Tidlige tegn på artrose

Artrose er den vanligste leddsykdommen etter 60-års alderen.

SYMPTOMER PÅ ARTROSE: Kan ramme alle ledd, blant annet skulder, tommel, rygg, kne, hofte og ledd i foten. Foto: Axel_Kock / Shutterstock / NTB
SYMPTOMER PÅ ARTROSE: Kan ramme alle ledd, blant annet skulder, tommel, rygg, kne, hofte og ledd i foten. Foto: Axel_Kock / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Dette er artrose

Artrose er en degenerativ tilstand hvor funksjonen i et ledd svikter. Artrose rammer hovedsakelig leddbrusken, og er den vanligste leddsykdommen etter 60-års alderen.

Disse leddene er mest utsatt for artrose:

Men tilstanden kan ramme alle ledd, også rygg og skulder.

Slik utvikler symptomene seg ved artrose

Symptomer og tegn på artrose utvikler seg typisk gradvis over flere år, men kan også komme plutselig. I perioder kan det oppstå betydelig forverring av smertene over kortere tid. Dette ser man typisk i forbindelse med et mindre slag mot leddet.

Graden av plager varierer mye fra person til person. For noen svinger plagene lenge rundt det samme nivået, for andre øker de relativt raskt.

Symptomene varierer også fra hvilket ledd som er påvirket. I fingerledd og knær kan instabilitet og feilstilling bli plagsomt, mens ved hofteartrose er det mer vanlig å ha nattlige smerter.

Halvparten av oss vil utvikle artrose. Symptomene er gradvis utvikling av smerte og stivhet ved belastning. Video: Lommelegen Vis mer

1. Smerter

Smerter er et av hovedsymptomene ved artrose. Som regel kommer smertene ved belastning, eller i tiden etter belastning.

Smerter kommer tidlig i sykdomsforløpet, og kan være det første tegnet på at noe er galt. I starten er smerten av moderat styrke, kommer og går, og er primært forbundet med belastning.

Mange opplever en såkalt «smertetriade». Da er det smerter i starten av en aktivitet. Smertene forsvinner deretter ved bevegelse, men blir verre når belastningen øker.

2. Stivhet

Stivhet i leddet er ofte mest framtredende når man våkner om morgenen, eller etter en periode med inaktivitet. Typisk varer morgenstivheten mindre enn en halv time.

Økt leddstivhet kan også forekomme etter en langvarig gående eller stående aktivitet.

STIVE LEDD: Ofte mest fremtredende om morgenen. Foto: sebra / Shutterstock / NTB
STIVE LEDD: Ofte mest fremtredende om morgenen. Foto: sebra / Shutterstock / NTB Vis mer

3. Mindre bevegelighet

Ved artrose er bevegeligheten ofte påvirket, spesielt gjelder dette den passive bevegeligheten når legen undersøker leddet.

Det kan bli vanskeligere å bevege leddet til ytterstillingen, for eksempel når man forsøker å nå noe på øverste hylle. Ved artrose i hoften er bevegeligheten påvirket tidlig i sykdomsforløpet.

Senere symptomer

Etter hvert som sykdommen utvikler seg blir symptomene typisk verre. Smertene går fra å være knyttet til belastning og aktivitet, til å bli mer vedvarende. Det kan komme smerter i hvile eller om natta.

Med tiden blir bevegeligheten også enda mer innskrenket.

Det kan komme feilstilling i leddet, og for eksempel kan personer med hofteartrose begynne å halte. Hevelse i leddet kan forekomme senere i forløpet, sammen med en «knirkende» fornemmelse i leddet.

Hvordan forebygge artrose?

Den beste måten å forhindre leddslitasje er å styrke muskulaturen omkring leddet. Det er derfor viktig med fysisk trening, gjerne under veiledning av en fysioterapeut i starten. På denne måten vil man styrke muskler, bedre bevegelighet og minske feilstillinger.

Det er viktig å bruke leddene, men samtidig unngå overbelastning. Sykling, trening i basseng eller på mykt underlag er en fordel. Gode sko kan gjøre en stor forskjell.

Ved overvekt kan vekttap redusere artroseplager i knær og hofter.

Hvordan stiller legen diagnosen?

Røntgenforandringer forekommer typisk sent i sykdomsforløpet. Det kan derfor være misforhold mellom symptomene pasienten har, og de synlige forandringene på røntgen.

Diagnosen stilles ved sykehistorie og graden av symptomer, leddundersøkelse, og eventuelt typiske røntgenfunn.

Les om behandling av artrose her.

Når søke lege?

Har man leddsmerter som ikke går over av seg selv i løpet av noen uker, bør man oppsøke lege. Man skal alltid oppsøke lege ved hovne ledd.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring