Hva er revmatisk feber?

En sjelden komplikasjon etter en infeksjon. Rammer ledd, hjerne, hjerte og hud.

FEBER OG LEDDSMERTER: Det er ofte barn og ungdom som får revmatisk feber. Foto: rbkomar / Shutterstock / NTB
FEBER OG LEDDSMERTER: Det er ofte barn og ungdom som får revmatisk feber. Foto: rbkomar / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Revmatisk feber kalles også giktfeber, eller febris rheumatica.

Denne sykdommen kan oppstå etter en infeksjon med bakterier, ofte dreier det seg om en halsinfeksjon. Revmatisk feber er en sjelden tilstand som kan ramme hjerte, ledd, hjernen og huden. Barn i alderen 5–15 år er mest utsatt for å få denne tilstanden. (3)

Årsak

Revmatisk feber kan utvikle seg hvis man får en infeksjon av en bakterie i streptokokk A-gruppen, som ikke blir behandlet.

Eksempler på sykdommer bakterier i streptokokkgruppe A kan gi:

Dette er ganske vanlige infeksjoner, og de aller fleste får antibiotika og blir friske. Men en sjelden gang vil noen bli rammet av revmatisk feber, og symptomene vil da starte 1–5 uker etter den opprinnelige infeksjonen. (3)

Hva skjer i kroppen?

Bakterier utløser en reaksjon i immunforsvaret ditt. Det er en nyttig reaksjon, som vanligvis hjelper oss å med å bli friske. Ved revmatisk feber vil den normale reaksjonen «spore av» og kroppen begynner å angriper sine egne, friske celler istedenfor inntrengerbakteriene. Dette kan gi betennelse i hjerte, ledd, hjerne og huden.

Symptomer

  • Feber
  • Smerte og hevelse i ledd, som regel ankler, knær, vrist og albue.
  • Brystsmerter
  • Kortpustethet
  • Rask puls
  • Rykninger i hender, føtter og ansikt
  • Utslett

Ikke smittsomt

Revmatisk feber er ikke en smittsom tilstand, men en immunologisk reaksjon etter en bakterieinfeksjon. En som har revmatisk feber kan ikke overføre sykdommen til andre, men den opprinnelige streptokokkinfeksjonen kan smitte til andre via dråpesmitte, og gi halsbetennelse.

Komplikasjoner

En fryktet komplikasjon av ubehandlet revmatisk feber er at hjertet kan bli skadet. (3, 4)

Når oppsøke lege?

Har du slike symptomer bør du oppsøke lege.

Diagnose

Det er ikke en test alene som kan påvise revmatisk feber, men sykdomshistorie, symptomer og flere, ulike blodprøver samt andre tester kan hjelpe leger å sette diagnosen.

Behandling

Pasienter med revmatisk feber vil få medisiner som reduserer feber, smerte og betennelse, i tillegg til antibiotikabehandling.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring