Allmennlege svarer:

Hvor høy promille er farlig?

Når du drikker alkohol vil du ved visse promillenivåer miste kontroll over deg selv, og du kan bli bevisstløs og slutte og puste.

VIN: Ulike typer alkohol, gir forskjellig promille, ute fra alkoholprosent. Foto: tristan tan / Shutterstock / NTB
VIN: Ulike typer alkohol, gir forskjellig promille, ute fra alkoholprosent. Foto: tristan tan / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Alkohol er brukt av størsteparten av befolkningen, og er gjenstand for både mye glede men samtidig tragisk mye elendighet og lidelse. En av flere faktorer for om alkohol fører til glede eller sorg er promillen, som avhenger av hvor mye man drikker.

Hva er promille?

Promillen forteller oss hvor mange tusendeler (promille) av blodet som er alkohol. 1 promille betyr at det er cirka 1 gram alkohol per liter blod.

Derfor får kvinner høyere promille

Alkoholen man drikker, fordeler seg i alt vannholdig vev i kroppen. Hos menn er det omtrent 70 %, og hos kvinner 60 %. Denne forskjellen kommer av at kvinner har generelt høyere fettprosent enn menn.

Dette er et viktig poeng, for det medfører at kvinner vil få en høyere promille av samme alkoholmengde som en mann inntar.

Alkoholenheter og promille

En alkoholenhet er 12 gram ren alkohol, og det tilsvarer for eksempel:

  • 0,3 liter øl
  • Et lite glass vin (1,25 dl)
  • 4 cl sprit.

Det gir opp mot 0,25 promille, hvis det drikkes rett ned. Drikkes det over mer tid, så når en ikke 0,25 i promille, fordi forbrenningen av alkohol starter i det øyeblikk man får i seg alkohol, og en forbrenner konstant 0,15 promille i timen.

Når alkohol blir farlig

Hovedregelen er at farligheten av alkohol øker med økende promille.

Med økende promille minsker selvkontrollen og dømmekraften, og det øker sannsynligheten for farlige situasjoner av enhver art, inklusiv ulykker og vold. Det er forklaringen på at en svært stor andel av legevaktens pasienter i helgene er alkoholpåvirkede.

Noen mennesker reagerer med aggresjon og impulsivitet av alkohol i seg selv, og da kan selv lavere promiller gi seg utslag i vold.

For gravide finnes det ingen sikre nedre grenser for farlighet av alkohol for fosteret. Det betyr at selv minimale alkoholmengder kan gi alvorlige fosterskader.

Slik oppleves forskjellige promillenivåer

  • Opp mot 0,5: Lett påvirket, ofte økte sosiale ferdigheter, godt humør.
  • Mellom 0,5 og 1: Nedsatt balanse, eventuelt begynnende snøvlende tale og nedsatt koordinasjon. Begynnende trøtthet. Mer ukritisk og risikovillig, hvilket gir økt sjanse for ulykker og skader.
  • Over 1 promille: Klart dårligere balanse, økt trøtthet, nedsatt koordinasjon. Kvalme. Ukritisk atferd.
  • Over 1,5 promille: Kan gi hukommelsesproblemer neste dag. Koordinasjon og dømmeevne betydelig nedsatt. Sjangling og snøvling.
  • Over 2 i promille: Symptomer på alkoholforgiftning begynner. Ikke kontroll over hva man sier og over kroppen. Eventuelt bevisstløshet, muligheter for å bli kvelt av eget oppkast i dyp søvn eller bevisstløshet. Svært økt sjanse for ulykker og skader.
  • Ved promille over 3 mister en kontroll over urinblæra, og pustesenteret i hjernen fungerer dårligere, og en kan bli bevisstløs og dø.

Hvor mye alkohol er dødelig?

Ei flaske 7 dl vodka med 40 % alkohol inneholder 18,7 alkoholenheter a 12 g alkohol. En alkoholenhet gir som ovenfor forklart omtrent 0,25 i promille, hvis den drikkes rett ned.

«En flaske vodka er helt klart potensielt dødelig.» Brynjulf Barexstein, lege

Det betyr at om man skulle klare å drikke ei flaske vodka over svært kort tid, så ville det teoretisk kunne gi 0,25 promille x 18,7 = 4,7 i promille, altså helt klart potensielt dødelig.

Dette skjer fra tid til annen i drikkekonkurranser og liknende, og resulterer dessverre ikke helt sjelden i død.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring