Vurderer du brystreduksjon? Dette bør du vite

Legespesialist i plastikkirurgi svarer på de vanligste spørsmålene.

Foto: ldutko / Shutterstock / NTB
Foto: ldutko / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er en brystreduksjon?

Operasjonen egner seg for kvinner som har helsemessige plager av for store, tunge bryst. Brystreduksjon er et brystinngrep hvor hensikten er å redusere brystenes vekt og størrelse. Ved denne operasjonen fjernes hud og brystkjertelvev på en slik måte at brystenes størrelse blir tilpasset kroppen, og en rund form etterstrebes.

Hva bør pasienten vite?

En brystreduksjon påvirker følelsen i brystvorten. Pasienten må være klar over at følelsen i brystvortene kan blir borte etter brystreduksjon. Hvis brystene er tunge, kan likevel følelsen bli bedres fordi strekket på nervefibrene opphører.

Pasientene må også være klar over er at noe av melkegangene blir skåret over under inngrepet, og ammeevnen påvirkes. Oppfølgingsstudier har vist at kun halvparten av de som opereres, er i stand til å amme etter en brystreduksjon.

Kvinner med mye plager fra nakke og skuldrer på grunn av store bryst, opplever en betydelig lettelse etter en brystreduksjon. Mange pasienter forteller at de nå klarer å løpe, noe de ikke har kunnet tidligere.

En lignende operasjonsteknikk kan brukes for å redusere heng i brystene eller for å redusere asymmetri eller tubeform. Da kalles det likevel noe annet som brystløft eller korreksjon av brystdeformitet.

REDUKSJON AV ET BRYST: Ved asymmetriske bryst kan man korrigere forskjellen. Foto: sruilk / Shutterstock / NTB
REDUKSJON AV ET BRYST: Ved asymmetriske bryst kan man korrigere forskjellen. Foto: sruilk / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva koster det?

Brystreduksjon på medisinsk grunnlag er ansett som et offentlig anliggende i dag, og alle helseregioner tilbyr denne operasjonen på det offentliges regning når kriteriene for operasjon er oppfylt.

Hva er kriteriene for å få brystreduksjon?

Det er en fordel å vente med inngrepet til pasienten har fått barn. Dersom plagene er betydelige, kan dette likevel gjøres før pasienten er ferdig med barn.

Hvis størrelsen på brystene er forskjellige, er det ofte i seg selv så sjenerende at kravet til hvor store brystene må være, kan fravikes. Dersom det kun er snakk om heng, men brystene er normalt store, skal det være et stort avvik fra hva som er normalt for at pasienten kan få et tilbud gjennom det offentlige.

Pasienten bør være normalvektig før et slikt inngrep, det vil si BMI under 27. Slik regner du ut din BMI.

Ved operasjon av overvektige er det vanskelig å forutsi hvordan brystene vil se ut dersom pasienten senere går ned i vekt, og resultatet kan bli dårlig. Mange overvektige med store bryst vil også oppleve at slanking i seg selv vil gjøre at bryststørrelsen går tilbake til et normalt volum.

Operasjon på offentlig sykehus, eller privat klinikk?

Brystreduksjon utføres ved alle offentlige sykehus med et plastikkirurgisk tilbud. Operasjonen tilbys også på de fleste private kirurgiske klinikker.

Hvor operasjon foregår, varierer fra region til region. Der hvor det finnes plastikkirurgiske avdelinger eller plastikkirurger tilknyttet kirurgiske avdelinger, gjøres det på de offentlige sykehusene.

Noen helseregioner (Helse midt og Helse Nord) har også avtale med privatklinikker som gjør forundersøkelsene og operasjonene på regning til det offentlige, men disse avtalene er tidsbegrenset, og klinikkene har et tak på antall inngrep.

Komplikasjoner

Brystreduksjon er et relativt stort inngrep med store sårflater, slik at det som ved all kirurgi er fare for komplikasjoner. Det er likevel sjelden med store komplikasjoner. Ting som kan forekomme er blødning, infeksjon eller at såret sprekker opp. Ofte er dette mindre komplikasjoner som går over av seg selv, men store blødninger må reopereres slik at blodansamlingen blir fjernet.

Arrene etter kirurgien kan en sjelden gang bli fortykkede. Det er da mulig å rette på arrene senere. Pasienten kan også få uønskede hud eller fettfolder til siden for brystene, og det er da vanlig å korrigere dette med en korreksjon i ettertid.

Store komplikasjoner er heldigvis sjeldne, og de fleste komplikasjonene retter seg over tid, men forløpet blir da forlenget.

Hvordan gå fram hvis du ønsker brystreduksjon?

Første steg er å bestille en time hos fastlege.

Pasienter må ha henvisning fra sin fastlege for å bli kalt inn til vurdering for operasjon hos kirurg. Det er ikke lett for fastlegene å følge med på hvilke avtaler som er gjeldende til enhver tid slik at det er greit dersom pasienten selv setter seg inn i alternativene før de går til fastlegen.

Viktige momenter ved konsultasjonen hos kirurgen er vekt, BMI, bryststørrelse og heng. Undersøkelse av brystene for å kjenne etter hører også med, og undersøkelse med mammografi før en eventuell operasjon er anbefalt for pasienter over 40 år.

Forberedelser før operasjon

Pasienter med store bryst har ofte et ønske om å gå ned i vekt, men nakkesmertene hindrer dem i å trene. Det er likevel en fordel om de oppnår trivselsvekten før operasjonen slik at resultatet blir optimalt.

Pasienter som skal opereres, må slutte med eventuell blodfortynnende medisiner før operasjonen helst i samråd med fastlegen.

Det er et krav at pasienter som røyker, slutter med det 4 uker før inngrepet for å redusere risiko for koldbrann i huden. Sårtilhelingen går også tregere dersom det skulle bli et sår i etterforløpet når pasienten røyker.

De forskjellige sykehusene har ulik praksis i forhold til vasking før operasjonen, og noen instruerer pasientene i å dusje med operasjonssåpe morgenen de skal opereres. Det er vanlig å få skriftlig instruksjon om dette fra institusjonen.

Før operasjonen er det også vanlig å ta smertestillende medikamenter. Dette reduserer behovet for smertestillende etter operasjonen. De fleste gjør disse inngrepene i narkose, og man må da faste før operasjonen (i praksis betyr det som regel at pasienten ikke skal spise og drikke om morgenen før de blir operert).

Slik foregår selve inngrepet

Det er vanlig at selve inngrepet tar fra 1,5 til 2,5 timer. Etter at legen har tegnet opp snittføringen mens pasienten står, får pasienten narkose og våkner ikke opp før bandasjen er lagt på. Det er vanligst å bruke intravenøs anestesi, og det er da lett å planlegge inngrepet slik at pasienten våkner opp straks siste sting er satt.

Ofte er brystvortekomplekset for langt nede i forhold til brystets fotavtrykk og derfor må dette flyttes opp for at det skal få riktig plassering på det nye brystet. De fleste kirurger bruker en teknikk som etterlater et horisontalt arr under brystene samt et arr rundt brystvortene og ned, et såkalt omvendt T snitt. Det er varierende hvor synlig disse arrene blir, men alle arrene modnes, og rødmen vil forsvinne etter cirka et år.

Ved planlegging av operasjonen tar kirurgen hensyn til utgangspunktet og pasientens ønsker, og oftest ender bryststørrelsen mellom C og D cup.

Det er lite plager med kvalme ved en slik narkose, men pasienten er litt ør etterpå. Narkosen kombineres med lokalbedøvelse i såret. Dette reduserer blødningen under operasjonen og er også med på å redusere smertene etter operasjonen.

Det vanlige er at man fjerner cirka 500 gram fra hvert bryst, men det kan selvfølgelig også være mer eller mindre. Det betyr at det er et stort operasjonsfelt som må blodstilles og store sår som skal sys.

Etter operasjonen

Det er varierende praksis i opplegget etter operasjonen.

I tillegg til en stor, stram bandasje, får pasienten en støttende sports-BH etter operasjonen. Den store første bandasjen fjernes vanligvis hos kirurgen etter 1 til 3 dager etter inngrepet, og pasienten kan vanligvis dusje på dag 3 etter operasjonen.

Pasienten skal deretter bruke sports-BH i noen uker fremover, til å begynne med både dag og natt, men etter hvert kun om dagen.

Etter operasjonen er det et par ting pasienten selv skal være observant på:

  • Først og fremst er det viktig å følge med på blødning/blodansamling i brystet. Brystet blir da hardt og ømt og større enn det andre, blod kan også sive ut i bandasjen. Ved store blodansamlinger må disse tømmes kirurgisk. Dette kan godt gjøres i lokalbedøvelse, men pasienten må da komme til kirurgen for å få vurdert omfanget.
  • Videre kan det komme sårinfeksjon. Pasienten vil merke dette som siving fra sårene og røde, hovne og ømme bryst. Også her er det viktig å ta kontakt med kirurgen slik at han kan avgjøre om hva som er best å gjøre, – gi antibiotika, åpne sårene eller bare se det an med daglige sårskift.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring