Mørk urin: Hva er årsaken?

Er det normalt eller symptom på sykdom? Her får du svaret.

FARGESKALA: Når urinen blir mer brun enn gul, er det grunn til å følge litt med. Urin skal ikke være mørk over tid hvis du får i deg nok væske. Illustrasjon: Peter Hermes Furian / Shutterstock / NTB
FARGESKALA: Når urinen blir mer brun enn gul, er det grunn til å følge litt med. Urin skal ikke være mørk over tid hvis du får i deg nok væske. Illustrasjon: Peter Hermes Furian / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Betyr fargen noe?

Fargen på urinen forandrer seg hele tiden, og du har sikkert lagt merke til at noen ganger er vannet i toalettskålen helt lyst etter du har tisset, andre ganger mørkere. Det er normalt at fargen varierer noe, det er et tegn på at nyrene dine fungerer slik de skal og tilpasser urinproduksjonen ut fra væskemengde og salter i kroppen din.

Når det er sagt så kan fargen på urin fortelle noe om helsa di, og sykepleiere og leger vet at farge og lukt på urin kan være viktige kliniske observasjoner. Mørk urin kan være et sykdomstegn - men det kan også være en normalvariasjon.

Mørkegul urin

Ingen stor grunn til bekymring - med mindre dette vedvarer. Det kan det være lurt å få i deg noe mer væske. Mørkegul urin kan for eksempel oppstå etter en kveld med stort alkoholinntak, ved trening eller kroppsarbeid i varmen, og for lite inntak av vann. Drikk et glass vann, eller to, og urinen bør få lysere farge.

Se bilde av fargeskala på urin her.

Brun urin

Brunlig urin kan bety flere ting. Det kan være et tegn på dehydrering. Drikk vann og få i deg mat! Hvis det ikke hjelper, og du har vedvarende brun urin, bør du ta det opp med lege. Brun urin kan også være tegn på leversykdom. Ved leversykdom får du også andre symptomer og avføringen kan bli blek, eler lys. Brun urin kan også være tegn på blod i urinen, da gjerne brun-rødlig urin. Les også om rød urin nedenfor.

Rød urin

Kan være tegn på at du har spist en matvare som rødbeter, blåbær eller rabarbra. En annen årsak kan være at det er blod i urinen. Vanligvis er dette forårsaket av en urinveisinfeksjon eller andre sykdommer i nyrer eller urinveier. Prostataproblemer hos menn kan også gi blod i urinen. Kontakt lege.

Visste du at urin også kan bli blå eller lilla?

Oppsøke lege?

De fleste forandringer i urinfarge er midlertidige og trenger ikke bety at du har en sykdom. Hvis en uvanlig farge er forårsaket av en underliggende medisinsk tilstand, er som regel andre symptomer også til stede. Hvis du er bekymret, spør en lege. Kanskje du bør ta en urinprøve. (8)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring