Overgangsalder og urininkontinens

Ved overgangsalderen slutter kroppen din å produsere det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Østrogen styrer mange prosesser i kroppen, og kan blant annet innvirke på evnen til å kontrollere vannlatingen.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kan overgangsalder føre til problemer med urinlekkasje? Ja. Flere kvinner får problemer med urinlekkasjer etter at de har sluttet å ha regelmessige menstruasjoner. Det som skjer når du kommer i overgangsalderen er at kroppen din slutter å produsere det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Østrogen Østrogen styrer mange prosesser i kroppen, blant annet kjønnsmodning i puberteten, den månedlige menstruasjonssyklusen og de kroppslige forandringene under graviditet og amming. Østrogen holder også slimhinnene i blæren og urinrøret tykke og sterke, og hjelper musklene i bekkenbunnen med å holde seg sterke og friske.

Symptomer på overgangsalder

Dette kan behandles!

Østrogenmangel fører til at musklene som kontrollerer blæren blir svakere. Når trykket mot blæremuskulaturen øker, som når du løfter tungt, nyser, hoster eller ler, kan urin presses ut av urinrøret gjennom den svekkede muskulaturen. Dette kalles stressinkontinens, og er den vanligste formen for urininkontinens hos kvinner som har kommet i overgangsalder.

Østrogenmangel kan behandles ved å ta østrogentilskudd, enten som plaster, tabletter eller lokalt med stikkpiller/krem i skjeden. Ovesterin er et eksempel på et slikt preparat, og det kan kjøpes uten resept på apoteket (ikke tabletter).

Hvilke andre tilstander kan føre til urininkontinens?
Av og til er det andre tilstander som fører til urinlekkasjer hos eldre kvinner. Disse tilstandene er blant andre:

  • Urinveisinfeksjoner. Disse kan lett oppdages ved å undersøke urinen, og kan lett behandles med antibiotika.
  • Diabetes og hjerneslag kan føre til at nervene som styrer blærekontrollen blir skadet og gi ufrivillige lekkasjer av urin.
  • Flere typer medisiner kan gi problemer med blærekontrollen. Snakk med legen din om medisinen du bruker kan føre til slike problemer.
  • Problemer med å gå eller forflytte seg. Dersom du bruker krykker eller rullestol, kan det være vanskelig å rekke toalettet i tide.
  • Overaktiv blære. En annen type ufrivilllig vannlating som er vanlig hos eldre kvinner er overaktiv blære, eller urgeinkontinens, som det heter på engelsk. Urge kan best oversettes med sterk trang. Det at blæren er overaktiv, betyr at blæremuskulaturen trekker seg sammen når den ikke skal, og dette fører til lekkasjer av urin. Denne typen urininkontinens kan behandles med medikamenter, men ofte kan man oppnå stor bedring ved regelmessig blæretrening.
  • Hva bør du gjøre? Ta det opp med legen din. Det kan hende at du har stressinkontinens eller urgeinkontinens, eller det kan være andre tilstander som ligger til grunn. Uansett kan de aller fleste tilfeller av urininkontinens behandles, og det er ingen grunn til at du skal slite med dette alene. Hva kan du selv gjøre? Hva som hjelper avhenger selvsagt av hvilken type inkontinens du har. De fleste problemene med urinlekkasjer kan imidlertid bedres ved at du har gode, regelmessige toalettrutiner, sterke bekkenbunnsmuskler og at du er restriktiv med inntaket av kaffe, te og alkohol. Dersom dette ikke fører frem, kan det hende at legen vil anbefale andre typer behandling. Hvem skal du søke hjelp hos? Det naturlige vil i de fleste tilfellene være at du tar opp problemene med din fastlege. Han eller hun kan ved behov henvise deg videre til en spesialist; en gynekolog eller en urolog. Husk: Det er mange kvinner som får problemer med urinlekkasje etter overgangsalderen - du er ikke alene! Bekkenbunnsøvelser kan hjelpe deg med å oppnå kontroll over blæremuskulaturen. Behandlingen er avhengig av hvilken type urininkontinens du har. Snakk med legen din om hvilken behandling som er riktig for deg.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring