Hva kan utløse fibromyalgi?

Kvinner i middelalder er mest utsatt, og man vet at det er flere ting som kan utløse og trigge fibromyalgi.

KRONISKE SMERTER: Fibromyalgi er en tilstand som er smertefull, og som gir flere tilleggssymptomer. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB
KRONISKE SMERTER: Fibromyalgi er en tilstand som er smertefull, og som gir flere tilleggssymptomer. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Årsaken til fibromyalgi er sammensatt og handler både om gener, arv, hendelser og miljø. Man kan si at noen er født med en viss type sårbarhet for å utvikle tilstanden.

Det er behov for mer forskning om hva som er årsakene til fibromyalgi. Likevel er det kartlagt visse ting som kan utløse sykdommens oppstart.

Ulike typer stress kan utløse sykdommen

Fibromyalgi er ofte utløst av en stressende hendelse, enten i form av fysisk stress, psykisk eller emosjonelt stress.

Eksempler på triggere er, ifølge NHS (1):

  • Skade
  • Virusinfeksjon
  • Fødsel
  • Operasjon
  • Samlivsbrudd
  • Sorg, å miste noen du var glad i
  • Å bli utsatt for vold i et parforhold

Er det alltid en utløsende årsak?

Svaret er nei. Det er ikke slik at hos alle som utvikler fibromyalgi finner man en trigger (1). Noen ganger bare oppstår sykdommen uten at man forstår hvorfor – på lik linje med mange andre sykdommer.

Når starter sykdommen?

I teorien kan hvem som helst, i hvilken som helst alder få fibromyalgi, men man ser det sjeldent hos barn. Symptomene på sykdommen dukker oftest opp i middelalder, det vil si mellom 40 og 65 års alder (2).

Kvinner har mange ganger større risiko for å utvikle sykdommen enn menn.

Noen har flere kroniske sykdommer samtidig

Opptil 20 % av de som får diagnosen fibromyalgi har også andre kroniske sykdommer som for eksempel leddgikt (revmatoid artritt), lupus og sarkoidose (2).

Dette er tilstander som leger bør vurdere når man stiller diagnosen fibromyalgi.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring