Revmatolog svarer:

Hva er bindevevssykdommer?

Diagnosene kan gi betennelse mange steder i kroppen.

SYMPTOMER: Leddsmerter, muskelsmerter, utmattelse, tretthet, tørre øyne og utslett er noen av symptomene. Foto: ESB Professional / Megaflopp / Shutterstock / NTB
SYMPTOMER: Leddsmerter, muskelsmerter, utmattelse, tretthet, tørre øyne og utslett er noen av symptomene. Foto: ESB Professional / Megaflopp / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når revmatologer snakker om bindevevssykdommer snakker vi om revmatiske inflammatoriske bindevevssykdommer – altså sykdommer som kjennetegnes av betennelse i ulike typer vev og organer.

Det finnes også arvelige bindevevssykdommer som ikke er karakterisert av betennelse: syndromer som Marfan og Ehler-Danlos.

Hvilke diagnoser er bindevevssykdommer?

Når det gjelder inflammatoriske bindevevssykdommer, snakker vi om noen få ulike diagnoser:

Fellestrekk for sykdommene er at de er systemiske, det vil si at de kan ramme hele kroppen og mange ulike organer.

Hvor vanlig er det og hvem rammes?

Dette er sjeldne sykdommer, med unntak av Sjøgren som er ganske vanlig og rammer cirka 0,5% av den norske befolkningen.

Kvinner er langt mer utsatt enn menn for å utvikle bindevevssykdommer, men menn kan også rammes.

Sykdommene kan debutere i alle aldre, også hos barn, men de fleste er voksne når de først utvikler symptomer.

Hva er symptomene på bindevevssykdommer?

Symptomer på bindevevssykdommer varierer fra person til person og selvfølgelig med hvilken diagnose man har.

Leddsmerter, muskelsmerter og utmattelse/tretthet er vanlige symptomer ved alle tilstandene.

Andre symptomer som gjør at man kan mistenke bindevevssykdom er Raynauds fenomener (med fargeforandring på fingre ved kuldeeksponering), tørrhet i munn og øyne, muskelsvakhet, ulike typer utslett, og fortykket, stiv hud.

Hvis man har en sykdom som angriper indre organer, vil man få symptomer fra disse organene. For eksempel tungpust dersom hjertet eller lungene er påvirket, eller symptomer på nyresvikt om nyrene er rammet.

Hvordan får man diagnosen?

Diagnosene stilles av spesialist i revmatologi (revmatolog). Man må gjennom en grundig utredning, både for å stille diagnosen, men også for å kartlegge hvilke organer som er rammet og hvor alvorlig sykdommen er.

Noen ganger kan det ta lang tid før man finner riktig diagnose, og noen ganger er det nødvendig å følge pasienter over lang tid for å være sikker på diagnosen.

Hva er prognosen ved bindevevssykdommer?

Hvordan sykdommen vil utvikle seg avhenger veldig av hvilken diagnose man har, men det er også stor forskjell fra pasient til pasient. Dette er kroniske sykdommer, som man foreløpig ikke kan kureres for.

Sjøgren syndrom er en plagsom, men hos de aller fleste en helt ufarlig sykdom. De fleste med Sjøgren vil ikke trenge behandling med immundempende medisiner. Likevel får et lite mindretall av også disse pasientene alvorlige komplikasjoner. De andre diagnosene kan ubehandlet lede til alvorlig sykdom, og skal følges opp av spesialisthelsetjenesten.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring