Alkoholforgiftning

Høy promille kan være livstruende fordi det gir fare for bevisstløshet, kvelning og pustestans.

HØY PROMILLE: En promille på over 3 er en "overdose" alkohol og kan være dødelig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HØY PROMILLE: En promille på over 3 er en "overdose" alkohol og kan være dødelig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Høy konsentrasjon av alkohol i blodet (høy promille) kan være livstruende fordi det gir fare for bevisstløshet, kvelning og pustestans. Skader, ulykker og selvmord skjer ofte i alkoholrus.

LES OGSÅ: Skadevirkninger av alkohol

Behandling

En dypt sovende beruset person må ligge på siden med frie luftveier (sideleie).

Kontakt lege hvis personen har drukket svært mye, eller hvis det er mistanke om at rusen ikke bare skyldes alkohol.

Ved bevisstløshet må du undersøke om personen har puls og puster, og om nødvendig starte hjerte- og lungeredning. Ring 113 og vær hos den bevisstløse til hjelpen kommer.

En mer eller mindre våken beruset person kan være svært krevende. Det nytter ikke å få i stand en normal og jevnbyrdig diskusjon. Problemer må løses når rusen er over. For den som er trist eller deprimert, er det viktigere å føle seg forstått enn å få forslag til hvordan problemene skal løses.

Håndtering av personer med truende eller voldelig atferd er en politioppgave. Politiets nødnummer er 112.

LES OGSÅ: Alkoholabstinens

Skader i fylla

Skader som oppstår i fylla, kan være alvorligere enn de virker med en gang. Alkohol virker smertestillende, og brudd og leddbåndskader oppdages kanskje ikke med en gang. Kontakt lege ved skader som trenger behandling, eller hvis du er i tvil.

Kilder:

Revisjon 31.10.2018 av Alf Ødegaard, lege.
Opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz Hansen og Kåre moen, leger, 01.01.2000.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring