Hva er normal farge på urin?

Spekteret er stort - fra vannfarget eller lys gul til oransje eller brun. Farge og lukt kan avsløre at du har drukket for lite, eller om du er syk.

ENDRING I FARGE: Det er helt normalt at fargen på urin varierer. Foto: NTB Scanpix.
ENDRING I FARGE: Det er helt normalt at fargen på urin varierer. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Normal urin

Kroppen din skiller ut 1 til 1,5 liter urin hver dag. Hvor mye urin kommer an på hvor mye du drikker og spiser, og visse hormoner kan påvirke urinproduksjonen. (1)

Fargen på urinen forandrer seg hele tiden, og du har sikkert lagt merke til at noen ganger er vannet i toalettskålen helt lyst etter du har tisset, andre ganger mørkere. Det er normalt at fargen varierer noe, det er et tegn på at nyrene dine fungerer utmerket og tilpasser urinproduksjonen ut fra væskemengde og salter i kroppen din.

Kan mat og drikke farge urinen?

Fargestoffer i mat og drikke brytes ned i kroppen før de rekker å bli skilt ut med urinen. (1) Men det finnes noen få matvarer som leger og sykepleiere vet kan farge urinen.

 • Rødbeter kan gi rød eller rosa nyanse på urinen, dette er et kjent fenomen. (3)
 • Rabarbra og blåbær er frukt og bær som kan gi rødlig nyanse på urin. (5)
 • Bjørnebær kan også gi endret farge på urinen. (7)
KAN FARGE URIN: Rødbeter, blåbær og rabarbra. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KAN FARGE URIN: Rødbeter, blåbær og rabarbra. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kan medisiner farge urinen?

Visse legemidler kan farge urinen blå eller rød. (1) Eksempler er antibiotika med virkestoffet Rifampin og avføringsmidler med senna. (7)

Fargeskala

Normal farge har et større spekter innenfor lyse gultoner. Hvis du er frisk, trenger du ikke stadig kontrollere fargen på sin urin, men for helsepersonell kan utseende, farge og lukt på urinen til en syk pasient gi viktig informasjon om helsen.

Illustrasjon: Lommelegen.no
Illustrasjon: Lommelegen.no Vis mer

Hvis du lurer på om du får i deg nok væske, kan fargen på urinen i toalettskålen gi deg en pekepinn. For små barn, kan foreldre ved beiebytte legge merke til for eksempel mørk urin.

Klar urin

Hvis vi drikker mer enn det kroppen trenger, kvitter kroppen seg vanligvis effektivt med dette ved at du tisser mer og oftere. Det blir da mindre fargestoff i urinen, og den blir vannfarget. Sannsynligvis er det ingen grunn til å bekymre seg, men vedvarer det bør du tenke på å normalisere ditt inntak av væske. Lytt til kroppen - når trenger du egentlig drikke? Ikke overdriv inntaket!

Overhydrering er svært farlig hvis man drikker veldig mye på kort tid. Dødsfall har blitt rapportert ved drikkeleker hvor barn eller unge har inntatt unormalt store mengder vann. Vanlige symptomer er svimmelhet, bevisstløshet, personlighetsendringer og oppkast – før man til slutt går over i koma. Cellene i kroppen blir fylt med vann, og spesielt cellene i hjernen er utsatt for skade ved overhydrering.

Alt med måte - så mye drikke trenger du hver dag

Lys gul urin

Lys gul eller svak gul farge på urin er det mest vanlige og fullstendig normalt.

Gul urin

Lys gul eller stråfarget urin er også helt normalt.

Mørkegul urin

Ingen stor grunn til bekymring - med mindre dette vedvarer. Det kan det være lurt å få i deg noe mer væske. Mørkegul urin kan for eksempel oppstå etter en kveld med stort alkoholinntak, ved trening eller kroppsarbeid i varmen, og for lite inntak av vann. Drikk et glass vann, eller to, og urinen bør få lysere farge.

Mørk eller brun urin

Brunlig urin kan bety flere ting. Det kan være et tegn på dehydrering. Drikk vann og få i deg mat! Hvis det ikke går raskt over, og har vedvarende brun urin, bør du ta det opp med lege. Brun urin kan også være tegn på leversykdom. Ved leversykdom får du også andre symptomer og avføringen kan bli blek, eler lys.
Brun urin kan også være tegn på blod i urinen, da gjerne brun-rødlig urin. Les også om rød urin nedenfor.

LES OGSÅ: Mørk urin: Hva er årsaken?

Rød urin

Kan være tegn på at du har spist en matvare som rødbeter, blåbær eller rabarbra. En annen årsak kan være at det er blod i urinen. Vanligvis er dette forårsaket av en urinveisinfeksjon, prostataproblemer eller andre sykdommer i nyrer eller urinveier. Kontakt lege.

Grønn urin

Grønnlig urin er uvanlig, men når det oppstår er det som regel tegn på infeksjon. Et annet tegn på urinveisinfeksjon er at urinen har en annen lukt enn vanlig, og synlige partikler i urinen - såkalte «fnokker». Kontakt lege.
Det finnes også en sjelden sykdom som kan gi tidvis grønn urin. (5)

Grønn urin uten lukt og fnokker, eller andre symptomer, kan muligens også skyldes fargestoffer i mat.

Blå urin

Svært sjeldent. Kan oppstå ved en sjelden sykdom. (5)

Lilla urin

Svært sjeldent. I en artikkel hos Tidsskrift for leger (6) kan vi lese om noen få tilfeller der sykehuspersonell har observert lilla urin hos pasienter med urinkateter, såkalt «Lilla-urinpose syndrom». Infeksjon forklares som sannsynlig årsak.

Urinens lukt

På samme måte som farge på urinen, kan lukten på urinen fortelle noe om helsen din.

Hvis du merker at urinen har vedvarende markant endret lukt, kan noen av årsakene være:

 • Ved dehydrering vil urinen bli mer konsentrert og dermed også lukte mer intenst enn vanlig.
 • Urinveisinfeksjoner
 • Diabetes type 2. Sukker i urinen kan gi en spesiell lukt
 • Diabetisk ketoacidose (Alvorlig utvikling av diabetes med høyt blodsukker)
 • Blærefistel
 • Metabolske forstyrrelser
  (8)

Oppsøke lege?

De fleste forandringer i urinfarge og urinlukt er midlertidige og trenger ikke bety at du har en alvorlig sykdom. Hvis en uvanlig farge eller urinlukt er forårsaket av en underliggende medisinsk tilstand, er som regel andre symptomer også til stede. Hvis du er bekymret, snakk med legen din. Kanskje du bør ta en urinprøve. (8)

Kilder:

1) Store Medisinske Leksikon: Urin 2) Tidsskriftet.no: Rødbeter er sundt og godt 3) Healthline.com: Hyderation chart 4) Lommelegen.no: Dette kan blodprøven fortelle deg 5) Clevelandclinic.org: What the colout of the urin says6) Tidsskriftet.no: Lilla Urinposesyndrom 7) Mayoclinic: Urine colour, symptoms causes 8) Mayoclinic: Urine odor

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring