Disse medisinene bør du ikke kombinere med alkohol

Virkningen av en rekke medisiner blir påvirket av alkohol.

ALKOHOL OG MEDISIN: Er ofte en uheldig kombinasjon. Foto: Ground Picture / Shutterstock / NTB
ALKOHOL OG MEDISIN: Er ofte en uheldig kombinasjon. Foto: Ground Picture / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Alkohol påvirker virkningen av en rekke medisiner. I denne artikkelen gjennomgår vi noen av de vanligste medisinene hvor du bør være forsiktig med alkoholinntaket. Selv om din medisin ikke er nevnt, bør du alltid lese pakningsvedlegget eller rådføre deg med legen din hvis du er i tvil.

Alkohol og medisin som virker på nervesystemet

Alkohol påvirker hjernen og nervesystemet. Hvis du tar alkohol sammen med medisin som også påvirker hjernen og nervesystemet, kan alkoholen og medisinen forsterke hverandre. Det kan føre til at du blir mer sløv og døsig, at din reaksjonsevne blir langsommere og at du puster tyngre.

Vanlige medisiner som påvirker hjernen og nervesystemet, og hvor du bør være forsiktig med alkohol, er:

  • Beroligende medisin og sovemedisin
  • Epilepsimedisin
  • Medisin mot sterke smerter, som morfin og tramadol.
  • Medisin mot ADHD.
  • Medisin mot psykoser
  • Medisin mot angst og depresjon
  • Visse typer medisin mot allergi, såkalte sederende antihistaminer (Allergimedisiner som også gir tretthet)
  • Medisin mot parkinson eller Alzheimers sykdom

Alkohol og antibiotika

Mange er i tvil om de kan drikke alkohol samtidig med at de får antibiotika. Antibiotikasenteret for primærmedisin skriver på sine nettsider at antibiotika ikke mister effekten selv om du drikker alkohol, og at det ikke er farlig å drikke vin og øl i moderate mengder. De anbefaler imidlertid ikke å drikke store mengder alkohol fordi alkoholen kan redusere kroppens evne til å bekjempe infeksjoner.

Metronidazol er en antibiotika som blir brukt mot infeksjon, for eksempel sopp i skjeden eller tarminfeksjon. Metronidazol hindrer nedbrytningen av alkohol i kroppen. Pasienter som drikker alkohol sammen med denne medisinen kan risikere å få symptomer som kvalme, hodepine og ubehag i kroppen. Du bør vente med å drikke alkohol i minst én dag etter siste dose av metronidazol.

LES OGSÅ: Kan man drikke alkohol når man bruker antibiotika?

Alkohol kan påvirke mange medisiner

Inntak av salisylater (for eksempel Aspirin) sammen med alkohol i større mengder eller over lengre tid kan muligvis øke risikoen for blødninger i mage- og tarmkanalen og forlenge blødningstida.

Alkohol kombinert med NSAID-preparater (for eksempel ibuprofen) kan forsterke bivirkninger fra mage -og tarmkanalen og sentralnervesystemet.

Hvis du får blodfortynnende medisin som Marevan bør du også være forsiktig med å drikke for mye alkohol. Alkohol i for store mengder kan føre til økt risiko for blødning.

Antabus og alkohol

Antabus (Disulfiram) brukes ved alkoholavhengighet, så pasienten ikke skal drikke alkohol lengre. Man må ikke under noen omstendigheter innta alkohol under eller innen to uker etter avsluttet behandling med antabus, da selv små mengder alkohol kan gi voldsomt ubehagelige bivirkninger.

Snakk med legen!

Hvis du er i tvil om medisinen du tar kan kombineres med alkohol, bør du alltid lese pakningsvedlegget eller snakke med legen din.

Personer som tidligere har hatt, eller fremdeles har, et overforbruk av alkohol, bør være ekstra oppmerksomme på om medisinen de får kan tas med alkohol, og bør snakke med legen om dette. Ved overforbruk av alkohol er det nemlig en rekke medisiner man skal være ekstra forsiktig med å ta. Det gjelder for eksempel statiner mot for høyt kolesterol.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring