Seksuelle overgrep mot barn

Et overgrep vil si at et menneske krenker et annet menneskes rettigheter. Hvis overgrepet er seksuelt, betyr det at overgriperen gjør noe seksuelt med offeret. Det kan innebære blotting (overgriperen viser fram kjønnsorganet sitt mens han onanerer), seksuelt betont berøring (overgriperen tar for eksempel på kjønnsorganene til barnet), samleie eller forsøk på samleie.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Seksuelle overgrep mot barn er strengt forbudt. Barnet har selvsagt ikke gjort noe galt, selv om det ikke har protestert mot det som har skjedd. Seksuell kontakt med personer under 16 år er forbudt uansett.

Incest betyr seksuell kontakt mellom nære slektninger. Pedofili er en seksuell legning som består i at en voksen person har eller ønsker å ha seksuell kontakt med barn.

Barn vil vanligvis holde overgrepene hemmelig, på grunn av skam og uvisshet om hvorvidt det som skjer, er riktig eller ikke. Barnet tar ansvaret for det som har skjedd, og beskytter overgriperen. Ansvaret er tungt å bære, og seksuelle overgrep mot barn kan gjøre stor psykisk skade både i barneårene og senere i livet.

I debatten om seksuell lavalder og pedofili hevder enkelte at sex mellom en voksen og et (modent) barn kan være positivt. Det er viktig å holde fast ved at det da dreier seg om seksuell omgang mellom en "sterk" og en "svak" person, hvor den ene parten ikke har noen reell valgfrihet. Den vitenskapelige dokumentasjonen om skadevirkninger, og historier fra ofre om deres senskader, er overveldende.

Behandling
Dreier det seg om et voldelig overgrep, kan du følge rådene som står i avsnittet om voldtekt. Du kan også ringe 113 eller til legevakten.
Et barn som blir utsatt for seksuelle overgrep, må snakke med en voksen. Også et barn som ikke er helt sikker på om det er utsatt for slike overgrep, bør snakke med en voksen om det. De som synes det er vanskelig å snakke om det med foreldrene sine, kan snakke med en lærer, lege, helsesøster eller en annen voksen de stoler på.

Hvis voksne har mistanke om seksuelle overgrep mot et barn, må de ringe til barneverntjenesten i kommunen og fortelle om mistanken.
Nasjonalt ressurssenter for seksuelt misbrukte barn har telefonnummer 22 89 44 00. Senteret er åpent alle dager fra kl. 8.00 til 15.30.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring