Blokkert vannlatning - hva kan årsaken være?

Medisinsk betegnelse: urinretensjon

URINBLÆRA: Det kan være flere årsaker til at urinblæra ikke vil tømme seg. Dette kalles urinretensjon. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
URINBLÆRA: Det kan være flere årsaker til at urinblæra ikke vil tømme seg. Dette kalles urinretensjon. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det finnes flere sykdommer og tilstander som kan påvirke vannlatingen. Hvis man ikke klarer å late vannet, kalles det urinretensjon - eller blokkert vannlatning.

Symptomer

Når det har gått lang tid siden du har tisset, merker du kraftig vannlatningstrang. Hvis du likevel ikke klarer å tisse, kan du etter hvert får du smerter i nedre del av magen, og det kan bli veldig vondt. Noen ganger kan smertene stråle til sidene i livet eller bak til ryggen. Smertene gjør at det blir vanskelig å sitte eller ligge stille.

Årsaker

  • Forstørret prostata.
  • Innsnevret urinrør. Kan skyldes arr etter skade eller operasjon.
  • Levret blod i urinrøret (urinveistamponade)
  • Urinveisinfeksjon
  • Svulst i urinblæren eller andre steder i bekkenet. Svulsten presser mot urinblæren eller urinrøret og stanser passasjen av urin.
  • Lammelse av urinblæren, slik at den ikke kan trekke seg sammen å tømme seg. Kan skyldes skade i ryggmargen, for eksempel på grunn av prolaps, multippel sklerose eller brudd i ryggraden. Kan også skyldes hjerneskade.

Når bør man kontakte lege?

Hvis man ikke klarer å tømme blæren, på tross av at det har gått lang tid siden du tisset sist, og du føler blæren er full, bør du raskt kontakte lege.

Behandling

Urinblæren må tømmes på kunstig vis. Vanligvis legger legen inn en tynn slange (et kateter) gjennom urinrøret. Hvis det ikke er mulig å få dette til, kan legen stikke et hull inn til urinblæren gjennom nedre del av magen, slik at urinen tømmes på den måten.

Tømming av urinblæren er et midlertidig tiltak. Deretter må årsaken til blokkeringen kartlegges. Dette gjøres vanligvis hos en allmennpraktiserende lege i løpet av noen dager. Hvis urinrøret er tettet av størknet blod like etter en operasjon eller undersøkelse, blir du gjerne lagt inn på sykehus.

LES OGSÅ: Nyrene

Revisjon 08.11.2018: Elisabeth Lofthus, sykepleier.
Denne saken ble opprinnelig skrevet 14.10.2003 av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring