Nei, lettbrus gjør deg ikke overvektig

Inntil videre er det ingen grunn til å tro det.

GIR LETTBRUS OVERVEKT?: Forskere fra FHI og Vitenskapskomiteen for mat og miljø har gjennomgått forskningen på området. Foto: Vintage Tone / Shutterstock / NTB
GIR LETTBRUS OVERVEKT?: Forskere fra FHI og Vitenskapskomiteen for mat og miljø har gjennomgått forskningen på området. Foto: Vintage Tone / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Effekten av lettbrus og kunstige søtstoffer debatteres fremdeles friskt, både på sosiale medier og blant helseeksperter og forskere. Det kan være svært forvirrende å høre ulike eksperter uttale seg helt forskjellig.

Forskning er imidlertid en flytende størrelse, som endrer seg etter som det blir publisert mer ny forskning av god kvalitet. Konklusjoner bør derfor være basert på en samlet gjennomgang av all tilgjengelig forskningen inntil videre.

Med tida kan det dukke opp nye store og gode studier som gir andre svar, og konklusjonen kan da blir endret. Det er slik forskning fungerer.

Høna eller egget?

Påstanden om at lettbrus fører til overvekt kommer fra flere store studier som viser en sammenheng mellom fedme og lettbrus.

I studiene har forskerne observert at personer som drikker mye lettbrus har høyere gjennomsnittsvekt enn de som ikke drikker lettbrus. Men at det er en sammenheng behøver imidlertid ikke bety at det er en årsakssammenheng.

«Det er ikke hanen som galer som får sola til å stå opp.» På samme måte er det ikke lettbrusen som nødvendigvis gir overvekt. Sammenhengen kan like gjerne forklares med at overvektige drikker mer lettbrus, nettopp fordi de sliter med fedme.

For å belyse emnet gjennomgikk derfor forskere fra Folkehelseinstituttet og Vitenskapskomiteen for mat og miljø all tilgjengelig forskningen på området i 2018.

Lite og svak forskning

Forskerne fra FHI og Vitenskapskomiteen for mat og miljø tok utgangspunkt i 40 oversiktsstudier, og gjennomgikk resultatene fra disse systematisk. De kunne konstatere at bare tre av de 40 studiene fulgte gode forskningsmetoder for en systematisk oversikt.

Resultatene fra de beste oversiktsartiklene antydet at folk som bytter ut sukkeret i mat eller drikke med intense søtstoffer får i seg mindre energi, noe som er positivt for å holde en lavere kroppsvekt.

Det var imidlertid få av studiene som så på hvordan mat og drikke med intense søtstoffer påvirker vekten på lang sikt, altså etter flere måneder og år. Studiene hadde kort varighet – fra noen timer, dager til maksimalt noen uker, og det er for kort tid til å studere varige vektendringer hos mennesker.

Vanlige teorier om søtstoffer

I de 40 oversiktsstudiene var det to vanlige teorier om hvordan søtstoffer potensielt kan føre til overvekt som gikk igjen:

  1. Intense søtstoffer forstyrrer appetittreguleringen slik at vi spiser for mye.
  2. Intense søtstoffer endrer sammensetningen av bakteriene i tarmen, og denne endringen kan føre til overvekt.
«Forskerne konkluderte at det ikke er grunn til å tro at intense søtstoffer fører til overvekt.»

Ingen av de 40 studiene hadde systematisk gjennomgått forskning for disse teoriene, og de studiene som belyste teoriene hadde som regel kort varighet.

Forskerne konkluderte derfor at det ikke er grunn til å tro at de ovenstående teoriene stemmer, eller at intense søtstoffer fører til overvekt. Teoriene bør imidlertid undersøkes videre med flere gode studier.

Skulle det dukke opp nye studier som kan tyde på at et søtstoff kan gi negative helseeffekter, vil helsemyndighetene lage en ny vurdering. Inntil videre er konklusjonen imidlertid at godkjente søtstoffer er trygge så lenge de brukes i godkjente mengder, og at det ikke er grunnlag for å tro at de bidrar til overvekt.

Vann er den beste tørstedrikken

Vann er og blir den beste tørstedrikken. Vann er gratis, inneholder ikke noe energi og tilfører kroppen den væske den trenger.

Brus og lettbrus bør ikke være en del av det daglige kostholdet, da ingen av delene er helsefremmende.

Hvis du velger lettbrus i stedet for vanlig brus, bør du være oppmerksom på at dette ikke gir deg så god samvittighet at du føler du kan spise et ekstra kakestykke i stedet. Da kan du nemlig fort ende på flere kalorier samlet, enn hvis du valgte den vanlige brusen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring