Fobier, en form for angst

En fobi er en irrasjonell og intens frykt for bestemte situasjoner, gjenstander eller aktiviteter. Behandling har ofte god effekt.

BEHANDLING VED FOBI: Fobier behandles med gradvis eksponering, man utsetter seg for det man har en frykt mot mer og mer Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BEHANDLING VED FOBI: Fobier behandles med gradvis eksponering, man utsetter seg for det man har en frykt mot mer og mer Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fobier kan deles inn i tre hovedtyper, ifølge Helsenorge:

 • Sosial fobi
 • Spesifikke fobier
 • Agorafobi

Ved sosial fobi - eller sosial angst - er du redd for omgang med andre mennesker. Det kan være andre mennesker generelt eller bestemte grupper mennesker, eventuelt i bestemte situasjoner. Sosial fobi innebærer en overdreven redsel for å dumme seg ut eller bli ydmyket.

Spesifikke fobier dreier seg om helt bestemte gjenstander eller situasjoner, som edderkopper, hunder, høyder eller flyskrekk.

Agorafobi er frykt for å forlate hjemmet og begi seg ut på områder som oppfattes som usikre. Denne fobien er særlig knyttet til åpne plasser og steder med mange mennesker, for eksempel butikker og offentlige transportmidler.

REDD FOR SLANGER: Ved slangefobi - ophidiofobi - er eksponeringsterapi effektivt. Foto: NTB Scanpix
REDD FOR SLANGER: Ved slangefobi - ophidiofobi - er eksponeringsterapi effektivt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spesifikke fobier

Det er mange som har fobier, men det er først hvis det blir invalidiserende at det er snakk om en diagnose.

EKSPERT: Asle Hoffart, seniorforsker ved Modum Bad og professor for klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo
EKSPERT: Asle Hoffart, seniorforsker ved Modum Bad og professor for klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

- Hvis det går ut over funksjonen regner man det for en diagnose, sier Asle Hoffart, seniorforsker ved Modum Bad og professor for klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo.

Han forteller at det er vanlig å ha en fobi, og at 15 prosent utvikler en invalidiserende fobi i løpet av livet.

- En traumatisk erfaring kan være utløsende. For eksempel hvis en edderkopp kommer veldig brått og nært på. Det skjer ikke noe skadelig, men det er en negativ erfaring og du begynner å unngå dem, forklarer Hoffart.

LES OGSÅ: Normal narsissisme eller narsissistisk personlighetsforstyrrelse?

De vanligste fobiene

Han forteller at det er mange ulike fenomener folk har fobier mot. Dette er de vanligste:

 • Frykt for høyder
 • Frykt for lukkede rom
 • Frykt for edderkopper
 • Frykt for huggorm
 • Frykt for mørket
 • Frykt for å fly
 • Frykt for fugler

- Hvis man har ormefobi kan det ødelegge for tur i skogen. Er man mørkredd kan man være redd for å gå ut i mørket. Hvis du unngår disse situasjonene og det blir hemmende for deg, kan det være snakk om en diagnose.

LES OGSÅ: Dette er posttraumatisk stresslidelse

Symptomer ved fobi

Å ha en fobi er en form for angstlidelse. Sterk angst oppstår når en utsettes for det skremmende og en kan bli redd for selve angsten, for eksempel at den medfører kontrolltap eller at kroppen blir skadet. Ifølge Hoffart er dette symptomer på fobi:

FOBI: Frykt for edderkopp er en vanlig fobi. Foto: NTB Scanpix
FOBI: Frykt for edderkopp er en vanlig fobi. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Behandling

Prinsippene for å behandle fobier er ganske enkele, og gir oftest et godt resultat, skal vi tro Hoffart. Behandlingen kan imidlertid være krevende å gjennomføre og forutsetter motivasjon for å komme over problemet.

- Det hele gjennomføres gjerne i en sammenhengende økt. Gradvis eksponering, man utsetter seg for det man har en frykt mot mer og mer, forteller Hoffart.

Ved edderkoppfobi vil man for eksempel først kikke på edderkoppen bak et glass. Så vil man slippe den løs, og til slutt vil den krype på armen din.

- Eksponering har vist seg å gi god effekt. Det kan gjøres på egenhånd. Man går på til angsten øker, og blir stående til angsten går ned. Et enkelt prinsipp, men krevende, sier Hoffart.

LES OGSÅ: Alle kan utvikle en psykose

Navn på fobier

Betegnelse på fobi

Frykt for

achluofobi

mørke

acusticofobi

lyder

aerofobi

luft, som regel i betydningen frykt for å bli påført smitte gjennom innånding av luft, men også om frykt for å være i luften, flyskrekk

agorafobi


å være blant andre (forsamlinger, kino, kjøpesentre osv.)

arachnofobi


edderkopper

astrafobi

lyn og torden

cynofobi

hunder

klaustrofobi

lukkede rom

nekrofobi

lik

ophidiofobi

slanger

ornitofobi

fugler

pyrofobi

ild

zoofobi

dyr


Kilde: sml.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring