Halvsidig ansiktslammelse

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse: facialisparese.

Årsaker Sykdom i hjernen,
for eksempel hjerneslag eller hjernesvulst.

Sykdom eller skade på facialisnerven.
Vi har to facialisnerver som går fra hjernen til ansiktsmusklene, én på hver side. Hvis en av dem settes ut av funksjon, blir halvparten av ansiktet lammet. I de fleste tilfellene er det ingen påviselig årsak til at dette skjer, og lammelsen kalles da idiopatisk (uten kjent årsak). Mange av dem som har idiopatisk ansiktslammelse, blir helt bra. Utsiktene til å bli bra er aller best hvis du er ung. Facialisnervene kan også skades av borreliose etter flåttbitt, ved Guillain-Barré-syndrom, etter operasjoner i ansiktet eller i øret, på grunn av svulst på hørselsnerven (akustikusnevrinom), etter betennelse eller brudd i bunnen av skallen, eller på grunn av svulst i ørespyttkjertlene, langvarig ørebetennelse eller betennelse i beinet bak øret (mastoiditt).

SykdomstegnHengende munnvik og skjevhet i ansiktet. Hvis årsaken sitter i hjernen, er evnen til å lukke øyet på den lamme siden i behold. Hvis selve facialisnerven er skadet, klarer du derimot verken å lukke øyet eller rynke pannen.

BehandlingKontakt lege!
Hvis ansiktslammelsen er ledsaget av andre symptomer, blir du mest sannsynlig lagt inn på sykehus. Ansiktslammelsen kan da være ett av flere tegn på en sykdom i nervesystemet (hjerneslag, hjernesvulst, Guillain-Barrée-syndrom).

Hvis du har blitt bitt av flått i ukene forut for symptomene, er borreliose en mulighet, og du vil få antibiotika. Det blir tatt en blodprøve for å undersøke om blodet inneholder antistoffer mot borrelia. Antistoffer er et tegn på at du har vært smittet, og en nærmere analyse av antistoffene avgjør om smitten er ny eller gammel.

Dreier det seg om idiopatisk ansiktslammelse, kan du forvente å bli bedre i løpet av 3-6 uker. Hvis ikke, blir du henvist til nevrolog, som vil undersøke deg nærmere.

Hvis øyet ikke kan lukkes, må du bruke kunstig tårevæske om dagen og øyesalve under en bandasje om natten. Om dagen kan du bruke briller for å hindre at det kommer støv i øyet.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring