Hjerneslag i lillehjernen gir symptomer mange ikke er klar over

Det gir helt andre symptomer enn et «klassisk» hjerneslag.

SVIMMELHET: Kan være det eneste symptomet på hjerneslag i lillehjernen. Bilde: Tunatura / Shutterstock / NTB
SVIMMELHET: Kan være det eneste symptomet på hjerneslag i lillehjernen. Bilde: Tunatura / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvert sekund teller ved hjerneslag. Ved mistanke om hjerneslag skal du ringe 113 med det samme!

Dette er hjerneslag

Hjerneslag er en fellesbetegnelse på sykdomstilstander som skyldes en plutselig forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen.

I 90 prosent av tilfellene kan hjerneslaget forklares med en blodpropp som tilstopper en blodåre, et såkalt hjerneinfarkt. I de resterende 10 prosentene skyldes hjerneslaget en blødning i en av hjernens blodårer.

Lillehjernens funksjon forklarer symptomene

Lillehjernen er plassert i bakhodet, under storhjernen. Lillehjernen har stor betydning for hvordan vi koordinerer bevegelser, slik at bevegelsene blir jevne og smidige.

Ved skader på lillehjernen kan det oppstå balanseproblemer og dårligere evne til å utføre raske, sikre og målrettede bevegelser med nøyaktig tilpasset muskelkraft. I stedet blir bevegelsene upresise og urytmiske.

Les mer om lillehjernen her.

LILLEHJERNEN: Den opplyste delen illustrerer lillehjernen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
LILLEHJERNEN: Den opplyste delen illustrerer lillehjernen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Symptomer på hjerneslag i lillehjernen

Symptomene på hjerneslag i lillehjernen er mindre kjent, og kan være uspesifikke.

Typiske symptomer er:

 • Plutselig oppstått svimmelhet. Plutselig svimmelhet kan være det eneste symptomet på hjerneslag i lillehjernen. Ofte får man kvalme og kaster opp.
 • Endring i kroppsholdningen, for eksempel ved at man faller til den ene siden.
 • Nedsatt koordinasjon i armer og ben. Det kan være vanskelig å styre armer og ben. For eksempel klarer man ikke å plassere bena riktig under seg og får ustødig gange, eller man har problemer med å treffe når man strekker seg etter noe.
 • Koordinering av munnmotorikk og ansiktsmotorikk. For eksempel kan talen bli utydelig eller man får vansker med å svelge.
 • Dobbeltsyn eller ufrivillige øyebevegelser.
 • Plutselig hørselstap.
 • Større hjerneslag i lillehjernen kan føre til økt trykk inne i kraniet, med symptomer som hodepine, redusert bevissthet eller bevisstløshet.

Symptomene ved hjerneslag kommer vanligvis plutselig og uten forvarsel. En del opplever å våkne med symptomene om morgenen.

Klassiske symptomer på «vanlig» hjerneslag

Mange av oss kjenner «Prate – Smile – Løfte» ved mistanke om hjerneslag. Det går ut på at man skal forsøke å prate normalt, smile og løfte en arm.

Dersom talen er utydelig, smilet er skjevt eller du ikke kan løfte begge armene likt over hodet, og symptomene oppsto fra det ene øyeblikket til det andre, så kan årsaken være et hjerneslag. Da skal man ringe 113!

VANLIG HJERNESLAG: En enkel test alle kan gjøre kan identifisere et hjerneslag. Det haster! Video: Lommelegen Vis mer

Ring 113, også selv om symptomene forsvinner!

Ved mistanke om hjerneslag skal du ringe 113 umiddelbart. Dette gjelder også selv om symptomene bedrer seg raskt, eller forsvinner.

Noen ganger kan det nemlig dreie seg om en blodpropp som gir symptomer, og deretter blir oppløst før hjernens vev tar varig skade, et såkalt drypp. På fagspråk kalles dette for et transitorisk iskemisk anfall (TIA).

Ved et TIA forsvinner symptomene innenfor 24 timer. Selv om symptomene forsvinner er det likevel viktig å bli undersøkt og utredet akutt, da omkring 10–13 prosent av alle pasienter med TIA vil få hjerneslag i løpet av de første månedene, hvorav halvparten de første dagene.

Forebygg hjerneslag

Alder, kjønn, arvelige forhold og medfødte tilstander kan du ikke endre. Men du kan minimere risikoen for hjerneslag på andre måter, ved å ha en sunn livsstil.

 • Stump røyken! Røyking skader blodårer, og øker sjansen for hjerneslag.
 • Spis sunt! Ved å følge de nasjonale kostrådene, og spise mye grønt, fiberrikt, og magre meieriprodukter med lite salt, minimerer du risikoen for overvekt, diabetes og høyt blodtrykk.
 • Sjekk blodtrykk og kolesteroltall hos fastlegen jevnlig. Dette gjelder særlig mennesker fra 40-års alderen og oppover.
 • Unngå overdrevet forbruk av alkohol.
 • Husk den daglige fysiske aktiviteten!
 • Pass på stressnivået ditt, så det ikke blir for høyt.
 • Gå til lege hvis du har rask eller uregelmessig puls, da dette kan være tegn på hjerteflimmer. Hjerteflimmer er en alvorlig risikofaktor for hjerneslag.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring