Heberdenske knuter

Beinete knuter ytterst på fingrene er et vanlig tegn på slitasjegikt. Særlig eldre kvinner er utsatt for tilstanden.

KNUTER PÅ FINGRENE: Heberdenske knuter på fingrene til en 68 år gammel kvinne med slitasjegikt. Legg merke til hvordan fingrene er bredere på nedsiden av neglene. Foto: NTB / Science Photo Library.
KNUTER PÅ FINGRENE: Heberdenske knuter på fingrene til en 68 år gammel kvinne med slitasjegikt. Legg merke til hvordan fingrene er bredere på nedsiden av neglene. Foto: NTB / Science Photo Library. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Heberdenske knuter er en hevelse av beinvev rundt fingrenes ytterste ledd. På medisinsk fagspråk kalles dette leddet DIP-ledd («distale interfalang ledd»).

Knuter på fingrene

Flere Heberdenske knuter gir mistanke om håndartrose, også kalt slitasjegikt, i hendene.

Et annet funn som styrker denne mistanken er knuter også på fingrenes mellom-ledd (PIP-ledd). En lignende knute her kalles Bouchardske knuter.

KNUTER PÅ HENDENE: Heberdenske knuter sitter på det ytterste fingerleddet, Bouchards knuter på det mellomste. Foto: NTB / Shutterstock.
KNUTER PÅ HENDENE: Heberdenske knuter sitter på det ytterste fingerleddet, Bouchards knuter på det mellomste. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Hevelse av fingrenes grunnledd (MCP-ledd) er vanligere ved sykdommen leddgikt.

Det er likevel mulig å ha slitasjegikt uten utvikling av heberdenske knuter og det er heller ingen klar grense på hvor mange knuter som gir sikker mistanke om sykdommen. Generelt er kvinner mer utsatt enn menn. Heberdenske knuter er også vanligere i noen familier.

Starter med smerte og hevelse

Heberdenske knuter gir mest plager i starten når knutene dannes. Symptomene starter gjerne rundt overgangsalder med smerter, ømhet og stivhet rundt fingrenes ytterste ledd. Det kan også bli noe hevelse og varme i fingrene. Etter noen år avtar smertene og de beinete knutene står igjen.

Les også: De første symptomer på leddgikt

Behandling av Heberdenske knuter

Muligheten for behandling er begrenset. Det viktigste er å utelukke andre tilstander som må behandles, for eksempel leddgikt. I den tidlige fasen der heberdenske knuter kan gi smerte og hevelse kan NSAIDs («ibux »og tilsvarende preparater) brukes mot plagene.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring