Hvordan ser utslett ved lupus ut?

Utslettet kan ha form som en sommerfugl i ansiktet, men kan også oppstå andre steder på kroppen.

I ANSIKT OG PÅ RESTEN AV KROPPEN: Lupus kan gi forskjellige typer utslett. Illustrasjon:Yuliya Chsherbakova / Shutterstock / NTB. Foto: korn ratchaneekorn / Shutterstock / NTB
I ANSIKT OG PÅ RESTEN AV KROPPEN: Lupus kan gi forskjellige typer utslett. Illustrasjon:Yuliya Chsherbakova / Shutterstock / NTB. Foto: korn ratchaneekorn / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lupus er en sjelden sykdom der det er en overaktivitet i kroppens immunforsvar slik at immunforsvaret angriper kroppens egne celler, såkalt autoimmunitet. Ved lupus er det ofte hudforandringer.

Se bildegalleri lenger ned i saken.

Ulike typer lupus

Det finnes forskjellige typer lupus, og ulike hudforandringer. Det finnes tiltak man kan gjøre for å forebygge og behandle lupusutslett.

1. Systemisk lupus erytematosus (SLE)

Når man snakker om lupus er det denne formen (SLE) de fleste tenker på. Dette er en type lupus som rammer mange organer. Det er sykdom som kan påvirke alle organene i kroppen. Sykdommen vil påvirke allmenntilstanden til den som blir rammet.

Diagnosen stilles ved typisk sykehistorie, blodprøver og vevsprøve som avdekker påvirkning av flere organer. Dette gjøres vanligvis av revmatolog, men hudlege er ofte også involvert.

Bilder av lupusutslett

2. Lupus kun i hud- kutan lupus

Diagnosen lupus kun i hud stilles ved typisk sykehistorie, blodprøver og vevsprøve. Personen føler seg ellers frisk.

Det er flere former for lupus i kun i hud blant annet: diskoid lupus, lupus timidus, lupus pannikulitt, chillblain lupus. Disse har noe forskjeller i hvordan utslettet ser ut.

Diskoid lupus (DLE): Utslettet er lokalisert til solutsatt områder, ofte lokalisert til ansikt. Det er velavgrensede områder med rødt utslett som er fortykket og det er noe skjellig. Utslettet kan ramme kinn og nese, og danner et sommerfugl lignende utslett som er typisk for lupus. Utslettet brer seg og etterlater arr områder.

Lupus timidus: Utslettet er lokalisert til solutsatte områder. Det er velavgrenset mindre områder med fortykket hud og rødhet. Det er ingen flassing, og det er ingen arrdannelse.

Lupus pannikulitt: Det er betennelse i fettvevet under huden. Det er avgrensede hudormåder som blir harde og smertefulle. Huden over ser normal ut.

Chillblain lupus: Rød- blå knuteformet utslett som kommer på fingre, tær, ører og nese. Triggere er sol.

Utslett ved SLE

Ved SLE kan man ha alle utslettsformer som sees ved kutan lupus, i tillegg noen flere symptomer i huden:

Raynauds fenomen: Hvit, blå og røde fingre-

Raynauds fenomen vil si at fingrene endrer farge i tillegg opplever pasienten smerte og stikking i fingrene.

Men selv om du har Raynauds fenomen, betyr det ikke at du har lupus! Man kan ha Raynauds i primær form, og da er tilstanden ikke knyttet til andre sykdommer. Dette er mest vanlig.

Men noen ganger er Raynauds være et symptom på en underliggende sykdom, som for eksempel lupus (SLE) og kan derfor være en del av denne sykdommen. Da kalles det sekundær Raynauds.

Hårtap

Endel vil kunne oppleve hårtap som er ganske uttalt i perioder.

Negleforandringer

Neglene får fargeforandringer og det kan være hevelse rundt neglsengen. Neglene kan bli skjøre og kan falle av.

Triggere

Sol er en sterk trigger for utslettet som ved lupus. Endring av kroppstemperatur er også en trigger for raynauds

Når oppsøke lege?

Hvis du opplever symptomer som ovenfor beskrevet bør du naturligvis oppsøke lege.

Forebygge lupus utslett

Det er tre ting man vet kan ha innvirkning på utslettet.

  • Solbeskyttelse
  • Få nok hvile og søvn
  • Ikke røyke

Behandling

Det røde utslettet behandles med inflammasjonshemmende midler. Utpreget raynaudsfenomen kan behandles med ibuprofen eller eventuelt kalsiumblokker.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring