Nyrestein symptomer

Nyrestein kan gi plutselig sterke smerter på den ene siden, som kan stråle ned til lysken er typiske tegn på nyresteinsanfall. Men mer vanlig er langsom utvikling med lite symptomer.

SMERTER I SIDEN: Ved nyrestein har man smerter på den ene siden av kroppen, der nyrene sitter. Foto: NTB Scanpix.
SMERTER I SIDEN: Ved nyrestein har man smerter på den ene siden av kroppen, der nyrene sitter. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Et akutt nyresteinsanfall kan karakteriseres av plutselige, sterke smerter:

  • Plutselig skarp smerte på siden (flankesmerter)
  • Smerter som stråler mot nedre del av mage, lyske og kjønnsorgan
  • Smertene kan komme i bølger og variere i intensitet.
  • Smerter og brennende følelse når man tisser
  • Bevegelsestrang, det vil si at du ikke greier å ligge i ro men hele tiden prøver å finne stillinger som minsker smertene. Dette skiller seg fra de fleste andre tilstander som gir sterke magesmerter, for eksempel blindtarmsbetennelse, hvor det gir smertelindring å ligge stille.
  • De fleste som opplever et slikt anfall opplever også ofte en sterk kvalme og mange kaster opp.

LES OGSÅ: Hva er nyrestein?

Noen kan også oppleve disse symptomene:

  • Rosa, rød eller brun urin
  • Grumsete urin med spesiell lykt
  • Stadig behov for å tisse, selv om det er små mengder.
  • Feber og frysninger

Kan også ha snikende utvikling

Det er langt fra alle nyresteiner som gjør seg gjeldende på denne måten. Ofte kommer symptomene mer snikende og kan strekke seg over lang tid. Det vanligste er nok svake til moderate smerter som kan komme og gå med ujevne mellomrom. (1)

I Norge vil omtrent 15 prosent av alle menn og 10 prosent av alle kvinner utvikle nyrestein en eller flere ganger i løpet av livet. (1)

Kilder: 1) Lommelegen: Nyrestein, av urolog Pilskog. 2) Mayoclinic: Kidney Stones

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring