Ryggmargsbrokk

Hva er egentlig ryggmargsbrokk? Hvordan oppstår det og hvordan behandles det? Her får du en kort forklaring på en kompleks diagnose.

RYGGMARGSBROKK: Ryggmargsbrokk oppstår i fosterlivet, rundt 30 dager etter befruktelsen når nevralrøret med ryggmarg og hjerne lukkes.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RYGGMARGSBROKK: Ryggmargsbrokk oppstår i fosterlivet, rundt 30 dager etter befruktelsen når nevralrøret med ryggmarg og hjerne lukkes. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ryggmargsbrokk heter myelomeningocele (MMC) på det medisinske fagspråket og omtales også som nevralrørsdefekt. På engelsk heter ryggmargsbrokk spina bifida.

Ryggmargsbrokk er en medfødt misdannelse i nervesystemet og ryggraden som oppstår i fosterlivet. Det er stor variasjon i alvorlighetsgrad, men ofte er nerveforsyningen dårlig utviklet og dermed musklene i beina lammet. Tilskudd av folat før en graviditet og frem til slutten av første trimester, kan halvere risikoen for at barnet får ryggmargsbrokk.

Ryggmargsbrokk betyr at ryggmargen buler ut mellom mangelfullt utviklede ryggvirvler. Alvorlighetsgraden varierer, men som regel gir det lammelser i muskler som får nervesignaler fra nerver nedenfor brokket, nedsatt følesans og nedsatt kontroll på vannlatning og avføring. Hos barn som har ryggmargsbrokk, er det ofte også forandringer i hjernen i form av vannhode (hydrocephalus). Vannhode betyr at hjernens hulrom har for mye væske i seg. Det kan også være andre forandringer i hjernen.

Antallet barn som blir født med ryggmargsbrokk i dag er synkende.

LES OGSÅ: Prolaps

Årsak til ryggmargsbrokk

Arv spiller en rolle, samtidig som tilstrekkelig inntak av folat kan redusere risiko for å få et barn med ryggmargsbrokk betraktelig. Hvert år er cirka 60 kvinner gravide med et barn med ryggmargsbrokk, og man regner med at halvparten av disse kunne vært unngått dersom kvinnen hadde tatt folattilskudd slik som er anbefalt. Det er anbefalt at kvinnen ta folat (daglig 0.4 mg) en måned før hun blir gravid og fortsette ut første trimester, det vil si de første 3 månedene av svangerskapet. Noen medisiner, slik som epilepsimedisinen valproat, kan gi økt risiko.

Risikogrupper anbefales høyere doser av folat ved planlegging av et svangerskap. Dette bør gjøres i samråd med lege. Nevralrøret med ryggmarg og hjerne lukkes etter 30 dager fra den dagen egget ble befruktet og det er på dette tidspunktet i utviklingen at ryggmargsbrokk oppstår.

LES OGSÅ: Skoliose

Symptomer

Symptomene vil variere fra person til person, grunnet varierende alvorlighetsgrad av ryggmargsbrokk og hvor brokket er langs ryggraden. Muskulaturen som innerveres får signaler fra nerver nedenfor ryggmargsbrokket blir ofte lammet og dermed slappe (slapp parese). Dette kan gi feilstillinger i ledd. Oftest er brokket i korsryggen og vil da gi varierende grad av lammelser i hofter, ben og føtter. Man får også nedsatt følesans i samme område. Ofte er også nervene som gir kontroll på urin og avføring rammet og gir mangelfull kontroll og funksjon. Dette kan føre til alvorlige urinveisinfeksjoner, fordi blæren ikke tømmer seg når den er full for eksempel. Vannhode kan gi egne symptomer. Ofte er intelligensen normal.

Diagnostisering av ryggmargsbrokk

Ryggmargsbrokk kan påvises allerede i fosterlivet med fosterdiagnostikk i form av ultralyd og fostervannsprøve.

Behandling

Ved påvist ryggmargsbrokk i fosterlivet, forløses barnet med keisersnitt. Selve brokket må lukkes i løpet av det første eller andre levedøgnet ved en nevrokirurgisk avdeling. Etter dette går behandlingen ut på å unngå og å reparere komplikasjoner av lammelsene, både i vanlig muskulatur og lammelsene i urinblære og tarm. Lammelser i urinblære og tarm kan gi alvorlig forstoppelse og skader på blære og nyrer, infeksjoner og mere.

Prognose

I dag overlever de aller fleste barna som har ryggmargsbrokk frem til voksen alder. Ryggmargsbrokk er imidlertid å regne for en av de mest alvorlige medfødte misdannelser. Ca 80 % fungerer normalt med tanke på hjernefunksjon.

Det finnes en egen forening, med nettadresse ryggmargsbrokk.org

Skrevet 01.06.17 av Katharina Eimind, lege. Kilder: FHI, Sunnaas, SML, legeforeningen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring