9 råd for å bearbeide sorg

Å gå igjennom sorg er svært smertefullt, og tar tid. Noen deler av sorgen vil vare livet ut. Kanskje disse rådene kan hjelpe deg i prosessen?

Å STÅ SAMMEN I SORGEN: Det er godt å ha mennesker omkring seg som man kan snakke med, når sorgen er tung og smertefull. Foto: SewCream / Shutterstock / NTB
Å STÅ SAMMEN I SORGEN: Det er godt å ha mennesker omkring seg som man kan snakke med, når sorgen er tung og smertefull. Foto: SewCream / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når man opplever tap i livet er det helt normalt å føle sorg. Det finnes ingen riktig oppskrift for hvordan du skal bearbeide sorg. Sorg oppstår blant annet ved dødsfall, men også alvorlige sykdomsdiagnoser og skilsmisse kan vekke følelser som sorg og savn.

Sorg tar tid, og enkle råd og metoder kan ikke ta vekk smerten. Noen deler av sorgen vil vare livet ut. Rådene herunder er derfor ikke tenkt som måter å bli kvitt sorgen på, men heller som måter å være i sorgen på slik at hverdagen blir mer levelig.

1. Tillat alle følelser

Det finnes ingen fasit for hvordan sorg ser ut. Sorgen kommer ofte i bølger. Det er helt normalt å ha dager hvor sorgen er mindre, og dager hvor sorgen fyller alt.

2. Sett ord på savnet

Hvis det er for vanskelig å snakke med noen om sorgen og savnet, kan det hjelpe å skrive om det. Noen foretrekker å skrive i diktform, mens andre vil heller skrive alle tanker ned uten å ta hensyn til skrivefeil eller setningsoppbygging. Hvis det å skrive om følelser føles fremmed, kan det være du i stedet kan uttrykke følelsene dine gjennom maling, tegning eller annen form for kreativitet.

3. Snakk med andre i samme situasjon

Det finnes sorggrupper og støtteforeninger hvor du kan møte andre som er i en likende situasjon. Ta kontakt med lege, helse- og omsorgstjenestene eller en menighet, og spør om det finnes sorggrupper i nærheten.

4. Det er lov å le

Selv om du er lei deg, er det lov å ta en pause fra sorgen hvor du ler og har det gøy med vennene dine, uten å føle dårlig samvittighet.

5. Søvn og mat

Forsøk å få nok ernæring og søvn, selv om det føles likegyldig. Ofte blir søvnen påvirket ved en sorgreaksjon, men hvis du har store søvnproblemer bør du snakke med fastlegen.

6. Beveg deg

Fysisk aktivitet kan hjelpe deg når du har mange tanker og følelser som tar overhånd. Mange føler det godt å gå turer i naturen eller danse.

7. Kom tilbake til rutiner

Det kan være bra å prøve å komme tilbake til rutiner igjen, slik at du ikke sitter med de tunge tankene hele tiden. Gå på skole, jobb og vær sammen med venner. Vær åpen om hva som har skjedd, slik at det er forståelse hvis du har bruk for flere pauser eller kortere dager i en periode.

8. Gi deg tid til å sørge

Forsøk å aksepter sorgen, for deler av den vil alltid være der. Tillat deg å bruke tid på å tenke på den eller det du sørger over og savner.

9. Søk hjelp hvis...

Søk hjelp når sorgen blir for tung til å bære alene. Det kan være familie og venner, men det kan også være fagpersoner eller frivillige organisasjoner. Se forslag lenger ned i teksten.

Det er viktig å huske på at ikke alle råd passer alle. Sorg ser ut på mange forskjellige måter, og blir håndtert på forskjellige måter. Kjenn etter om noen av rådene passer for deg.

Vanlige sorgreaksjoner

Det er svært forskjellig hvordan man opplever sorg. Noen reagerer nesten ikke i begynnelsen, mens andre reagerer kraftig. Det er svært vanlig med sterke reaksjoner, både psykisk og fysisk.

De vanligste etterreaksjonene i sorgen er:

Når skal du kontakte lege eller psykolog?

Noen ganger kan sorgen ta overhånd i livet, og da kan det være du har bruk for hjelp til å håndtere følelsene. Hvis andre uttrykker bekymring for deg, eller alt er like mørkt uke etter uke, uten noen lysere øyeblikk innimellom, bør du søke fastlege eller psykolog.

Dersom det går ukevis etter dødsfall uten at du gråter eller har noen form for følelsesmessig reaksjon, kan det være at sjokket er så stort at følelsene er blitt forskjøvet. Da kan det være du har bruk for hjelp til å få kontakt med følelsene igjen, og det er en god idé å kontakte helsepersonell.

Ved uttalte søvnproblemer kan det være en fordel å få sovemedisin i en kortere periode. Snakk med fastlegen om dette.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring