Glasgow Coma Scale (GCS)

Glasgow Coma Scale (GCS) er et verktøy for helsepersonell for å vurdere bevissthetsnivå og alvorlighet ved hodeskader.

GLASGOW COMA SCALE (GCS): Viktig verktøy for helsepersonell for å vurdere bevissthetsnivå og hodeskader. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GLASGOW COMA SCALE (GCS): Viktig verktøy for helsepersonell for å vurdere bevissthetsnivå og hodeskader. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Glasgow Coma Scale er et scoringssystem for å vurdere bevissthetsnivå for pasienter. Det er vanligst å bruke dette ved nevrologiske sykdommer og ved hodetraumer. Det er leger og annet helsepersonell med opplæring i metoden som benytter Glasgow Coma Scale.

Glasgow Coma Scale er også kjent under navnet Glasgow Coma Score, og blir ofte forkortet GCS.

Glasgow Coma Scale vurderer pasientens bevegelsesfunksjon, verbal funksjon og øyeåpning.

ReaksjonPoeng
Øyeåpning

spontan

4

ved tilsnakk

3

ved smerter

2

ingen

1
Best verbalt svarorientert (tid, sted, person)5
forvirret4
enkelte (inadekvate) ord3
uforståelige lyder2
Ingen1
Best bevegelsesfunksjon

utfører målrettet bevegelse på kommando

6

beveger seg bort fra lokalisert smerter

5

trekker seg generelt unna smerter

4

fleksjon (bøyer)

3

ekstensjon (strekker)

2
ingen1


Den maksimal oppnåelig poeng-skåre i Glasgow Coma Scale er 15 poeng. Etter å ha regnet ut pasientens poeng-skåre brukes det Head-Injury-Severity-Scale (HISS) til å fastslå alvorlighetsgraden av hodeskaden:

GCS-poeng

bevissthetstap

andre symptomer

alvorlighetsgrad

15ingeningenminimal
14-15mindre enn 5 minutter

amnesi, redusert hukommelse eller redusert reaksjonsevne

lett
9-13mer enn 5 minutter

nevrologiske utfall

moderat
< 8 alvorlig

LES OGSÅ:

Kilder: legevakthåndboken.no, helsebiblioteket.no, tidsskriftet.no, «MLP Duale Reihe Neurologie», Karl F. Masuhr, Marianne Neumann, Hippokrates forlag, 4. Auflage, 1998

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring