Vondt i kroppen og positiv ANA test. Hva betyr det?

Gir blodprøvesvaret grunn for å mistenke revmatiske sykdommer? Revmatolog Siri forklarer.

POSITIV ANA: Betyr at det er antistoffer i kroppen din som kan angripe ditt eget vev. Foto: Jarun Ontakrai / Shutterstock / NTB
POSITIV ANA: Betyr at det er antistoffer i kroppen din som kan angripe ditt eget vev. Foto: Jarun Ontakrai / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Smerter i kropp – ledd, muskulatur og generelt – er vanlig og de fleste av oss vil oppleve det i perioder gjennom livet. Ofte finner man ingen spesifikk årsak til dette og det er mange ganger forbigående.

Men hvis det vedvarer, og man oppsøker lege på grunn av plagene vil legen ofte ta blodprøver. Av og til kan disse slå positivt ut, og relativt ofte møter vi i spesialisthelsetjenesten pasienter som er henvist med problemstillingen «smerter og positiv ANA». Dette kan man naturligvis bli bekymret for og usikker for hva betyr.

Hva er ANA?

ANA (antinukleære antistoffer) er antistoffer som produseres av immunsystemet og som reagerer med kjernematerialet i kroppens celler. En positiv ANA-test betyr at det er antistoffer i kroppen din som kan reagere på ditt eget vev.

Hva betyr positiv ANA?

En positiv ANA-test kan være forbundet med flere revmatiske sykdommer, inkludert systemisk lupus erytematosus (SLE), noen typer leddgikt, Sjøgrens syndrom og systemisk sklerose.

Ved noen sykdommer har man alltid utslag på ANA (blant annet SLE). Men positiv ANA-test kan også være til stede hos friske individer, og minst 5% av helt friske voksne har en positiv ANA.

«De fleste som har kombinasjonen leddsmerter og positiv ANA har ikke underliggende revmatisk bindevevssykdom.» Siri Opsahl, revmatolog

ANA er også vanligere hos mennesker med andre kroniske sykdommer, som for eksempel hypotyreose, cøliaki og diabetes.

Det er viktig å huske på dette: Ledd- og kroppssmerter er svært vanlig, positiv ANA er vanlig, mens bindevevssykdommer er sjeldne sykdommer. De fleste som har kombinasjonen leddsmerter og positiv ANA har ikke underliggende revmatisk bindevevssykdom.

SØK LEGE RASKT: Ryggsmerter er som regel ufarlig, men ved disse «Røde flagg-symptomene» bør du oppsøke lege raskt. En nerve kan være i klem og bli skadet hvis du ikke får operasjon. Video: Lommelegen. Vis mer

Hva skjer hvis man får påvist positiv ANA?

Ved utredning av positiv ANA er en grundig sykehistorie helt avgjørende for hvordan man går videre. Legen vil kartlegge om du har andre symptomer på bindevevssykdom enn akkurat smerter, som for eksempel soleksem, likfingre, ulike typer utslett.

Når man får utslag på ANA undersøker man også for undergrupper av ANA, som er mer spesifikke på spesielle sykdommer. Andre blodprøver, som betennelsesmarkører (SR og CRP) og en rekke andre prøver er også nyttige. Ved undersøkelse vil legen gjerne vurdere ledd, hud, og blodårer før man eventuelt bestemmer om man trenger å gjøre andre undersøkelser som billeddiagnostikk eller vevsprøver (biopsi).

Oppsummert er kombinasjonen smerter i kroppen og positiv ANA en vanlig problemstilling, og ganske sjelden betyr dette at man har en bindevevssykdom, men det skal utredes av lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring