symptomer gir vaskulær demens?

Disse bittesmå infarktene sitter gjerne i viktige områder av hjernen og kan gi symptomer som redusert hukommelsesevne og desorientering. Personen kan være svært velfungerende til vanlig, og tilstanden kan være vanskelig å oppdage for legen i løpet av en kort konsultasjon på kontoret.

Familie og venner vil imidlertid kunne legge merke til at hukommelsesevnen svikter, spesielt for ny informasjon. Noen blir tregere, mer apatiske og kan ha symptomer som likner på Parkinsons sykdom.

Etter et større hjerneslag kan også pasienten få svært redusert funksjonsevne, dårlig hukommelse, dårlig evne til tenkning, vurdering, dårlig språk (afasi). Et slik hjerneslag kan være dramatisk og det er da som regel ingen tvil om årsaken til demensen som oppstår etter slaget.

Begge deler på én gang?

Det er mulig å ha både Alzheimers sykdom og vaskulær demens samtidig. Sannsynligvis dreier det seg om rundt 10-15% av alle voksne med demens.

Vaskulær demens har samme årsak som infarktsykdom i resten av kroppen, forhøyet kolesterol, forhøyet blodtrykk, diabetes og røyking er disponerende faktorer.

LES OGSÅ: Riktig kosthold kan redusere det dårlige kolesterolet.

Revisjoner:

Full revisjon av Brynjulf Barexstein, 05.02.2019
Denne artikkelen ble skrevet av Roar Pedersen, lege 17.02.2006.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring