Asian flush: Blir du rød av å drikke alkohol?

Når kroppen mangler et enzym for å bryte ned alkohol, kan det føre til hjertebank, rødming i ansiktet og uvelhet.

ALKOHOL: Rundt 1/3 av asiatere får asian flush når de drikker alkohol. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ALKOHOL: Rundt 1/3 av asiatere får asian flush når de drikker alkohol. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange blir rød i ansiktet når de drikker alkohol, selv om de bare har inntatt et glass. Hvorfor er det slik?

SE VIDEO NEDERST.

– Det er en tilstand som heter «asian flush», som er en arvelig mangel på et enzym kroppen trenger for å klare å forbrenne alkohol, opplyser Brynjulf Barexstein, allmennlege og Lommelegens sjefsvarlege.

Når man mangler dette enzymet klarer ikke kroppen å bryte ned alkohol på vanlig måte, noe som gjør at man kan få en lang rekke svært plagsomme reaksjoner.

LES OGSÅ: Alt om rødming

Svært vanlig blant asiater

Tilstanden har mange navn, blant annet «alcohol flush reaction» og «asian glow», fordi det er svært vanlig blant asiater. Cirka 1/3 av alle asiatere reagerer slik etter å ha inntatt alkohol.

HUDLEGE: Anne Birgitte Thomas Nordal. Foto: Privat.
HUDLEGE: Anne Birgitte Thomas Nordal. Foto: Privat. Vis mer

- Årsaken relateres til endret nedbryting av alkohol som gir opphopning av stoffet acetaldehyd i kroppen. Hos alle mennesker blir alkohol brutt ned i levra og omdannet til et toksisk molekyl som kalles acetaldehyd. Dette er et toksisk stoff som medfører en type bakrus-følelse. Hos de fleste mennesker blir acetaldehyde raskt omdannet til acetat og vann, forklarer Anne Birgitte Nordal, hudlege hos Hudklinikken i Oslo.

Hun utdyper at enkelte har andre genvarianter av enzymet alkohol dehydrogenase som gjør at acetaldehyd ikke brytes ned like raskt og forblir i kroppen og gir symptomer. Dette gjelder en stor andel av den asiatiske befolkningen.

LES OGSÅ: Kan man drikke alkohol når man bruker antibiotika?

Symptomer på Asian flush

Hvis du drikker alkohol og får disse plagene, kan det tyde på at du har Asian flush:

- Reaksjonen karakteriseres av en sterk rødme i ansiktet etter inntak av alkohol. Hos noen ses også flushing nedover hals, skuldrer og hele kroppen, og det kan ledsages av ubehagsfølelse i kroppen, oppkast og hjertebank, sier hudlegen.

Ingen allergi

Mange kaller tilstanden for en allergi, men det er feil, ifølge Barexstein.

– Det går ikke an å være allergisk mot alkohol, og dette er ikke en allergisk reaksjon, sier han.

Behandling av Asian flush?

Det finnes ingen behandling mot denne tilstanden og det anbefales ikke å bruke allergimedisin mot denne reaksjonen.

- Det kan ikke anbefales antihistaminer ved denne tilstanden. I henhold til litteratur har noen brukt antihistamin (H2 blokker ) for å hindre asian flush. Selv om rødheten kan dempes vil det fortsatt sirkulere toksiske stoffer i kroppen som er skadelig på kort og lang sikt. Man maskerer rødheten, som egentlig er ett tegn om at man ikke bør drikke alkohol. Behandlingen er å unngå å drikke alkohol, sier Nordal.

Det er heller ingen poeng i å oppsøke lege for å sjekke om du har Asian flush.

– En lege kan verken bekrefte eller avkrefte at du eventuelt mangler dette enzymet, sier Brynjulf Barexstein.

Siden det er bare avhold som hjelper mot tilstanden, oppfordrer han til å se det positive i det å ikke drikke alkohol.

– Tenk på hvor privilegert man er som får lov til å velge å leve et liv uten alkohol, som faktisk er et løsemiddel og en gift. Avholdsfolk har nok neppe noe fattigere eller dårligere liv enn personer som bruker alkohol, hvis en ser stort på det, sier Barexstein.

I dette YouTube-klippet under kan du se hvordan Asian flush oppleves for enkelte:

Revisjon: 06.02.2020 av Nora Lindtner, journalist.
Revisjon: 11.01.2019 av Elisabeth Lofthus, sykepleier
Opprinnelig skrevet 31.01.2017 av Silje Ulveseth, journalist

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring