Hva er migrene med aura?

Aura er en forstyrrelse som kan gi blinkende prikker, lys og flekker i synsfeltet. Men det kan også være andre symptomer. Årsaken ligger i nervesystemet.

SLIK KAN DET OPPLEVES: Blinkende, taggete lysglimt i synsfeltet kan være aura. Foto: Marti Bug Catcher / Shutterstock / NTB
SLIK KAN DET OPPLEVES: Blinkende, taggete lysglimt i synsfeltet kan være aura. Foto: Marti Bug Catcher / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Migrene er en hodepinelidelse som kan gi anfall med smerter i hodet. Omlag 15-20% av de som har migrene har migrene med aura. (1)

Migrene med aura er en internasjonal diagnose innen migrenelidelser. (4, 5)

Aura er en form for varselsignal om at et anfall er under oppseiling ved at man ser eller opplever noen spesielle fenomener. Som regel har man aura før et anfall, men noen kan også ha aurasymptomer under anfall og til og med etterpå. Det kan vare fra 10 til 60 minutter.

Aura er antagligvis forstyrrete signaler fra hjernebarken forårsaket av forbigående redusert blodtilførsel eller andre problemer med blodkar i hjernebarken. (6)

Hva er symptomer på aura?

Aura er et symptom som innebærer at man for eksempel kan føle eller se ting, eller få problemer med tale. Årsaken er nevrologisk, det vil si at nerver i hjernen utløser symptomene. Her er noen eksempler:

  • Se lyse blinkende prikker, gnister eller lys
  • Flekker i synsfeltet
  • Føle nummenhet eller prikking i hud
  • Problemer med tale
  • Ringing i ørene (tinnitus)
  • Midlertidig synstap
  • Ser bølgete eller taggete linjer
  • Endringer i lukt eller smak
    (1, 2)

Aura uten hodepine

Noen kan også ha aurasymptomer uten å få hodepine, men det er mer sjeldent. Dette kalles «silent migraine» på engelsk, oversatt til «stille migrene» på norsk.

Når bør man oppsøke lege?

Noen av symptomene ovenfor kan ligne på symptomer på hjerneslag, det er viktig å skille disse fra hverandre. Hvis man er usikker eller har mistanke om hjerneslag bør man umiddelbart ringe 113.

Det finnes ingen helbredende kur mot migrene med aura, men det finnes likevel god behandling for å forebygge og lindre anfall. Første instans å henvende seg er fastlegen. Hvis behandling ikke hjelper, og migrenen begrenser livsutfoldelsen din, har du rett på å bli henvist til nevrolog for utredning.

Kilder:

1) Clevelandclinic.org: Migraine headaches 2) https://www.nhs.uk/conditions/migraine/ 3) Helsedirektoratet, veileder prioritering i nevrologi 4) ICD-10: Migrene 5) ICHD classification 6) Lommelegen: Migrene

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring