Fødselsdepresjon hos menn

Fedre kan også bli deprimerte etter en fødsel, og enkelte er mer utsatt enn andre.

FØDSELSDEPRESJON: Lidelsen er langt vanligere hos kvinner, men også menn kan få depressive plager som nybakte fedre. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix.
FØDSELSDEPRESJON: Lidelsen er langt vanligere hos kvinner, men også menn kan få depressive plager som nybakte fedre. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fødselsdepresjon er kjennetegnet av usikkerhet, tristhet, overveldelse og en følelse av håpløshet. Noen kan få en overdreven angst og bekymring for det lille livet de nå har fått ansvar for.

- I motsetning til hva som er vanlig hos kvinner, kan menn få utagerende symptomer som sinne og økt trang til bruk av rusmidler, forteller Signe Karen Dørheim, overlege og psykiater.

Hun forklarer at fødselsdepresjon hos kvinner som regel oppstår under svangerskapet, eller innen tre til fire måneder etter fødsel. Hos menn kommer de depressive symptomene noe seinere, gjerne opptil seks måneder etter at barnet ble født.

PSYKIATER: Signe Karen Dørheim er psykiater ved Stavanger Universitetssykehus. Foto: Privat.
PSYKIATER: Signe Karen Dørheim er psykiater ved Stavanger Universitetssykehus. Foto: Privat. Vis mer

Utbredelse

Ifølge Folkehelseinstituttet rammes mellom sju og 13 prosent av kvinner som får barn av fødselsdepresjon. Det vil si at hvert år får mellom 4000 og 8000 fødselsdepresjon hvert år i Norge.

Fødselsdepresjon blant menn er sjeldnere, men forekommer. Uptodate. skriver at mellom tre til fem prosent av menn får fødselsdepresjon, mens en dansk undersøkelse finner en forekomst på syv prosent.

Risikofaktorer

Ifølge Dørheim, øker følgende faktorer risikoen for fødselsdepresjon hos menn:

  • Tidligere angst eller depresjon.
  • Depresjon hos mor.
  • Følelse av utilstrekkelighet eller mangel på mestring.
  • Stressende hendelser i parforhold, familie eller på jobb det siste året.
  • Fødselsdepresjon kan smitte mellom partnere. Partnere som er usikre på forholdet er mer mottakelige for fødselsdepresjon enn partnere som har mer stabile relasjoner, viser studie fra UiO.
  • En annen studie finner en sammenheng mellom uønskede barndomserfaringer hos fedre og depresjon og angst under graviditeten.
  • Fødselsdepresjon hos fedre kan være assosiert med lavere nivåer av testosteron, opplyser Uptodate.

Forebygging

Ved problemer, anbefaler psykiateren at man får hjelp tidlig. Man bør være åpen om at man har det vanskelig, slik at man slipper å holde på en fasade. Det er også lurt å være med på kontrollene på helsestasjonen, slik at man har muligheten til å lufte bekymringer med helsesykepleieren.

Helsedirektoratet anbefaler sterkt at foreldre blir spurt om egen trivsel og psykisk helse under konsultasjoner på helsestasjonen. De mener det er viktig å holde øye med begge foreldres tilstand og reaksjoner, også for barnets skyld.

Behandling

Sliter man med depressive plager, burde man aller først snakke med partneren sin om hva som er vanskelig, og se om det er mulig å justere forventningene, mener Dørheim.

Hos mødre er det vanlig å anbefale at man trekker inn nettverket. Få venner eller besteforeldre til å avlaste, slik at man får sovet ut og hentet seg inn.

Hvis ikke dette er tilstrekkelig, råder Dørheim at man ber fastlegen om hjelp.

- Det er viktig at man ikke skammer seg over å ha det vanskelig. Vær åpen med dine nærmeste, og ta imot hjelp fra nettverket ditt. Det beste man kan gjøre for barnet sitt er å få hjelp, slik at man kan være den beste utgaven av seg selv, sier Dørheim.

For familier der kvinnen har en alvorlig depresjon, henviser Helsedirektoratet til et bredt spekter av støttetiltak. Det kan være tilbud ved den aktuelle helsestasjonen, sykemelding av mor slik at far kan overta barselpermisjonen, økonomisk bistand, avlastningstiltak, barnehageplass for eldre barn og kontakt med frivillige organisasjoner og familiestøtteprogrammer.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring