Hvordan kan vi snakke sammen om rus?

Mange foreldre synes det er vanskelig å snakke med barna sine om rus. Både fordi det er et minefelt for forholdet mellom barn og foreldre, og fordi det er et område der barna ofte har mye detaljkunnskap. Ikke nok med at du som forelder "ikke forstår noen ting" - du vet nesten ingenting heller.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I tenårene prøver mange foreldre å være venn eller venninne med barna sine, snarere enn et alminnelig foreldre-barn forhold. Et slikt forhold har absolutt positive sider, men i det det fører til av vi ikke vil ødelegge freden og det gode forholdet ved å si hva vi mener, blir det galt! En tenåring trenger å få vite hva du synes, selv om han eller hun midt i situasjonen vil synes at du er den teiteste mamma eller pappa som noen sinne har gått i to sko. Du skaper ikke avstand til barnet ditt ved å si hva du mener (men du kan selvsagt gjøre det ved å diktere dine meninger).

Om att og om att-¦
Tenåringen skal sakte, men sikkert, ta stadig flere selvstendige avgjørelser. Tro ikke at de husker alt du har sagt, fordi du har sagt det én gang. Hvor mange ganger har du sagt fra om at tallerkene skal settes inn i oppvaskmaskinen og ikke stå igjen på bordet etter et måltid? Hvor mange ganger har du fortalt at skoene skal stå i skohyllen, ikke ligge slengt utover gangen? Rusbruk er ikke noe annerledes. Budskapet må stadig repeteres.

For å forfølge dette bildet litt; hvor effektivt er det å be tenåringen din om å sette skoene pent på plass dersom du selv slenger de fra deg på entrégulvet? Dersom du bruker (alkohol)rus til fornøyelse og avslapning, har du et forklaringsproblem. En tenåring vil etter hvert kunne forstå et nyansert budskap, men dersom det er for store sprik mellom det du sier og det du gjør, vil budskapet ditt falle på steingrunn. Kanskje trenger tenåringen din å se at du ikke er avhengig av rusopplevelsen for å ha det hyggelig?

Har du gode råd? Denne problemstillingen har ingen fasitsvar, men for mange er det den vanskeligste de møter som foreldre. Det krever innsats, kreativitet og mot. Dersom du har erfaringer eller spørsmål du vil dele med de andre leserne, ønsker vi oss ditt bidrag. Gjennom en diskusjon kan du få tips og kanskje noen nye måter å tenke på disse tingene på.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring