Revmatolog:

Vondt i ledd hos barn: Hva kan være årsaken?

Og når bør du oppsøke lege? Her får du svar.

LEGEUNDERSØKELSE: Varer leddsmertene over tid bør du oppsøke lege. Foto: Shutterstock / NTB
LEGEUNDERSØKELSE: Varer leddsmertene over tid bør du oppsøke lege. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det hender også barn får vondt i ledd, muskulatur og kroppen generelt. Det kan være mange årsaker til det, og det er som regel helt greit å se litt an om smertene er forbigående.

De vanligste årsakene er skader og voksesmerter

Barn er som regel aktive, og slår seg stadig vekk, uten at de nødvendigvis helt selv klarer å se sammenhengen mellom skade og smerter.

Skader er kanskje den vanligste årsaken til at barn får vondt i ledd, men jo mindre barnet er jo vanskeligere er det å vite at et uhell er årsaken til smertene.

Voksesmerter er også hyppig, spesielt hos barn i alderen 2-5 år. Voksesmerter kommer ofte på kvelden og natten, og kan gjøre veldig vondt. Smertene sitter nok mer i muskulatur og skjelettet heller enn i leddene, men det er ikke lett for et barn å peke nøyaktig på hvor smertene kommer fra. Ved voksesmerter vil barnet være i fin form på dagtid, og kroppen vil fungere fint uten halting eller lignende.

Vedvarende smerter i ledd

Ved mer vedvarende smerter i ledd bør barnet undersøkes av lege. Årsakene man vurderer avhenger av blant annet hvilket ledd som er vondt, alder og kjønn. I tillegg er det av stor betydning om barnet bruker leddene nokså normalt eller om det er tydelig «avvergeatferd» med halting eller at de unngår å bruke kroppen vanlig. Det er ikke alltid man finner noen åpenbar årsak til smertene, men vedvarende smerter skal utredes. Leddsmerter kan skyldes:

  • Infeksjoner
  • Ortopediske årsaker som Calve-Legg-Perthes og epifysiolyse
  • Menisk- og korsbåndskader
  • Betennelsestilstander.

Barneleddgikt

Ved leddhevelser og leddsmerter som ikke går over må man vurdere om barnet kan ha barneleddgikt (juvenil idiopatisk artritt, JIA) eller andre revmatiske sykdommer. Barn kan også få smertesyndromer, som for eksempel ligner fibromyalgi hos voksne, men dette er sjeldnere enn hos voksne.

Når skal man søke lege?

Leddsmerter som ikke går over i løpet av et par uker skal undersøkes av lege. Hovne ledd skal alltid undersøkes av lege. Dersom barnet har et akutt vondt og hovent ledd i kombinasjon med feber skal det undersøkes med en gang.

Hvordan utredes leddsmerter hos barn?

Utredningen varierer ut fra hva legen mistenker er årsaken til smertene basert på barnets symptomer og alder. Man gjør først en grundig undersøkelse av aktuelle ledd, og tar blodprøver hvis man har noen mistanke om barneleddgikt eller infeksjon.

Man gjør som regel også billeddiagnostikk – røntgen er viktig spesielt av hofter, og ultralyd er nyttig for å vurdere leddbetennelse. Noen ganger er også MR nødvendig for å avklare diagnose.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring