Wegovy er mer effektiv enn andre slankemedisiner, men kan ikke fås på blå resept

Legemiddelverket konkluderte i januar 2023 med at Wegovy ikke innvilges blå resept, med begrunnelsen av at behandlingen er for dyr i forhold til den dokumenterte helseeffekten.

HVIT RESEPT: Wegovy settes med sprøyte i magen. Bilde: myskin / Shutterstock / NTB

HVIT RESEPT: Wegovy settes med sprøyte i magen. Bilde: myskin / Shutterstock / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Andelen nordmenn med overvekt eller fedme er høyere enn andelen normalvektige. Mye tyder på at medisiner kan være en del av løsningen.

Arv og miljø

Fedme ble tidligere betraktet som en ren livsstilssykdom, der løsningen på problemet var å spise mindre og bevege seg mer. Forskning har avdekket flere mekanismer bak utviklingen av fedme enn hva du spiser og hvor mye du beveger deg, som viser at noen individer er mer utsatt for å legge på seg enn andre.

Tilstanden er i dag ansett som en kronisk sykdom, der både arv og miljø spiller inn. Fedme er en stor helserisiko, både for deg som er overvektig, men også for samfunnet som helhet. I takt med den økende forståelsen av bakgrunnen for fedmeutvikling, har også behandlingsmulighetene endret seg.

Slankemedisin + livsstilsendring er effektivt

Den etablerte behandlingen av overvekt har inntil nylig vært livsstilsendring i form av økt fysisk aktivitet, og redusert inntak av kalorier. Mange med overvekt erfarer at det er svært vanskelig å gå ned i vekt, og ikke minst svært vanskelig å holde vekten nede over tid.

En stor studie av nesten 2000 overvektige personer viste at effekten av livsstilsendring økte betraktelig når den ble kombinert med vektreduserende medikamenter.

Fire ulike medisiner

Det fins per januar 2023 fire ulike medikamenter som brukes til behandling av overvekt i Norge.

  • Naltrekson-bupropion (Mysimba)
  • Liraglutid (Saxenda)
  • Orlistat (Xenical)
  • Semaglutid (Wegovy)

I denne artikkelen ser vi nærmere på den nyeste av dem, med handelsnavnet Wegovy.

Hva er Wegovy og hva brukes det til?

Wegovy inneholder virkestoffet semaglutid, som opprinnelig ble brukt i behandling av mennesker med diabetes type 2 med mål om å senke blodsukkeret og forebygge hjerte- og karsykdom.

Under utprøving av middelet la forskerne merke til at gruppen som fikk semaglutid gikk ned i vekt, og dermed startet utviklingen av et medikament for vektnedgang.

Hvordan virker det?

Wegovy bidrar på flere måter til at du går ned i vekt. Når du bruker denne medisinen får du mer kontroll over matinntaket ditt, du får økt metthetsfølelse og redusert matsug. I tillegg får du mindre lyst på mat med høyt fettinnhold. Dette hjelper deg til å spise mindre og til å spise sunnere. Wegovy har også gunstig effekt på blodsukkeret, samt at fettinnholdet i blodet går ned. Medisinen tas ved hjelp av en sprøyte i magen, en gang i uken (4).

Mer effektiv enn andre slankemedisiner

Wegovy gir ifølge Helsenorge.no gjennomsnittlig 12-13% vektreduksjon i tillegg til effekten av livsstilsbehandling alene, noe som er en betraktelig bedre effekt enn de øvrige medisinene som fins til dette formålet. Mysimba og Saxenda gir gjennomsnittlig vektreduksjon på 5 %, mens Xenical gir gjennomsnittlig vektreduksjon på 2–3 %

Disse tallene er hentet fra kunnskapsoppsummeringer og randomiserte kontrollerte studier.

Legemiddelverket skriver også at vektreduksjonen er større enn det som er vist for legemidler som er tilgjengelige for behandling av fedme fra før.

Hvem kan få det?

Legemiddelet er godkjent for behandling av overvekt hos deg som har en BMI over 30, eller deg som har en BMI over 27 dersom du i tillegg har andre tilstander som kan medføre helserisiko. Slike tilstander kan for eksempel være diabetes, hjerte/kar-sykdom eller høyt blodtrykk. Wegovy skal brukes i tillegg til et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet.

Dyr behandling du må betale selv

Legemiddelet er tilgjengelig på hvit resept i Norge, det betyr at du som pasient må betale for behandlingen selv. Kostnaden er anslått til å være ca 36 000 kr/år, avhengig av hvilken dose du bruker.

Kostnaden er anslått til å være ca 36 000 kr/år.

Legemiddelverket konkluderte i januar 2023 med at Wegovy ikke innvilges blå resept, med begrunnelsen av at behandlingen er for dyr i forhold til den dokumenterte helseeffekten. Dersom prisen på behandlingen settes ned vil dette kunne endre seg.

Slankemedisin på blå resept

Til tross for at verken Saxenda eller Wegovy dekkes av blåreseptordningen, kan både Mysimba og Xenical fortsatt skrives ut på blå resept til behandling av fedme.

Bivirkninger av wegovy

Som alle medisiner kan også Wegovy gi bivirkninger. De vanligste registrerte bivirkningene er kvalme, diare, oppkast og forstoppelse. Behandlingen kan også gi tretthet og hodepine.

Om man slutter med behandling går de fleste opp i vekt igjen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring