Lipødem

Lipødem er en kronisk sykdom i fettvev og i lymfekanaler som ofte gir «pæreform» og hovne legger. Tilstanden kan vise seg å være en utbredt sykdom blant kvinner.

LIPØDEM: «Pæreform» er ikke alltid tegn på overvekt eller fedme. Disse australske kvinnene har diagnosen lipødem og ønsker at flere skal ha kunnskap om sykdommen. Foto: Judy Hudson / Lipoedema Australia
LIPØDEM: «Pæreform» er ikke alltid tegn på overvekt eller fedme. Disse australske kvinnene har diagnosen lipødem og ønsker at flere skal ha kunnskap om sykdommen. Foto: Judy Hudson / Lipoedema Australia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lipødem kalles også for smertefullt fettsyndrom. På engelsk heter diagnosen lipedemia eller lipoedema.

Hva er lipødem?

Lipødem karakteriseres av symmetrisk, overflødig fettvev på begge sider av kroppen, spesielt ved hofter, ben og av og til armer. I tillegg er det en tendens til hevelse i bena, men ikke i føttene under ankler, som blir verre når pasienten står. Det er veldig sjelden menn får lipødem, det er stort sett kvinner. Lipødem kan ofte bli feildiagnostisert som lymfødem eller fedme.

Lipødem ble først beskrevet i USA på 1940-tallet, men det er fortsatt mye vi ikke vet om sykdommen.

Hvorfor får man lipødem?

Årsak til lipødem er ikke klarlagt, men man tror det er en genetisk basert sykdom, som vil si at hvis andre i din familie har diagnosen har du økt risiko for å utvikle lipødem.

Man tror også at hormoner er en av hovedårsakene. Andre mulige årsaker er metabolske, som betyr at det er relatert til stoffskiftet ditt, og man studerer også en rekke andre inflammatoriske faktorer og signalstoffer som medvirkende årsak.(4)

Er lipødem arvelig?

Man tror at lipødem kan være arvelig da man ofte ser kvinner i samme familie som har tilstanden.

Når får man lipødem?

Lipødem begynner ofte under puberteten, ved graviditet eller ved overgangsalder.

LES OGSÅ: Ødem - hevelse i kroppen, hva kan være årsaken?

LIPØDEM I STADIUM 4: Når sykdommen har kommet så langt, er den vanskelig å behandle. Foto: Judy Hudson / Lipoedema Australia
LIPØDEM I STADIUM 4: Når sykdommen har kommet så langt, er den vanskelig å behandle. Foto: Judy Hudson / Lipoedema Australia Vis mer

Symptomer på lipødem

Symptomene på lipødem er mange og ikke alltid godt klarlagt.

Dette er symptomene som har blitt rapportert i vitenskapelige undersøkelser. Ikke alle pasienter har alle symptomene.

 • Overflødig fettvev på begge sider av kroppen
 • Overfølsom for berøring, smerte i vevet i bena ved hvile og ved gange
 • Fettansamlinger over, under og på innsiden av kneleddet, og på den ytre delen av låret
 • Tap av elastisitet i huden
 • Ikke stående grop i ødemet ved berøring i tidlig fase, kan bli til såkalt lipo-lymfødem
 • Pasienten får lett blåmerker
 • Lavkaloridiett har ingen påvirkning på fettansamlingene
 • Negativt Stemmer-tegn, det vil si at man kan løfte huden på foten eller hånden uten at underliggende vev følger med
 • Føtter og hender er vanligvis uberørte av sykdommen inntil siste fase
 • Overkroppen er ofte slank, mens underkroppen utvikler fettansamlinger
 • Pasienten blir mindre førlig ettersom tiden går og hvis sykdommen ikke blir behandlet

LES OGSÅ: Svetter du mye? Det finnes behandling.

BRUTALT: Lipødem i stadium 4 kan ramme hardt og gi store vansker med å bevege seg normalt. Foto: Wikipedia Commons
BRUTALT: Lipødem i stadium 4 kan ramme hardt og gi store vansker med å bevege seg normalt. Foto: Wikipedia Commons Vis mer

Mindre vanlige symptomer

 • Fettring over ankelen
 • Hypermobilitet
 • Vanskeligheter med å gå
 • Fettring over håndleddet
 • Følsom for trykk på huden
 • Lymfødem ved senere stadier
 • Sykdommen begynner etter full narkose
 • Lavere temperatur i armer og ben
 • Fettansamlinger i overkroppen
 • Depresjon

LES OGSÅ: Sosial angst kan begrense livet i stor grad.

Utbredelse

Dette er en sykdom som vi ikke vet mye om. Noen mener den er sjelden (2), andre rapporterer at så mye som 11% av kvinner kan være rammet (1). Vi trenger mer forskning for å finne ut hvor vanlig denne tilstanden egentlig er.

Mellom 20.000 og 40.000 kvinner i Norge kan ha sykdommen, ifølge Norsk lymfødem og lipødemforbund.

4 STADIER: Graden av lipødem klassifiseres i fire stadier. Foto: The Lipedema Project / LipedemaProject.org
4 STADIER: Graden av lipødem klassifiseres i fire stadier. Foto: The Lipedema Project / LipedemaProject.org Vis mer

4 stadier ved lipødem

 • Stadium 1: Glatt hud. Hevelse blir verre ettersom dagen går og blir bedre ved hvile og ved å heve bena. Blir bedre ved behandling
 • Stadium 2: Huden har små groper. Pasienten kan få lipomer. Eksem og rosen kan være tilstede. Hevelse blir verre på slutten av dagen, og blir ikke alltid bedre ved hvile og heving av bena. Kan bli bedre ved behandling.
 • Stadium 3: Hardere bindevev med fibrosklerose. Hevelse i bena konstant. Store mengder skinn og fett som henger. Ikke fullt så lett å behandle, og noen metoder er ikke lenger virksomme.
 • Stadium 4: Fibrosklerose og elefantiasis (elefantsyke). Konstant hevelse. Store mengder skinn og fett som henger. Lipo-lymfødem med lymfødem tilstede i tillegg til lipoødem. Vanskeligere å behandle.

Hvordan får hjelp?

Hvis du tror du har lipødem bør du snakke med fastlegen din. Brukerorganisasjonen LipedemaProject.org peker på at kunnskapen generelt er lav om denne sykdommen, og at mange leger har lite kunnskap med denne sykdommen.

LES MER OM BEHANDLING I NORGE:

Diagnose

Når man skal stille diagnosen, er det viktig å skille lipødem fra lymfødem. Den viktigste måten å skille de to tilstandene på er:

 • Lipødem har symmetrisk ansamling av fettvev og hevelser på begge sider av kroppen, mens lymfødem gir hevelser og fettansamlinger på kun en side av kroppen.
 • Det er også veldig vanlig at flere kvinner i familien også har lipødem. Lipødem er smertefullt, noe lymfødem ikke er.
 • Undersøkelsen Stemmer-tegnet (som omtalt ovenfor) er negativt i lipødem, men postitivt i lymfødem, det vil si at i lymfødem kan ikke huden på hendene eller føttene løftes uavhengig av bindevevet under.

Noen pasienter med lipødem kan også utvikle lymfeødem. (3)

Noen leger bruker MR eller andre røntgen undersøkelser, men disse viser ikke alltid et klart resultat. Man kan ta blodprøver for å sjekke verdi av vitamin D og B, skjoldbuskkjertel nivåer og av og til CRP eller andre prøver som indikerer betennelse.

LES OGSÅ: Åreknuter hos gravide

Hvordan behandle lipødem?

Tidlig diagnose er viktig, og selv om det ikke finnes en behandling som kurerer lipødem, kan pasienter ofte få det bedre med trening og sunt kosthold. Dette virker muligens ved å redusere betennelsen, da ren kalorirestriksjon ikke virker.

Lite fysisk aktivitet er en risikofaktor for ytterligere forverring av lipødem, spesielt i kombinasjon med en økning i kroppsvekt. Det endelige målet er å forbedre styrke og kondisjon for å muliggjøre en aktiv livsstil, dette kan lindre noen av symptomene. (1) Pasienter med lipødem kan oppsøke en fysioterapeut for å få hjelp til å komme i gang med trening og aktivitet.

Fysioterapi til pasienter med lipødem har tradisjonelt sett også inneholdt manuell lymfatisk massasje. Nyere forskning stiller spørsmålstegn ved om hvorvidt lymfatisk massasje er effektivt til denne pasientgruppa. (1)

Kompresjonsbehandling er også viktig for pasienter med lipødem. (1) Det finnes kompresjonsstrømper og andre plagg som kan hjelpe med å minske utviklingen av fettansamlingene.

KOMPRESJONSBEHANDLING: Kompresjonsbehandling er en vanlig behandling ved lipødem. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KOMPRESJONSBEHANDLING: Kompresjonsbehandling er en vanlig behandling ved lipødem. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Haraldsplass Diakonale Sykehus gjennomfører en klinisk behandlingsstudie over en femårsperiode for personer med lipødem. Målet med studien er å kunne gi kunnskapsbaserte anbefalinger om behandling av lipødem. Les mer om dette.

Fettsuging har også blitt brukt som behandling mot lipødem. En amerikansk sammenfatning av fem studier viser at en operasjon som fettsuging kan være effektivt for å redusere størrelsen på ekstremiteter og for å redusere plager forbundet med lipødem som spontane smerter, blåmerker, følsomhet for trykk, nedsatt livskvalitet, restriksjoner for mobilitet, ødem, følelse av spreng og generell svekkelse. Funnene må tolkes med forsiktighet, gitt at de er fra ikke-randomiserte studier, basert på pasientenes egenvurdering. (3)

I dag er det kun én lege som foretar offentlig betalt kirurgisk behandling av lipødem i Norge, på Universitetssykehuset i Nord-Norge, ifølge nrk.

– Pasientene blir lettet når de får en diagnose, men det er likevel svært viktig at de forstår at de har et eget ansvar for godt kosthold og trening. Det er en progressiv lidelse, så det blir verre over tid. Pasientene må forstå at det ikke er kosmetisk kirurgi, sier overlege Louis de Weerd til nrk.

Pasienter med lipødem kan også utvikle andre sykdommer. Ved samtidig lymfødem må man få behandling for dette, og ved psykiske tilstander som angst og depresjon, er det viktig å få hjelp for dette.

Kilder:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring